Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciany troj-warstwowe, kto wybudowal?

Recommended Posts

W/g mnie " lekko spiep.zone" , ale może być :lol:

Przecież ja w tym nie będe mieszkał 8)

ps. za zewnątrz powinien być klinkier jak sciana 3 w.

co mam piernik do wiatraka? :o

ściana 3W nie musi się kończyć klinkierem...

nie wiem tylko jak z wentylacją wełny... ?

pozdr

p.s. ja mam 3W i sobie chwalę....

W/g mnie " lekko spiep.zone" , ale może być :lol:

Przecież ja w tym nie będe mieszkał 8)

ps. za zewnątrz powinien być klinkier jak sciana 3 w.

Bylem za krotki finansowo na klinkier poza tym na szczescie zonie sie takie elewacje bardzo nie podobaja wiec jakos sie udalo.

A w ścianie zewnętrznej zrobione są wywietrzniki żeby " wełna oddychała"?

Bo jak nie to po zimie zacznie wełna i ściana "kisnąć" od nadmiaru wilgoci.

".....Zgodnie z zaleceniami polskiej normy PN-B-03002:

1999 w ścianach warstwowych należy przewidzieć możliwość odprowadzania wody, przenikającej przez warstwę licową ściany. W tym celu - przez lata -

w warstwie zewnętrznej pozostawiano puste spoiny pionowe lub osiatkowane otwory.....

..... puszki wentylacyjno-odwadniające. Za-

strzeżony i opatentowany wzór takiej puszki opracowała polska firma HABE. Wykonane

z tworzywa sztucznego (ABS) puszki służą do wentylacji murów szczelinowych oraz umożli-

wiają odprowadzanie skroplin pary wodnej. Zapewnia to utrzymanie optymalnej wilgotno-

ści warstwy ocieplenia oraz eliminuje wykwity na elewacji....."

Masz wolne spoiny czy puszki ???

Bo na zdjęciu nie widze. :(

nie wiem czy zrobienie otworów na tym etapie i przy takiej szczelności poupychania wełny, spełni swoje zadanie... pewnie bedzie lepiej niż bez , ale... :-?

pozdr

Zapewniam, ze pustka powietrzna pomiedzy pustakiem licowym a welna istnieje i ma ok 2,5-3 cm (zdjecie po prostu tego nie oddalo). Puszki beda zakladane pozniej, na razie nie ma wykonczen krawedzi wiec powietrze hula dosyc swobodnie. Pozdrawiam.

nie wiem czy zrobienie otworów na tym etapie i przy takiej szczelności poupychania wełny, spełni swoje zadanie... pewnie bedzie lepiej niż bez , ale... :-?

pozdr

Zapewniam, ze pustka powietrzna pomiedzy pustakiem licowym a welna istnieje i ma ok 2,5-3 cm (zdjecie po prostu tego nie oddalo). Puszki beda zakladane pozniej, na razie nie ma wykonczen krawedzi wiec powietrze hula dosyc swobodnie. Pozdrawiam.

Jestem bardzo ciekaw jak "puszki wentylacyjno-odwadniające" bedziecie zakłądać później?

pozdr

Jestem bardzo ciekaw jak "puszki wentylacyjno-odwadniające" bedziecie zakłądać później?

maxy kruche są...

bierzesz kałacha i....

:lol: