kaloosa 21.08.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 dowiadywalam sie w urzedzie o wywoz starych mebli przedwojennych za granice, poni poinformowala mnie, ze albo potrzebne jest tylko zaswiadczenie (za ok 17 zl) jesli meble nie sa zabytkiem, albo pozwolenie- wtedy placi sie 25% wartosci mebla.Teraz nie wiem jak definiowac zabytek, czy meble np. eklektyczne, secesyjne szafy, komody ktore sa przywozone najpierw z zagranicy do polski (ktorych stosunkowo wiele u nas) sa zabytkami czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.08.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Rozdzial 5 http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1568.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 21.08.2009 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 raffran tylko co jest zabytkiem?bo chyba zabytkiem nie jest kazdy przedmiot powstaly przed rokiem 1939? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 21.08.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 czy np takie cos , jest zabytkiem czy nie? http://www.allegro.pl/item709744384_kredens_eklektyczny_z_litego_debu_cenowa_okazja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.08.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 raffran tylko co jest zabytkiem? bo chyba zabytkiem nie jest kazdy przedmiot powstaly przed rokiem 1939? Nie byl bym taki pewien, ze nie kazdy. Jezeli masz watpliwosci skontaktuj sie moze z wojewodzkim konserwatorem zabytkow bo i tak po takie zezwolenie bedziesz musial do niego wystapic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 21.08.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 juz pytalam, ale oni zeby ocenic musza najpierw przyjechac na ogledziny a ja pytam tutaj tak z ciekawosci, moze akurat jest tu jakis historyk sztuki albo zapalony zbieracz staroci Do tej pory stare meble mialy dla mnie wartosc raczej sentymentalna niz antykwaryczna. teraz na allegro jest mnostwo mebli, ktore sa przywozone z zachodu (chodzi mi o te z poczatku XX wieku) jest ich dosc duzo, wiec czy to produkt "masowy"? Nie wiem jak zinterpretowac produkt masowy a jak zabytek, szczegolnie jesli chodzi o produkt ok 100 letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts