Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzypiące schody drewniane

emlo

Recommended Posts

Jak można uniknąć skrzypiących drewnianych schodów? Kto ma jakieś rady

u mnie montowali schody 3 tygodnie temu, między stopień a podstopnice w miejscu gdzie styka sie jedno z drugim stolarz dawał cienką warstwę silikonu, mówiąc że między innymi nie będą skrzypieć, no ale u ciebie pewnie to nie realne, trzeba by było wszystko rozbierać :roll:

Wszyscy moi znajomi którzy posiadają drewniane schody po latach mają ten sam problem. Taka chyba natura drewna...

Właśnie z tego powodu zrezygnowałem z drewnianych schodów.

Brawo Sherlocku - taka właśnie jest natura drewna :D - jest to wspaniały , naturalny i zdrowy materiał - ale niestety ma takie drobne niedogodności - ale - jak stolarz dobry to tak wykona schody że skrzypienie będzie ledwie dosłyszalne i w ogóle nieuciążliwe ...

A ja mam takie pytanie , co to znaczy że materiałjest zdrowy? Przechodzi jakieś badania ?

Zdrowy = naturalny, nie wydzielający szkodliwych substancji itp.

Drewno może byc tak samo "zdrowe" jak marchewka pieczołowicie wyhodowana na własnej działce przy zakładach chemicznych. Wystarczy że zostanie potraktowane nieekologiczną farbą czy lakierem.

• 1 year później...
Moje nowe, piękne schody, z drewna merbau, koszmarnie skrzypią. Obok mam sypialnie i niestety bardzo mi to przeszkadza. Jest na to jakaś rada? Może ktoś coś poradzić?

Zabiorę po raz drugi głos w dyskusji - jako posiadacz drewnianych schodów rzeczjasna i praktyk użytkujący takowe codziennie :)

U nas nasze schody funkcjonują już ponad 3 lata - schody z Sapeli - zabiegowe wstęgowe , ażurowe - to w kwestii wprowadzenia.

Przedziwne rzeczy piszesz o swoich schodach - czy nasze skrzypią ? - tak - ale bardzo delikatnie - i to tylko zimowa porą - gdy we wnętrzach z racji ogrzewania trochę bardziej wysuszone powietrze - więc i drewno schodów się przesusza - wówczas chodząc po nich wsłuchując się można usłyszeć delikatne ni to skrzypnięcia - czy jak nazwać te dźwięki ...

Ale jak napisałem - trzeba się dobrze wsłuchać i można usłyszeć jeden czy dwa skrzypopodobne dźwieknięcia ...

Poza tym schody przez resztę całego roku są idealnie bezgłośne.

Uważam że skrzypienie Twoich schodów - teraz - jak jeszcze nie ma warunków do przesuszenia drewna - to bardzo zły objaw - świadczący być może - o niedokładności ich wykonania czy malej precyzji łączenia stopnic z resztą konstrukcji .

W każdym bądź razie - jeżeli już teraz Twoje schody skrzypią - to będzie jeszcze gorzej - jak zaczniesz grzać we wnętrzach powietrze wysuszy się bardziej i przez to materiał - drewno też przeschnie i jeszcze bardziej narażone będzie na rozeschnięcie się na łączeniach i przez to będzie bardziej podatne na skrzypienie podczas chodzenia po nich ...

Bezwzględnie tak .

Mówisz że przez zamknięte drzwi od sypialni skrzypienie Cię budzi ? - to nie jest normalne .

Tak BTW.

Dlaczego drewniane schody - czy jakiekolwiek inne drewniane konstrukcje obciążane skrzypią ? - ponieważ na ich łączeniach ze sobą powstają luzy , szczelinki które podczas obciążania ich - chodzenia - powodują minimalne przemieszczanie się względem siebie - i trąc skrzypią ...

Dlatego takie dźwięki przy starszych konstrukcjach lub w warunkach przesuszenia / np zimowego ogrzewania / materiału są nieuniknione. Drewno schnąc kurczy się delikatnie powodując powiększanie się tych luzów i tym bardziej dźwięki się nasilają. Latem gdy wilgotność jest większa drewno "pęcznieje" naturalnie likwidując luzy i automatycznie przestaje skrzypieć.

Dlatego napisałem że jeżeli już teraz - po montażu - nowych schodów - one bardzo skrzypią - wydaje mi się że ich montaż , łączenie poszczególnych elementów został wykonany nieprecyzyjnie.

Edytowane przez pablitoo

Normalnym jest skrzypienie potrafiące obudzić człowieka śpiącego za zamkniętymi drzwiami sypialni ??

Nic z tych rzeczy - absolutnie nie - zwłaszcza - że tak jak piszę - podczas pełni sezonu grzewczego skrzypienie się nasili z racji przesuszenia drewna spowodowanego ogrzewaniem pomieszczeń i zmniejszenia wilgotności względnej pomieszczeń.

ludzie!!! przecież tyle razy pada słowo drewno!! drewno to materiał naturalny, pracuje, skrzypi, kurczy się, rozszerza itd!!! co to za bzdura reklamować skrzypiące schody?? taka sama jak reklamować szpary, które powstały w drewnianej podłodze litej, bo się nie utrzymywało takich warunków atmosferycznych jak trzeba w przypadku drewna, moje schody drewniane to prawie strzelają i im to wybaczam, bo drewno to drewno!!