Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzypiące schody drewniane

emlo

Recommended Posts

ludzie!!! przecież tyle razy pada słowo drewno!! drewno to materiał naturalny, pracuje, skrzypi, kurczy się, rozszerza itd!!! co to za bzdura reklamować skrzypiące schody?? taka sama jak reklamować szpary, które powstały w drewnianej podłodze litej, bo się nie utrzymywało takich warunków atmosferycznych jak trzeba w przypadku drewna, moje schody drewniane to prawie strzelają i im to wybaczam, bo drewno to drewno!!

Spokojnie człowieku - spokojnie - mniej emocji - i więcej zastanowienia nad tym co piszesz i innym radzisz ...

• 2 weeks później...
Moja znajoma ma drewniane schody od ok. 6 lat. Są tak masywne i stabilne że chodząc po nich ma się wrażenie chodzenia po betonie. Rzecz jasna nie słychać nawet jednego malutkiego skrzypnięcia i to niezależnie od sezonu. Więc wydaje mi się że to czy schody skrzypią czy nie to kwestia, materiału, jego wcześniejszego przygotowania, wysuszenia no i oczywiście najważniejsze montażu.

• 2 weeks później...

Kilka szybkich i prostych rad

Jak uniknąć skrzypienia podłogi drewnianej?

Użyć takiego drewna, które ma odpowiednio wysoki współczynnik skurczu. Drewno chłonie i oddaje wilgoć przez co kurczy się, rozszerza, deformuje - dlatego elementy konstrukcji zaczynają o siebie trzeć i skrzypieć. Najgorszym rozwiązaniem będą np. schody sosnowe, bo sosna jest mało stabilna pod względem wilgoci i skrzypienie jest tylko kwestią czasu. Dobrym rozwiązaniem będzie natomiast dąb, a już najlepiej - w miare finansowych możliwości - jakieś egzotyczne gatunki.

Jak poradzić sobie ze skrzypieniem?

Tu metod jest sporo: wstrzykiwanie oleju i grafitu w połączenia, kołkowanie, przybijanie elementów itd... lektur w sieci na ten temat sporo.

pozdrawiam.

Kilka szybkich i prostych rad

Jak uniknąć skrzypienia podłogi drewnianej?

Użyć takiego drewna, które ma odpowiednio wysoki współczynnik skurczu. Drewno chłonie i oddaje wilgoć przez co kurczy się, rozszerza, deformuje - dlatego elementy konstrukcji zaczynają o siebie trzeć i skrzypieć. Najgorszym rozwiązaniem będą np. schody sosnowe, bo sosna jest mało stabilna pod względem wilgoci i skrzypienie jest tylko kwestią czasu. Dobrym rozwiązaniem będzie natomiast dąb, a już najlepiej - w miare finansowych możliwości - jakieś egzotyczne gatunki.

Jak poradzić sobie ze skrzypieniem?

Tu metod jest sporo: wstrzykiwanie oleju i grafitu w połączenia, kołkowanie, przybijanie elementów itd... lektur w sieci na ten temat sporo.

pozdrawiam.

Myślę, że wdarło się przejęzyczenie, zamiast " wysoki współczynnik skurczu" powinno być niski współczynnik kurczliwości, jako jedna z przyczyn skrzypienia starych podłóg. Pozdrawiam.

ludzie!!! przecież tyle razy pada słowo drewno!! drewno to materiał naturalny, pracuje, skrzypi, kurczy się, rozszerza itd!!! co to za bzdura reklamować skrzypiące schody?? taka sama jak reklamować szpary, które powstały w drewnianej podłodze litej, bo się nie utrzymywało takich warunków atmosferycznych jak trzeba w przypadku drewna, moje schody drewniane to prawie strzelają i im to wybaczam, bo drewno to drewno!!

Mam schody z 1928 roku i nie skrzypią praktycznie wcale.I to nie zależnie od pory roku.Stopnice nieco starte ale nie skrzypią. Kwestia wiec umiejętności stolarza a nie tego że drewno zawsze skrzypi.

No patrzcie, a kiedy ja podejmowałam decyzje czy drewniane czy lane i napisałam że za betonem przemawia to że nie skrzypi ... oberwałam od forumowiczów że nie wiem o czym mówię bo teraz schody są tak robione że nie ma prawa nic skrzypnąć ani miałknąć.... wpuścili mnie w maliny czy co??

Schody będziemy mieli dopiero na wiosnę najwcześniej więc przekonam się sama...

• 2 months później...
Fachowcy zrobili schody za dokładnie to skrzypią bo drewno jak jest idealnie i na ciasno zmontowane przy delikatnym przesunięciu wydaje delikatny pisk:stereo: , jak stolarz by zrobił luźne gniazda to by zgrzytu nie było ale by stopnie stukały:stirthepot: dalej klient nie zadowolony:mad:. Jest jedne rozwiązanie żeby stopnie nie skrzypiały co się stosuje od dawna wystarczy wszystkie gniazda nasmarować woskiem pszczelim lub świeczką silikony nie nadają się bo z czasem odparowują i przy ciasnych schodach jest ten piękny zgrzyt .przy schodach zmontowanych jest problem bo żeby wyeliminować ten delikatny pisk to schody muszą być rozebrane nasmarowane i złożone i problem z głowy . wosk przy schodach jest stosowany kilku set lat , a w naszej firmie stosujemy od 50 lat :wave:

Witam wszystkich , co do schodów skrzypiących to jak długo odnawiam czyli cyklinuje stare schody drewniane , to mało ale naprawde mało zdarza sie przypadków ze skrzypia , zreguły maja powyżej 20 lat jak i wiecej , i jak ktos kupił wtedy dobre drzewo to jak odnawiam to nawet odkształcen nie ma na stopniach no a jak ktos chciał zaoszczedzic to potem wszystko widac jak drzewo słabe , kiedys drzewa leżakowały pare lat zanim były użyte a teraz to wiosną scinaja w maju już używaja co tu wymagac , pozatym miałem przypadek ze niby poprawka a tu okazuje sie ze tak schody wyszły ładnie ale dom został jesienią ocieplony i okna były wymienione to na jednym stopniu zrobiła sie szczelina ale to nic byscie widzieli podłogi jak zaczeły szczeliny powstawac jednym słowem nie wesoło podona sytacja była u znajomego w kamienicy drzwi do łazienki były odginały i całe lata było ok a jak wymienili okno i dali na sciany gładz to duże klopoty z zamykaniem drzwi , kiedys czytałem ze nawet parkiet powinnien dłuższy okres przebywac w pomieszczeniu co ma byc kładziony by nie było niespodzianek , jak co to schody odnawiam Tarnowskie Góry do 30 km 602 385 854

Nasza firma zawsze przy montażu schodów stosuje wysokiej jakości silikon Wurth (nie żadne badziewie Den Braven czy inne pseudo wytwory). Przed przykręceniem stopnia do policzka, w gniazdo w policzku dajemy silikon i przykręcamy stopień. Nie ma prawa skrzypieć, nie zdarzyło się jeszcze żeby coś skrzypiało, nawet po paru latach. Nie wiem jak jest na innych silikonach, my zawsze stosujemy niemieckie :) najlepsze.

jozek131, co do wosku i świeczki też prawda, znajomy stolarz stosował to przez lata i spisywało się, przynajmniej tak twierdził :)

Pzd!

Edytowane przez wilcek