Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

belka zbrojona drutem fi 6

Recommended Posts

Witajcie. Co sądzicie o pomyśle zazbrojenia belki długości 2500 mm i przekroju 350 mm x 250 mm czterema drutami karbowanymi fi 6 rozmieszczonymi w kwadracie 100 mm x 100 mm? Belka ta nie będzie przenosić żadnych obciążeń z wyjątkiem samej siebie, umieszczona będzie poziomo.

Witajcie. Co sądzicie o pomyśle zazbrojenia belki długości 2500 mm i przekroju 350 mm x 250 mm czterema drutami karbowanymi fi 6 rozmieszczonymi w kwadracie 100 mm x 100 mm? Belka ta nie będzie przenosić żadnych obciążeń z wyjątkiem samej siebie, umieszczona będzie poziomo.

Gdyby to było nadproże pod drzwi 90 to tak - ale przy tej długości to .

a odejmij sobie po 1,5-2 cm otuliny z każdej strony, coś na strzemiona, podziel na 5 i masz odpowiedź

do czego to ma być, bo że ma się dźwigać sama to pół biedy, pozostaje ugięcie skoro 250 cm długości

murek pomiędzy słupkami w ogrodzeniu - docelowo obłożony płytką elewacyjną lub kamieniem. Belka będzie też podparta gruntem, jednak na razie tam jest powietrze i zanim wysypany grunt sie ustablilizuje to ... troche czasu minie. Mam po prostu troche szóstki i nie chcę kupować 10.

Malutko tych mm, malutko :-? ... A potem kłopot może być.

Z czystej ciekawości

Poprzecie to jakimiś obliczeniami,czy to są pomysły typu:

"tak mi się wydaje" ?

pozdrawiam

mówisz masz ;)

http://img9.imageshack.us/img9/6499/belka.jpg

pozdrawiam

Wielkie dzięki Mistrzu. A mógłbyś to przeliczyć dla belki odwróconej o 90 stopni?

Fakt że nikt tego nie sprawdził bo musielibyśmy znać wagę kolegi Ubeka i wiedzieć jak wysoko skacze :lol: a tak na serio to nie kłóćmy się o takie błahe sprawy jak 2.5 metrowa belka przy ogrodzeniu ;) Jest mnóstwo innych elementów w konstrukcji domu gdzie nikt nigdy nawet nie pokusił się o analizę kinematyczną więc myślę że ta belka też się obejdzie bez tego. Chociaż może komuś z Was nudzi się dzisiaj bardziej niż mnie ? 8)

Wielkie dzięki za "kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty" - jak się u mnie w firmie mówi :D.

Zeyo - piszesz dobrać zbrojenie - ok, tylko jak. Z materiału przedstawionego wynika tylko (chyba że nie dostrzegam zbrojenie górnego) "powierzchnia zbrojenia dołem". Pytam, bo może kiedyś bedę jeszcze potrzebował sposobu na obliczanie belek.