Jerry304 21.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Zastanawiam się nad zainstalowaniem jakiegoś centralnego zmiękczacza wody . Propozycja profesjonalnej firmy kręci się w okolicach 4000zł (trochę drogo ) Co macie u siebie co można polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.08.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 My mamy źródlaną a właściwie mieści się w mineralnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.08.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Zastanawiam się nad zainstalowaniem jakiegoś centralnego zmiękczacza wody . Propozycja profesjonalnej firmy kręci się w okolicach 4000zł (trochę drogo ) Co macie u siebie co można polecić? Eeee - nie dramatyzuj - TUTAJ masz ofertę za dwa tysiączki z kawałkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 21.08.2009 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Eeee - nie dramatyzuj - TUTAJ masz ofertę za dwa tysiączki z kawałkiem ... Działa to u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 21.08.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Kumpel ma taki, troszkę doi mu prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.08.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Eeee - nie dramatyzuj - TUTAJ masz ofertę za dwa tysiączki z kawałkiem ... Działa to u ciebie? Nie działa - nie potrzebuję takich szpasów - mam przepyszną wodę i na dodatek nie bardzo twardą / 14dH / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.08.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Tu było: http://forum.muratordom.pl/uzdatnianie-wody-doradze-w-sprawie-doboru-urzadzen,t138718.htm?highlight=uzdatnianie%20wody%20doradzę http://forum.muratordom.pl/odzelaziacz-i-zmiekczacz,t103619.htm?highlight=uzdatnianie%20wody%20doradzę http://forum.muratordom.pl/zmiekczanie-wody-uzytkowej-nie-ro-odwrocona,t107437.htm?highlight=uzdatnianie%20wody%20doradzę http://forum.muratordom.pl/czy-zalozylbys-ponownie-zmiekczacz-wody,t162224.htm?highlight=uzdatnianie%20wody%20doradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.08.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 A może wystarczy tylko filtrować wodę na kawkę herbatę i zupy, takim zwykłym przelewowym filtrem za 20 zł? Wszak do pralek, zmywarek można używać proszków ze zmiękczaczami, osadzający się kamień w kibelku częściej czyścić. Nie piszę tego złośliwie, tylko mając na uwadze koleżankę, która była "chowana" sterylnie i po wyjeździe z domu na studia przez 2 lata łapała wszelkie infekcje, grzybice, zatrucia, przez 90% czasu była na antybiotykach, specjalistycznych kremach, a w studenckiej książeczce zdrowia zabrakło miejsca na pieczątki ze zwolnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.08.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Człowiek bardzo mało wody wypija, to juz lepiej kupować w bańkach 5 litrowych źródlaną wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.08.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 A może wystarczy tylko filtrować wodę na kawkę herbatę i zupy, takim zwykłym przelewowym filtrem za 20 zł? Wszak do pralek, zmywarek można używać proszków ze zmiękczaczami, osadzający się kamień w kibelku częściej czyścić. Nie piszę tego złośliwie, tylko mając na uwadze koleżankę, która była "chowana" sterylnie i po wyjeździe z domu na studia przez 2 lata łapała wszelkie infekcje, grzybice, zatrucia, przez 90% czasu była na antybiotykach, specjalistycznych kremach, a w studenckiej książeczce zdrowia zabrakło miejsca na pieczątki ze zwolnieniami. Naprawdę wierzysz, że filtr przelewowy za 20 filtruje wodę? Badałaś ją kiedyś pod wzgledem twardości i soli mineralnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.08.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Nawet filtr za 10 zl filtruje. Kto ma ten wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.08.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Taki filtr np w dzbanku za 10 czy 20 zł nie zmiękcza wody, nieznacznie tylko poprawia jej jakość przy częstej wymianie wkładu. Według producenta: "Filtracja za pośrednictwem wymiennika jonowego- Redukuje twardość węglanową wody, - Znaczącą redukcję zawartości wybranych metali ciężkich takich jak aluminium, miedź czy też ołów. Filtracja za pośrednictwem węgla aktywowanego- Węgiel aktywowany redukuje chlor, wybrane pestycydy i zanieczyszczenia organiczne." Po pierwsze nie wiadomo, co znaczy określenie "redukuje". Moim zdaniem to bardzo minimalna redukcja, w przeciwnym razie wymiennik jonowy musiałby być wymieniany (lub regenerowany) bardzo często, co mogłoby być mocno kosztowne. Czyli nie wiadomo tak naprawdę O ILE ta twardość jest zmniejszana. Po drugie, wymienniki jonowe (jak nazwa wskazuje) tylko wymieniają jony wapnia i magnezu na inne (jony sodu??), a NIE USUWAJĄ zawartości mineralnej z wody. Czyli rzeczywiście twardość węglanowa jest niższa, ale woda wyprodukowana przez taki filtr jest równie zasolona, jak była, a tylko skład pierwiastków jest inny. Filtr za 10, 20 czy 50 zł może i poprawia lekko "smak" wody ale do miękkiej wody właściwej pewnie jej jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 23.08.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Trochę poszperałem,trochę popytałem i mam taki oto plan: -Zmiękczacz na cały dom -Tapworks nsc 25 -Odwrócona osmoza w kuchni do celów spożywczych. Zestaw można kupić przez internet za 3200 zł a sam zmiękczacz to 2500 zł. Ceny w firmach zajmujących się uzdatnianiem zawodowo to 4200 za zmiękczacz (niezła marża ) plus montaż ok.400zł plus wstępny filtr mechaniczny ok 150 zł PS.ceny dotyczą tego samego zmiękczacza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.08.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Taki filtr np w dzbanku za 10 czy 20 zł nie zmiękcza wody, nieznacznie tylko poprawia jej jakość przy częstej wymianie wkładu. Według producenta: "Filtracja za pośrednictwem wymiennika jonowego - Redukuje twardość węglanową wody, - Znaczącą redukcję zawartości wybranych metali ciężkich takich jak aluminium, miedź czy też ołów. Filtracja za pośrednictwem węgla aktywowanego - Węgiel aktywowany redukuje chlor, wybrane pestycydy i zanieczyszczenia organiczne." Po pierwsze nie wiadomo, co znaczy określenie "redukuje". Moim zdaniem to bardzo minimalna redukcja, w przeciwnym razie wymiennik jonowy musiałby być wymieniany (lub regenerowany) bardzo często, co mogłoby być mocno kosztowne. Czyli nie wiadomo tak naprawdę O ILE ta twardość jest zmniejszana. Po drugie, wymienniki jonowe (jak nazwa wskazuje) tylko wymieniają jony wapnia i magnezu na inne (jony sodu??), a NIE USUWAJĄ zawartości mineralnej z wody. Czyli rzeczywiście twardość węglanowa jest niższa, ale woda wyprodukowana przez taki filtr jest równie zasolona, jak była, a tylko skład pierwiastków jest inny. Filtr za 10, 20 czy 50 zł może i poprawia lekko "smak" wody ale do miękkiej wody właściwej pewnie jej jeszcze daleko. No cóż - ja mam mniej naukowe podejście. Wystarczy, że nie czuć chloru a na czajniku nie osadza się kamień. Na tej podstawie twierdzę, że filtr działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 23.08.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Taki filtr np w dzbanku za 10 czy 20 zł nie zmiękcza wody, nieznacznie tylko poprawia jej jakość przy częstej wymianie wkładu. Mam taki dzbanek Anna z filtrami po 8,5zł/szt. Filtr wystarcza na ok. 150l, u mnie to jakieś miesiąc do 1,5 miesiąca. Od kiedy mam ten dzbanek nie ma kamienia w czajniku (w ogóle), po mineralnej jest. Super sprawa. Kumpel ma filtr z osomozą za 500zł i też jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 23.08.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 No cóż - ja mam mniej naukowe podejście. Wystarczy, że nie czuć chloru a na czajniku nie osadza się kamień. Na tej podstawie twierdzę, że filtr działa. Zgadza się jeśli celem filtra ma być poprawa smaku i brak kamienia w czajniku Pytanie było jednak o filtr do zmiękczania. Małym filtrem w dzbanku nie da się jednak prawdziwie zmiękczyć wody do zmywarki, pralki czy innych celów. Ja np. używam miękkiej wody min. dla moich roślin - które wymagają bezwzględnie miękkiej wody do podlewania. Dlatego parametry tej wody muszą być faktycznie odpowiednie a nie tylko z niewielką różnicą, która być może powoduje brak osadu w czajniku ale nie zmienia jakoś drastycznie wody. Dlatego inny filtr niż RO odpada jeśli chcemy mieć wodę naprawdę odkamienioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dlatego inny filtr niż RO odpada jeśli chcemy mieć wodę naprawdę odkamienioną. RO powinno być stosowane jako jeden z końcowych elementów uzdatniania wody. Jeśli jest to jedyny filtr "odkamieniający" to wyjdzie dość drogo: membrana szybko zatka się kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts