Malobert 21.08.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Jutro mam mieć ustalanie wysokości okien dachowych i rozmieszczenie. Pytania do osób, które już mają doświadczenie z połaciówkami. Na jakiej wysokości od podłogi je zamontowaliście i czego ewentualnie żałujecie w tych wyborach położenia ? Mam kilka dylematów, wielkie pomieszczenie chcę doświetlić dobrze, czyli opcja wysoko. W duzym pomieszczeniu na poddaszu mam okna w ścianie szczytowej i kilka połaciowych, więc nie tracę do końca "kontaktu z otoczeniem" (bo okna zwykłe są) i myślę, że krawędz dolną połaciówki mogę dać wyzej. Nie zależy mi tam na tym aby siedząc widziec podwórze przez połaciówkę, ewentulanie tylko stojąc przy oknie będę mógł zajrzeć co jest na zewnątrz - taki jest mój wybór dla dużego pomieszcznia - mam nadzieje ze dobry... Drugi temat łazienki - wysoko, wtedy pełna intymność, z drugiej strony z tej strony gdzie mam te okienka nikt mi nigdy nie zajrzy do środka, a siedząc w wannie mógłbym podziwiac przyrode za oknem gdyby były nisko... wiec tu myśle żeby dać nisko, jakie są Wasze doświadczenia, propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Montuj tak byś nie musiał biegac po dabinę by otworzyć/zamknąć tu jest fajny arytykuł http://www.velux.pl/Inspiracje/Aranzacja_pomieszczen_na_poddaszu/ a tu masz program możesz sprawdzić efekt umieszczeenia okien na różnych wysokościach http://www.velux.pl/Inspiracje/Aranzacja_pomieszczen_na_poddaszu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.08.2009 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Montuj tak byś nie musiał biegac po dabinę by otworzyć/zamknąć tu jest fajny arytykuł http://www.velux.pl/Inspiracje/Aranzacja_pomieszczen_na_poddaszu/ a tu masz program możesz sprawdzić efekt umieszczeenia okien na różnych wysokościach http://www.velux.pl/Inspiracje/Aranzacja_pomieszczen_na_poddaszu/ w obu linkach jest to samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 o jej..ale w zakładce po lewej masz program http://www.velux.pl/Inspiracje/Program_wizualizacyjny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.08.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Mnie zawsze wq... jak u znajomych głowę tylko mogłam wystawić przez okno połaciowe. Powiedziałam u mnie będą nisko. Mam 162 cm.No, ale chcieć to sobie można. A byłam taka pewna, nawet na forum się już chwaliłam, że będą nisko. Nie dało rady - dekarze nawet mi tłumaczyli, dlaczego, ale byłam tak podqur... całą sytuacją że już nawet nie pamiętam przyczyny. Ściany kolankowej nie podnosiłam, jest jak w projekcie, wysokość montażu i rozmieszczenie połaciówek też, jak w projekcie, czyli zaczynają się trochę wyżej niż mam "cycki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Okno połaciowe to zaraza i zło konieczne! Dałbym tylko w ostateczności i tylko tam - gdzie inaczej się nie da... Bo? Darmo nie chcą dawać! Robią za solarek latem, wtedy gdy musimy dochładzać a nie dogrzewać. Nie dogrzewają zimą. Wtedy NIE CHCĄ robić za solarek! Zwykle płaczą a ramy pleśnieją (bardzo łatwo zrobić błąd w zabudowie i takie efekty wyłażą). Zwykle problem jest z ich odpowiednim ociepleniem i uszczelnieniem. Zobaczcie cenę rolet zewnętrznych.... Rolety wewnętrzne to trochę "placebo" na problem. Pozdrawiam Adam M. (Ale to moje OSOBISTE zdanie! Nie sugerować się "w ciemno". Przemyśleć i zobaczyć sobie "swoje" strony świata dachu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Okno połaciowe to zaraza i zło konieczne! Dałbym tylko w ostateczności i tylko tam - gdzie inaczej się nie da... Bo? Darmo nie chcą dawać! Robią za solarek latem, wtedy gdy musimy dochładzać a nie dogrzewać. Nie dogrzewają zimą. Wtedy NIE CHCĄ robić za solarek! Zwykle płaczą a ramy pleśnieją (bardzo łatwo zrobić błąd w zabudowie i takie efekty wyłażą). Zwykle problem jest z ich odpowiednim ociepleniem i uszczelnieniem. Zobaczcie cenę rolet zewnętrznych.... Rolety wewnętrzne to trochę "placebo" na problem. Pozdrawiam Adam M. (Ale to moje OSOBISTE zdanie! Nie sugerować się "w ciemno". Przemyśleć i zobaczyć sobie "swoje" strony świata dachu...) Adamie! Zgadzam się w 100%!!! Nic dodać nic ująć... no może dodam... za obróbkę okna dachowego liczę sobie ekstra dopłatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 no u mnie się nie dało inaczej jedna sztuka jest fanaberią..cała reszta konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.08.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 no u mnie się nie dało inaczej jedna sztuka jest fanaberią..cała reszta konieczność Nie ma konieczności! Nikt nie jest wstanie mnie zmusić! ....ale wcześniej trzeba pomyśleć przy wyborze projektu.... teraz robiłem poddasze i ani jednego okna! Jedna mała lukarna... ale wybór projektu był dokładnie przemyślany... inwestor wiedział dokładnie czego chce - a raczej nie chce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 no u mnie się nie dało inaczej jedna sztuka jest fanaberią..cała reszta konieczność Nie ma konieczności! Nikt nie jest wstanie mnie zmusić! ....ale wcześniej trzeba pomyśleć przy wyborze projektu.... teraz robiłem poddasze i ani jednego okna! Jedna mała lukarna... ale wybór projektu był dokładnie przemyślany... inwestor wiedział dokładnie czego chce - a raczej nie chce! ale wiesz....niektórzy tu adaptuja stare domy a jakoś okno z pokoju do łazienki mi się nie uśmiechało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Czemu? Mogło by być oryginalnie.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Czemu? Mogło by być oryginalnie.... Adam M. oryginalność to nie wszystko, nie uważasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Fakt!Awantura - gdzie ma być ten sznurek od odsłaniania okna (tam czy tu) mogłaby być długa.... Każdy buduje inaczej, aby podkreślić swą oryginalność, niepowtarzalność...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 ja lubie kompromisy sznurek moze być po obu stronach, ale roleta wyłącznie od strony pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Rozumiem, ze jedno okienko połaciowe odpadło? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 i nie dość ,że mi wilgoć z łazienki przez otwarte wlatuje , to jeszcze mam ciemno jak w d.... Adaś okienka już wstawione....po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.08.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Okno połaciowe to zaraza i zło konieczne! Dałbym tylko w ostateczności i tylko tam - gdzie inaczej się nie da... Bo? Darmo nie chcą dawać! Robią za solarek latem, wtedy gdy musimy dochładzać a nie dogrzewać. Nie dogrzewają zimą. Wtedy NIE CHCĄ robić za solarek! Zwykle płaczą a ramy pleśnieją (bardzo łatwo zrobić błąd w zabudowie i takie efekty wyłażą). Zwykle problem jest z ich odpowiednim ociepleniem i uszczelnieniem. Podpisuję się wszystkimi kopytami pod tym, co pisze Adam_mk gdybym budowała drugi raz - okno połaciowe byłoby tylko w łazience i ewentualnie na klatce schodowej ... bo tam nie mam okien ściennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Gnaty zostały rzucone... Rubikon za nami... Trza z tym jakoś żyć! Taki sznurek od odsłaniania czasem mógłby być fajny.... Nie będzie.... Klamka zapadła... Może w następnym domu? Adam M. A mały remoncik? Nieistotna zmiana budowlana?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.08.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Gnaty zostały rzucone... Rubikon za nami... Trza z tym jakoś żyć! Taki sznurek od odsłaniania czasem mógłby być fajny.... Nie będzie.... Klamka zapadła... Może w następnym domu? Adam M. w następnym domu kochany - to będzie płaski dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Rozumiem! Nie kręci Cię pociąganie za sznurki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts