Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka elektryczna

Lgrzechu

Recommended Posts

Taki temat, bo przymierzam sie do wykonania podłogówki na części parteru. Założenia:

-dom sciany ocieplone wełną 15 cm, poddasze 25cm, pod podłogą warstwa styropianu 10cm ( pod podłogówka pewnie dam grubszą )

-powierzchnia ok 45-50m kw. na pietrze i 8m kw. na poddaszu ( w salonie tylko ta część pod płytkami z terakoty, 2 łazienki, korytarz, prawdopodobnie również wiatrołap ),

-reszta domu ogrzewana piecem gazowym z tradycyjnymi panelowymi grzejnikami. Piec przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zwykły z zamknieta komora spalania ( przy podłogówce wodnej jesli na takiej stanie kondensat ).

-w domu dodatkowo kominek o mocy nominalnej ok. 10-11kW ( wkład powietrzny z zamknietą komorą spalania bez DGP na pomieszczenia ),

-w domu rekuperator o sprawności ok. 80% , który bedzie poprzez dodatkowy nawiew nad kominkiem odzyskiwać część ciepła i poprzez wymiennik oddawać do pomieszczeń ( bardziej łamanie powietrza niz nawiewanie ciepłego, ale zawsze to coś :D ). ............................

I teraz pytanie, czy w takim układzie dobrze wykonana podłogówka elektryczna zasilana jedynie w nocy tańszym prądem ( II strefa ) musi byc wyraźnie drozsza w eksploatacji od wodnej ? Ciekaw jestem w jakim czasie następowało by jej wychłodzenie przy wiekszym podtrzymywaniu temperatury w dzień przez piec gazowy zasilajacy grzejniki. Jaki byłby komfort jej uzytkowania rano i w godzinach 18-22 jesli rzeczywiście uruchamiana byłaby tylko w nocy ( prad wyłacznie w II strefie). Oczywiscie podstawowym załozeniem jest wykonanie solidnej izolacji pod podłogówka i grubszej płyty betonowej, która wolniej nagrzewa się i stygnie.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW

1 kWh z II taryfy podłogówki elektrycznej wychodzi ok 2x drożej niż z gazowej.

I ta relacja nie zmienia się pomimo galopujących podwyżek jednego i drugiego nośnika.

Nie zależy to od ocieplenia, użytkowania kominka czy sposobu grzania gazem.

1 kWh z II taryfy podłogówki elektrycznej wychodzi ok 2x drożej niż z gazowej.

I ta relacja nie zmienia się pomimo galopujących podwyżek jednego i drugiego nośnika.

Nie zależy to od ocieplenia, użytkowania kominka czy sposobu grzania gazem.

E ... chyba coś teges, z tego co mi wiadomo to 1kWh w taryfie nocnej jest tańszy ok. 50% od normalnej stawki. Relacja 2x drożej odnosisz chyba do grzania pradem w zwykłej taryfie ?

Gość ZW

Z cenami gazu nie jestem na bieżąco ale coś ok 15-18gr/kWh

Cena II taryfy: 30 gr

Cena I taryfy: 51 gr

W ciągu kilku lat ceny wzrosły o 50% ale relacja się utrzymuje. Circa oczywiście

pozdrawiam

Z cenami gazu nie jestem na bieżąco ale coś ok 15-18gr/kWh

Cena II taryfy: 30 gr

Cena I taryfy: 51 gr

W ciągu kilku lat ceny wzrosły o 50% ale relacja się utrzymuje. Circa oczywiście

pozdrawiam

:o

U mnie prąd w nocy 21 gr./1kWh, gaz z MOW`u- 1 kWh- 22 gr.

Prąd nocny tańszy!!!!

Dane sprzed 2 tyg.

pzdr

U mnie prąd tak samo na rachunku 0,18 zł netto za kWh, gaz muszę sprawdzić bo chyba podrozał ostatnio ( pamietam cene z lipca ok. 0,13zł za m3 ). Do tego jeszcze trzeba wziąć pod uwagę sprawność systemów ( przy elektrycznej podłogówce akumulacyjnej mozna chyba przyjąć 99-100%, piec gazowy tradycyjny z zamknietą komorą spalania 93% ). Kondensat mnie nie interesuje. Jak porównać jednostkę 1kWh do m3 gazu, tzn. jakie ciepło uzyskamy z 1kW w porównaniu do 1m3 gazu ziemnego ???

Gość ZW
U mnie prąd tak samo na rachunku 0,18 zł netto za kWh, gaz muszę sprawdzić bo chyba podrozał ostatnio ( pamietam cene z lipca ok. 0,13zł za m3 ).

22gr brutto z przesyłem ? :o Jezu, pozazdrościć.

[...]Jak porównać jednostkę 1kWh do m3 gazu, tzn. jakie ciepło uzyskamy z 1kW w porównaniu do 1m3 gazu ziemnego ???

1m3 gazu to 34MJ/m3 (za PGNiG) =~ 9kWh

edit: jeśli zaplanowałeś ogrzewanie prądem to 100% energii grzewczej pochodzi z II taryfy.

pozdr

Super, rozjaśniliście mi sytuację. Tylko jeszcze jeden dylemat. Jeśli dom bedzie starannie ocieplony ( sciany 15cm, poddasze 25cm, podłoga 10cm lub wiecej ), to jak bedzie tracić ciepło podłogówka akumulacyjna jeśli "zabronię" jej grzać poza II taryfą. Powiedzmy, że kable grzejne będa zatopione w 10 cm płycie betonowej, dobrze ocieplonej od spodu. U mnie ogrzewanie podłogowe bedzie raczej uzupełnieniem ogrzewania gazowego i dogrzewania kominkiem. Bardziej chodzi o przyjemną podłoge i niemontowanie grzejników c.o. na scianach na połowie salonu z jadalnią i w korytarzu. Piec gazowy regulowałby szybko nagłe potrzeby w zimniejsze dni a podłogówka na 50m kw uzupełniała i zapewniała komfort stopom :D .Co o tym sadzicie, elektryczną podłogówkę mozna tanio i dobrze połozyć samemu, wodna moim zdaniem nie. Zresztą nie chcę montować pieca gazowego kondensacyjnego bo poddasze bedzie ogrzewane tylko grzejnikami ( +1 łazienka podłogówka ). Moim zdaniem jesli podłogówka ma być uzupełnieniem ogrzewania gazem to nie ma sensu komplikować montażem pieca kondensacyjnego, ładować wiekszych grzejników i zgrywać drogim osprzetem z wodna podłogówką.

Gość ZW

Dom powinien być starannie ocieplony czyli bez dziur. To podobno ważniejsze niż grubość.

Przy "0" na zewnątrz temperatura będzie Ci spadać niecałe 1 st, tak było u mnie, mam podłogę akumulacyjną.

Podłoga nie będzie przyjemnie ciepła, ona będzie "nie-zimna". Chyba że lubisz saunę w chałupie.

Jeśli zamierzasz utrzymywać podłogę "nie-zimną" ogrzewanie gazowe nie będzie Ci potrzebne. Przynajmniej nie byłoby potrzebne w zeszłą zimę.

Tzw. "dogrzewanie" kominkiem /załadunek wieczorem/ zastępuje w/w źródła ciepła. Jako nowy kominkowiec jestem jeszcze na fali palenia i w tym roku nie miałem przyjemności ani potrzeby włączać podłogi czy grzejników.

pozdr

ZW jaką podłogówkę montowałeś ( kable, programator ). Na ile ustawiałes temperaturę, ew. jak programowałeś na ta II taryfę. A co działo się przy np. -10 st. na zewnątrz ? U mnie ogrzewanie gazowe musi byc i tak bo podłogówka bedzie tylko na połowie duzego salonu w kuchni korytarzu, 2-ch łazienkach i być moze w wiatrołapie. W garderobie, 3 sypialniach i w salonie tam gdzie deski jakieś ładne grzejniki. Do tego mały piec gazowy z zamknieta komora spalania zasilajacy zasobnik w.u. 150l.

Jeśli dom bedzie starannie ocieplony ( sciany 15cm, poddasze 25cm, podłoga 10cm lub wiecej )

to jest raczej zwykłe ocieplenie, ciepłe domki to 20cm na ścianach 30cm na stropie itp, a przy dzisiejszych śmiesznie niskich cenach na wełnę, styropian można nawet rozważyć 25cm na ścianach i 40cm na stropie, albo pójść na całość i zaprosić na plac budowy wgregora, on ci pokaże w praktyce że instalacja gazowa jest w zupełności zbyteczna

Moim zdaniem wystarczy, wolę zastosować lepsze materiały i przypilnować dokładnego ich zastosowania, ocieplenie bedzie na całej wysokości od ściany fundamentowej do dachu ( sciany 3W fundamentowa, parteru i poddasza ), dobre okna, jeden komin, GWC, rekuperator, kominek. Nie dajmy sie zwariować. Nie pochlastam sie jak będę miesięcznie płacić w zimie za ogrzewanie 50 zł wiecej od nawiedzonego sasiada mieszkajacego w termosie :D

Nie pochlastam sie jak będę miesięcznie płacić w zimie za ogrzewanie 50 zł wiecej od nawiedzonego sasiada mieszkajacego w termosie :D

Przy szczelnym domu z 15 cm styropianu na ścianie i 25 cm styro w stropie i dobrych ( czt. szczelnych ) oknach również będziesz miał termos!

Pogrubienie ocieplenia zmniejsza straty cieplne, nie zwiększa jednak szczelności!

Ratuje cię wentylacja mechaniczna, to będą "płuca" Twojego przyszłego TERMOSU :lol:

Pozdr.

elektryczną podłogówkę mozna tanio i dobrze połozyć samemu, wodna moim zdaniem nie.

Moim zdaniem nie masz racji.

Zrobiłem sobie podłogówkę wodną w całym domu (prawie 200m2) i uważam że jest to banalnie proste. Natomiast uważam że robienie mieszanki trochę podłogówki, trochę kaloryferów jest i głupie i drogie do zrobienia tak aby działało dobrze. Są to dwa systemy grzewcze, każdy inaczej działający i każdy wymagający pełnego osobnego sterowania, a dodatkowo trzeba uwzględnić w tym sterowaniu wpływ jednego na drugi.

Praktyczna (użytkowa) akumulacyjność podłogówki jest mniejsza niż się to często podaje, w standardowo ocieplonym domu wahania temperatury przy ładowaniu podłogi tylko w II taryfie przekroczą 2 stopnie 2 x na dobę, a przy zmianach pogody zaobserwowałem jeszcze większe skoki. No, chyba że zrobisz wylewki po 20 cm.

Praktyczna (użytkowa) akumulacyjność podłogówki jest mniejsza niż się to często podaje, w standardowo ocieplonym domu wahania temperatury przy ładowaniu podłogi tylko w II taryfie przekroczą 2 stopnie 2 x na dobę, a przy zmianach pogody zaobserwowałem jeszcze większe skoki. No, chyba że zrobisz wylewki po 20 cm.
U mnie wahania temperatury przy ładowaniu tylko w II taryfie są rzędu 1 st. C. Tylko, że ja mam warstwę akumulacyjną podłogówki równą 50cm (30cm zagęszczonego piasku, 10cm chudego betonu, 8cm płyta grzejna z ogrzewaniem wodnym + terakota (w sypialniach panele podłogowe).

elektryczną podłogówkę mozna tanio i dobrze połozyć samemu, wodna moim zdaniem nie.

Moim zdaniem nie masz racji.

Zrobiłem sobie podłogówkę wodną w całym domu (prawie 200m2) i uważam że jest to banalnie proste. Natomiast uważam że robienie mieszanki trochę podłogówki, trochę kaloryferów jest i głupie i drogie do zrobienia tak aby działało dobrze. Są to dwa systemy grzewcze, każdy inaczej działający i każdy wymagający pełnego osobnego sterowania, a dodatkowo trzeba uwzględnić w tym sterowaniu wpływ jednego na drugi.

NJerzy czytaj proszę ze zrozumieniem. Przecież piszę, że nie mogę i nie chcę podłogówki w całym domu ( zresztą jak wykonać akumulacyjną na poddaszu :lol: ). Po drugie podłogówka ma tylko uzupełniać ogrzewanie gazowe i kominkiem. Po trzecie jeśli nie ma mozliwości zastosowania w całym domu ogrzewania podłogowego to wykonanie ogrzewania podłogowego wodnego i grzejnikami zasilanych jednym kotłem ( do tego pewnie kondensatem ) na pewno nie jest proste !!! Inne parametry pracy obu układów na tym sie trzeba znac aby dobrze funkcjonowało razem. Ty wykonałeś podłogówkę pewnie w całym domu ( czy masz pietro lub poddasze uzytkowe ??? ) wiec było prosto.

Tak na marginesie nie uważam, ze połaczenie ogrzewania podłogowego akumulacujnego z gazowym tradycyjnym bedzie złe. Podłoga nie-chłodna pod płytkami podtrzymujaca temperaturę dodatkowe grzejniki łagodzą jej dużą bezwładność i fakt, iz bedzie zasilana jedynie z II taryfy.

Teraz powiedz ile kosztowało ciebie ogrzewanie wodne podłogowe ?

Ile moze mnie kosztować połozenie samemu kilkudziesięciu metrów kabla grzejnego bo 4 oddzielne programatory tygodniowe z czujnikami płyty i temperatury pomieszczeń kupię za 1000-1200 zł. Mały piec gazowy z zamknietą komora spalania zwykły nie kondensat, zasobnik 150l, dobra automatyka do niego, parę grzejników uzupełniajacych, trochę rurek z prostą instalacją...myśle ze wyjde do przodu, koszty bedą niższe a bezwładność całego układu dużo mniejsza jak u Ciebie....

Ale jak to mówią "nie posmarujesz(sprawdzisz) nie jedziesz..."

Przy szczelnym domu z 15 cm styropianu na ścianie i 25 cm styro w stropie i dobrych ( czt. szczelnych ) oknach również będziesz miał termos!

Pogrubienie ocieplenia zmniejsza straty cieplne, nie zwiększa jednak szczelności!

Ratuje cię wentylacja mechaniczna, to będą "płuca" Twojego przyszłego TERMOSU :lol:

Pozdr.

Odnośnie termosu to miałem na myśli system termomuru (kanapka styropian beton styropian ), tam nie masz mostków ale jakoś nie przemawia to do mnie. Wole silikaty w srodku ładnie oddaja/przyjmują wilgoć i ciepło kiedy trzeba.

P.s. interesujesz sie fotografią ? :p

Odnośnie termosu to miałem na myśli system termomuru (kanapka styropian beton styropian ), tam nie masz mostków ale jakoś nie przemawia to do mnie. Wole silikaty w srodku ładnie oddaja/przyjmują wilgoć i ciepło kiedy trzeba.
Ja mam taką "kanapkę" i nie narzekam. Od takiej ściany nigdy nie ciągnie chłodem.

Twoja opinia o silikatach wynika z doświadczenia, czy to tylko Twoje przypuszczenia ?

Gość ZW
ZW jaką podłogówkę montowałeś ( kable, programator ). Na ile ustawiałes temperaturę, ew. jak programowałeś na ta II taryfę. A co działo się przy np. -10 st. na zewnątrz ? U mnie ogrzewanie gazowe musi byc i tak bo podłogówka bedzie tylko na połowie duzego salonu w kuchni korytarzu, 2-ch łazienkach i być moze w wiatrołapie. W garderobie, 3 sypialniach i w salonie tam gdzie deski jakieś ładne grzejniki. Do tego mały piec gazowy z zamknieta komora spalania zasilajacy zasobnik w.u. 150l.

Mam kable Elektry, termostaty podłogowe i centralny sterownik.

Po co mieszasz system gazowy i elektryczny ? To podwójna inwestycja i potencjalnie problemy ze sterowaniem. Nie przypuszczam że można "łatwo" sterować takim podwójnym systemem.

Jeśli musisz mieć gaz na Twoim miejscu rozważyłbym położenie podłogówki wodnej

pozdr

PS: Zapomnij o haśle "termos" i nie żałuj ocieplenia. Że niby 15 cm styropianu gorzej przepuszcza parę wodną niż 10cm ? Sam się zastanów. Za to kWh (PLN) na pewno uciekną szybciej przez 10.

Niie musisz zakładać wentylacji mechanicznej jeśli rozwiążesz dopływ powietrza do domu. A jest duży wybór - nawiewniki, rozszczelnione okna, GWC itp.