Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana działowa

adam4x7

Recommended Posts

witam

na poddaszu chciałbym wymurować ścianę działową i jest tak usytuowana że z jednej strony jest "dolepiona" do komina natomiast z drugiej do niej ma być dołączona ściana z płyt gk , sufit również z płyt gk. stropu nie ma nad ścianą. o ile od strony komina jest bezpiecznie to nie wiem czy z drugiej strony ściana nie powinna być w jakiś sposób wzmocniona lub zapezpieczona?

[/img]

Z tego co sie oritntuje to jesli scianka dzialowa lub kazda inna jest prosta i nie ma stropu to jest ryzyko jej przewrocenia (jesli sie ktos o nia oprze.) Jesli scianka jesy choc jeden raz zgieta i nie ma stropu nie ma problemu - nie przrwroci sie.

W twojej sytuacji ja bym zrobil tak.

W miejscu lacznenia z komien dal bym kotwy co kilka warstw. Z drugiej strony zrobil bym taki maly slup zelbetowy (dwa prety zbrojone) i na wysokosc polowy sciany. W zaleznosci gdzie mialaby byc ta sciana dalbym ten slup rowny na calej wysokosci, jesli by byl to slub narazony na opieranie dalbym slub prawie do konca wysokosci scianki ale nie na calej wysokosci o jednakowym przekroju - tylko co druga warstwe zwiekszym bym przekroj (w strone osi muru) tak aby powstala taka ala drabinka

Z tego co sie orientuje to sciana dzialowa na poddaszu jak i na parterze nie powinna stykac sie ze stropem ani jetkami. Miejsce wolne fajnie by bylo wypelnic np. pianka poliretanowa.

Jesli chodzi o opaske to nie wiem jak to mialoby wygladac. U gory scianki nie ma sensu dawac jakiegosc zbrojenia bo w zasadzie tam nie ma obciazen i narazen na przewrocenie. Jedyna takie miejsce to wlasnie na koncu scianki...

Oczywiscie nie musisz dawac pretow 4 szt i strzemion. Systarczy 1 -2 prety.

Aby uniknac jakiegos szalowania ja bym zrobil to tak. 40 cm przed koncem scianki zostawil bym pionowa szczeline w murze na szerokosc okolo 15 cm ale z takimi schodkami - jedna warstwa szerokosc 15 kolejna 10, kolejna znow 15 i 10 i tak do konca. Wtedy szalunek bylby tylko z dwoch stron. dodatkowo na kazdej warstwie dalbym p:)o precie wlasnie w te szesze miejsca. Wtenczas na pewno nie przewrucisz sciany