KrzysztofLis2 17.11.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Się nieda, bo nie będzie zimna, gdy jej temperatura będzie wyższa od temperatury stopy. Jaka jest temperatura stopy? Nie mam pojęcia, ale z całą pewnością niewiele niższa od 32-33*C. Norma zaś określa, że temperatura podłogi nie może być wyższa niż 29*C w strefie stałego przebywania ludzi i 33*C w kuchniach i łazienkach. Dla dobrze ocieplonego domu podłoga o takiej temperaturze będzie dostarczać zbyt dużo energii w stosunku do zapotrzebowania na ciepło. Czyli -- od strony technicznej, jest wykonalne, żeby płytki były ciepłe w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleikadam 17.11.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Tylko nie interesuje mnie strona techniczna a bardzie strona realna i praktyczna. Wiem że taka podłoga nie będzie super przyjemna i ciepła ale chyba w pewnym stopniu i tak płytki będą cieplejsze i tym samym przyjemniejsze dla stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.11.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Jedyne, co możesz zrobić, to zrobić "mniej zimną" podłogę. Ale nawet wtedy może się okazać, że to nie dogrzewanie likwidujące efekt zimna, tylko podstawowe ogrzewanie tego konkretnego pomieszczenia. Moim zdaniem nie ma znaczenia ani producent, ani moc, chyba powyżej 30W/m2 powinno starczyć. Ale poczekaj z ostateczną decyzją aż wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jedyne, co możesz zrobić, to zrobić "mniej zimną" podłogę. Ale nawet wtedy może się okazać, że to nie dogrzewanie likwidujące efekt zimna, tylko podstawowe ogrzewanie tego konkretnego pomieszczenia. Moim zdaniem nie ma znaczenia ani producent, ani moc, chyba powyżej 30W/m2 powinno starczyć. Ale poczekaj z ostateczną decyzją aż wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie... Podłoga "nie zimna w dotyku" ale też nie ciepła ma około 21 stC. Takie sa moje doczucia z łazienki przy założeniu że czujnik termostatu nie ma jakis przekłamań. natomiast podłoga ciepła w dotyku ma około 25 stC. W tym przypadku przegrzejesz mieszkanie i pójdziesz z torbami. Moim zdaniem temp 21 stC podłogi pozwala w miarę komfortowo łazić bez skarpetek. Mata podłogowa ma najmniejszą moc 100W/m2. Do tego termostat podłogowy - fajny jest z Elektry Digi 12P. Przy temp podłogi 21 stc i temp powietrza na poziomie 21 stC praktycznie nie zajdzie wymiana ciepła więc koszt eksploatacji nie powiny zabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.11.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie do końca jestem w stanie uwierzyć w te temperatury, ale to pewnie w dużym stopniu kwestia osobnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie do końca jestem w stanie uwierzyć w te temperatury, ale to pewnie w dużym stopniu kwestia osobnicza. Bardziej kwestia przewodności cieplnej płytek. Uczucie zimna w dotyku to raczej w wiekszym stopniu kwestia przewodności cieplnej tego co dotykasz, w mniejszym temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Jasne, ale żeby płytki aż tak bardzo się jedne od drugich różniły lambdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleikadam 21.11.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Widzę że do puki nie zamontuję i się nie przekonam na własnej skórze to się nie dowiem . Po rozmowach z kilkoma osobami spróbujemy chyba z 160W/m2. coulignon chodziło ci chyba o termostat Digi 2p bo 12p nigdzie nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.11.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Tak - Digi 2P Mata 160 W nagrzewa podłoge znacznie szybciej niż 100W - i to podobno 4 razy szybciej a nie jakby wynikało z prostego przeliczenia 1,6 razy szybciej. Tak twierdzi jeden szarlatan z innego forum więc nie można byc pewnym Zobacz tylko czy Ci mocy starczy na przyłączu mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleikadam 21.11.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Faktycznie przyłącza nie sprawdzałem a od tego powinienem zacząć Czy jest jakaś znacząca różnica w jakości mat z różnych firm? Czy którąś firmę polecacie szczególnie? Znalazłem maty Devi, Thermoval, Elektra, Luxbud plus jakieś na allegro - na co zwrócić uwagę w wyborze firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.11.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 raczej nie wynlazki z allegro. Kwestia wymiany takiej popsutej maty jest nieco kłopotliwa. Ja mam Luxbuda i elektrę. Różnic brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 28.11.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 potwierdzam, że podłoga nie musi mieć 24 stopni żeby odczuć że jest ciepła. Podłogi potrafią być tak subiektywnie lodowate, że niemal od razu czuję gdy załącza się podgrzewanie podłogi. toteż jestem za matą 100W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts