malka 21.08.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 sznurki jak sznurki, to bym pewnie przezyła, ale nie kręci mnie wynajmowanie firmy alpiniistycznej do mycia okien, 50 stopni latem na poddaszu i walenie głowa o skos przy wstawaniu z łóżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.08.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Zboczyliśmy trochę z tematu.... wrrr !!! czy to jest wątek o wyższości świat Wielkiej Nocy nad świetami..... Ja będę miał okna połaciowe, bo nie mam innego wyjścia. Prosta klasyczna bryła budynku i wątek jest o tym jak to zrobić dobrze jak już robimy. Zgodnie z sugestiami obniżę okienka w dużym salonie, żeby można było przez nie wyglądać też osobom niższego wzrostu - kosztem lepszego doświetlenia (światło ma przeniknąć 6m w głąb pokoju do następnej ściany i oświetlić wysoki sufit). W tym duzym salonie sufit mam aż pod kalenicę i myślałem, że lepiej dać jak najwyżej, ale skoro ludzie mają się źle czuć to dam niżej - ciagle się waham, bo mam tam jeszcze inne okna zwykłe w ścianie szczytowej. - Jeśli chodzi o pozozstałe uwagi to wszystkie okna mam białe PCV, więc nic nie będzie mi gnić. Skosy prawie od podłogi. - Samo obramowanie mam pomysł aby zrobić z zielonej płyty, zawsze to jakiś plus przeciwko wilgoci, tylko nie wiem czy nie pociagnie jakichś innych konsekwecji przy malowaniu itp. - Pod każdym oknem, a jest ich trochę, mam kaloryferek. - Wszystkie okna już na etapie projektu rozplanowałem sobie tak, że są skierowane na stronę wchodnio-północną i zachodnio-północną (wielki salon), wschodnią (łazienka). Generalnie w kierunku południowym, południowo-wchodnim i południowo zachodnim jest u mnie na dachu czysto i wypinam się do słońca tyłkiem, więc mam nadzieję, że solarium tam nie bedzie. Zamierzam dać 30cm ocieplenia. Dach 45 stopni. - Mam jeszcze weekend do namysłu, decyzję muszę podać w poniedziałek. Mam okna Fakro z klamkami na dole, więc same okienka jakby co mogę podnieść bardzo wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.08.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Okna dachowe są piękne, dają wspaniały klimat na poddaszu. Super doświetlają, ja bym raczej pozbyła się swoich lukarn na rzecz okien dachowych w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.08.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Okna dachowe są piękne, dają wspaniały klimat na poddaszu. Super doświetlają, ja bym raczej pozbyła się swoich lukarn na rzecz okien dachowych w każdym pomieszczeniu. No i do końca życia będziesz żałowała że nie dałaś okien dachowych tylko lukarny... Okno połaciowe to zaraza i zło konieczne! Dałbym tylko w ostateczności i tylko tam - gdzie inaczej się nie da... Bo? Darmo nie chcą dawać! Robią za solarek latem, wtedy gdy musimy dochładzać a nie dogrzewać. Nie dogrzewają zimą. Wtedy NIE CHCĄ robić za solarek! Zwykle płaczą a ramy pleśnieją (bardzo łatwo zrobić błąd w zabudowie i takie efekty wyłażą). Zwykle problem jest z ich odpowiednim ociepleniem i uszczelnieniem. Podpisuję się wszystkimi kopytami pod tym, co pisze Adam_mk gdybym budowała drugi raz - okno połaciowe byłoby tylko w łazience i ewentualnie na klatce schodowej ... bo tam nie mam okien ściennych No i do końca życia będziesz żałowała że nie dałaś lukarn tylko okna dachowe ... ech kobity.... kobity.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.08.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 niezłe, niezłe...... lukarny ... hm ... faktycznie wolałabym od dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 niezłe, niezłe...... lukarny ... hm ... faktycznie wolałabym od dachowych a ja chyba jednak nie nie podobają mi się lukarny, juz chyba zniosę moje solary od strony północnej Malobert, nie irytuj się rybeńko, nikt nie podejmie decyzji za Ciebie. W pierwszym poście dostałes na tacy jak rozwiązać swój kłopot, ale to jest Twój tron i Ty tu urządzisz. Ja mam połaciówki jakieś 20 cm nad ścianą kolankową...nie przeszkadza mi to ,że widzę przez nie drzewa i niebo...taki widok mnie satysfakcjonuje Jedyna na co zwróć uwagę - to wielkość okien.....ja trochę dałam ciała (78x118 w kominacji po 2 szt w poziomie) , mogłam dać większe. Z drugiej strony domu mam 134x140 i to mi się bardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.08.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 a tak z ciekawości ile ma Twoja ścianka kolankowa, innymi słowy na jakiej wysokości od podłogi masz te okna ? (ścianka ściance nie równa, a ja lubie wiedzieć o czym rozmawiam, potem się przydaje na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 a tak z ciekawości ile ma Twoja ścianka kolankowa, innymi słowy na jakiej wysokości od podłogi masz te okna ? (ścianka ściance nie równa, a ja lubie wiedzieć o czym rozmawiam, potem się przydaje na budowie Ale trudne pytania zadajesz chyba metr, albo bardzo blisko metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.08.2009 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 a tak z ciekawości ile ma Twoja ścianka kolankowa, innymi słowy na jakiej wysokości od podłogi masz te okna ? (ścianka ściance nie równa, a ja lubie wiedzieć o czym rozmawiam, potem się przydaje na budowie Ale trudne pytania zadajesz chyba metr, albo bardzo blisko metra czyli metr + 20cm = 120cm i widzisz niebo ? trzeba było tak od razu, cóż, nie wszyscy mają 185cm ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts