Zeyo 22.08.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Wielkie dzięki za "kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty" - jak się u mnie w firmie mówi . Zeyo - piszesz dobrać zbrojenie - ok, tylko jak. Z materiału przedstawionego wynika tylko (chyba że nie dostrzegam zbrojenie górnego) "powierzchnia zbrojenia dołem". Pytam, bo może kiedyś bedę jeszcze potrzebował sposobu na obliczanie belek. W belkach wolnopodpartych liczy się tylko zbrojenie dołem a górne to z reguły tylko dodatek. To jest jedna z podstawowych zasad żelbetu Co innego płyty, belki wieloprzęsłowe czy konstrukcje przestrzenne...ale to inna bajka Normy do żelbetu mówią że belki o przekroju kwadratowym lub prostokątnym muszą mieć przynajmniej 4 pręty po 1 w każdym narożu (chodzi głównie o możliwość położenia strzemion). Dodatkowo norma PN-B-03264 niejako narzuca że belki trzeba zbroić co najmniej prętami fi12 choć tak naprawdę często w praktyce nie potrzeba aż tak mocnych belek. No ale norma jest normą i dlatego projektanci często piszą że trzeba dać np 4fi 12 "w głupim nadprozu" ale tak naprawdę te pręty mogły by być dużo słabsze, (a już na pewno te na górze) ale chodzi też o to żeby nie mieszać w głowach majstrom i jak już robią z prętami fi12 to zakłada się że dla świętego spokoju niech wszystko już zrobią z tych samych drutów. Generalnie zapamiętaj ten wzór 0.0013*b*d jak podstawisz szerokość i wysokość w centymetrach to wynik wyjdzie w cm^2. np dla belki o wymiarach 20 na 30 cm minimalne wymagane zbrojenie dołem to 30*20*0.0013=0.78 cm^2 no i teraz policz sobie ile cm^2 ma pojedynczy pręt jakiejkolwiek średnicy (wzór na pole koła: pi*r*r) na przykład pole powierzchni jednego pręta fi12 to 3.14*0.6*0.6=1.13 cm^2 no a że jak pisałem wyżej i tak musisz dać co najmniej 2 pręty to już pole powierzchni będzie 2.26 czyli i tak dużo za dużo (w stosunku do tego 0.78 no a górą dawaj jakiekolwiek 2 pręty i będzie dobrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 22.08.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Pytam, bo może kiedyś bedę jeszcze potrzebował sposobu na obliczanie belek. Takie rzeczy to się robi na oko W takich blahych przypadkach może i tak zwłaszcza jak ktoś ma już jakiekolwiek doświadczenie. Natomiast nie zawsze jest to możliwe. Na co dzień liczę podciągi i płyty dużych hal, belki podsuwnicowe nawet kilka dzwigarów mostowych projektowałem i uwierz mi oko w takich przypadkach nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.08.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Wielkie dzięki za "kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty" - jak się u mnie w firmie mówi . Zeyo - piszesz dobrać zbrojenie - ok, tylko jak. Z materiału przedstawionego wynika tylko (chyba że nie dostrzegam zbrojenie górnego) "powierzchnia zbrojenia dołem". Pytam, bo może kiedyś bedę jeszcze potrzebował sposobu na obliczanie belek. W belkach wolnopodpartych liczy się tylko zbrojenie dołem a górne to z reguły tylko dodatek. To jest jedna z podstawowych zasad żelbetu Co innego płyty, belki wieloprzęsłowe czy konstrukcje przestrzenne...ale to inna bajka Normy do żelbetu mówią że belki o przekroju kwadratowym lub prostokątnym muszą mieć przynajmniej 4 pręty po 1 w każdym narożu (chodzi głównie o możliwość położenia strzemion). Dodatkowo norma PN-B-03264 niejako narzuca że belki trzeba zbroić co najmniej prętami fi12 choć tak naprawdę często w praktyce nie potrzeba aż tak mocnych belek. No ale norma jest normą i dlatego projektanci często piszą że trzeba dać np 4fi 12 "w głupim nadprozu" ale tak naprawdę te pręty mogły by być dużo słabsze, (a już na pewno te na górze) ale chodzi też o to żeby nie mieszać w głowach majstrom i jak już robią z prętami fi12 to zakłada się że dla świętego spokoju niech wszystko już zrobią z tych samych drutów. Generalnie zapamiętaj ten wzór 0.0013*b*d jak podstawisz szerokość i wysokość w centymetrach to wynik wyjdzie w cm^2. np dla belki o wymiarach 20 na 30 cm minimalne wymagane zbrojenie dołem to 30*20*0.0013=0.78 cm^2 no i teraz policz sobie ile cm^2 ma pojedynczy pręt jakiejkolwiek średnicy (wzór na pole koła: pi*r*r) na przykład pole powierzchni jednego pręta fi12 to 3.14*0.6*0.6=1.13 cm^2 no a że jak pisałem wyżej i tak musisz dać co najmniej 2 pręty to już pole powierzchni będzie 2.26 czyli i tak dużo za dużo (w stosunku do tego 0.78 no a górą dawaj jakiekolwiek 2 pręty i będzie dobrze. pozdrawiam Wielkie dzięki, o to mi chodziło. Co do wzoru na pole powierzchni koła to znam go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts