odaro 21.08.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Przeglądałem wątki na forum na temat instalacji wodnej ale większość jest z lat 2002-2005. Jakie obecnie systemy PCV do instalacji wodnej się stosuje Co jest lepszym rozwiązaniem rury zgrzewane polipropylenowe czy może zaprasowywane. Jakie wady mają poszczególne systemy. Z czego robiliście wodę u Siebie? Pytam o PCV bo miedź raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.08.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 PCV to raczej do kanalizacji.Do wody użytkowej zastosuj rury z polipropylenu lub Pex-Al-Pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.08.2009 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 PCV to raczej do kanalizacji. Do wody użytkowej zastosuj rury z polipropylenu lub Pex-Al-Pex. Ale który system jest lepszy jeżeli mamy instalację w systemie rozdzielaczowym (czy jakoś tak nazywany) tzn od jednej rury odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych oczek wodnych w danym pomieszczeniu. Czy w takiej sytuacji Pex-Al-Pex z złączkami zaprasowanymi jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.08.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Cała woda i CO w systemie rur Pex-Al-Pex (wavin TIGRIS ) Łączenie rur na zaciskarce + sprężyna i kalibrator( wypożyczone gratis z hurtowni w której kupiłem rury i złączki Wavina).Za wode zapłaciłem 2400 , za kompletną podłogówke ( w tym: styro, folie , taśmy , 800mb rury, 2 x rozdzielacz i szafki, zawory i złączki) zapłaciłem 6500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.08.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 PCV to raczej do kanalizacji. Do wody użytkowej zastosuj rury z polipropylenu lub Pex-Al-Pex. Ale który system jest lepszy jeżeli mamy instalację w systemie rozdzielaczowym (czy jakoś tak nazywany) tzn od jednej rury odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych oczek wodnych w danym pomieszczeniu. Czy w takiej sytuacji Pex-Al-Pex z złączkami zaprasowanymi jest dobrym rozwiązaniem. W układzie rozdzielaczowym dobry będzie system Pex-Al-Pex, mała liczba złączek, kolanek... W układzie trójnikowym lepszy będzie system zgrzewany PP (polipropylen). Jak już mpoplaw wspomniał kolanka i trójniki w tym systemie są tanie, łatwo coś zmienić w układzie, wstawić dotatkowe odgałęzienie itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 22.08.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja właśnie dzisiaj skończyłem robić instalację wodną.Robiłem z PP dla przykładu trójnik fi 20 kosztuje 0,45 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.08.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 PCV to raczej do kanalizacji. Do wody użytkowej zastosuj rury z polipropylenu lub Pex-Al-Pex. Ale który system jest lepszy jeżeli mamy instalację w systemie rozdzielaczowym (czy jakoś tak nazywany) tzn od jednej rury odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych oczek wodnych w danym pomieszczeniu. Czy w takiej sytuacji Pex-Al-Pex z złączkami zaprasowanymi jest dobrym rozwiązaniem. W układzie rozdzielaczowym dobry będzie system Pex-Al-Pex, mała liczba złączek, kolanek... W układzie trójnikowym lepszy będzie system zgrzewany PP (polipropylen). Jak już mpoplaw wspomniał kolanka i trójniki w tym systemie są tanie, łatwo coś zmienić w układzie, wstawić dotatkowe odgałęzienie itp... Chyba trochę namieszałem myślałem o systemie trójnikowym czyli wychodzi polipropylen tylko teraz jaki producent. Możecie coś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Np. ASPOL Łodź.http://www.aspol.com.pl/index.php?pdm=podmenu_cennikpp&inf=temat_cennppw&ag1=CENNIK%3EPOLIPROPYLEN%20-%20PP&sorta= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 23.08.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 mpoplaw napisał ale kiedyś chciałem na szybko dokupić trójnik fi-32 w castoramie i się trochę zdziwiłem, mieli tylko jakieś chińskie lub tureckie badziewie tak niskiej jakości że nawet sprzedawca dawał mi do zrozumienia żebym tego nie kupował ale na czym ta niska jakość wystepowała: miekki plastik ? żle się zgrzewał ? niedokładne wymiary ? czy coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.08.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 A rury polipropylenowe Boryszew takie mają w okolicznych hurtowniach są dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.08.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 rury wod-kan będą u mnie leżeć min 100 lat pod podłogą, więc wybór był oczywisty A jak jest z wytrzymałością rur polipropylenowych a szczególnie miejsca zgrzewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabel200 23.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ostatnio w hurtowni pan doradził mi żeby wode zrobić z rurek alu-pex i złączek skręcanych na klucz. rure kupilem Vavina, aby w miare szybko i łatwo doprowadzić wode do kuchni. Udało się wyśmienicie, tak mi sie przynajmniej wydaje:). Docelowo zamierzam zrobić po przez rozdzielke, każde pomieszczenie z wodą na osobej lini, tak aby w razie jakiejkolwiek awarii zakręcić zawór tylk tej uszkodzonej ,a nie całej.Tak sobie to wymyśliłem i sam nie wiem czy dobrze. Pytałem o system zgrzewalny , to pan dziwnie pokręcił nosem i powiedział że alu-pex-em bedzie lepiej. Wcisnął mi kit???? Jak to się ma w praktyce? Tak na chłopski rozum, to: W kotłowni gdzie mam zasilanie wody zrobiłem mosięzną rozdzielke na pięć wyjść( taką od podłogówki) przed nia zainstalowałem zawór główny( jeszcze jeden jest w studzience z licznikiem), w rozdzielce zamontowałem zaworki. i tak od jednego z nich odprowadziłem rurkę (bez zlączek,kolanek itd)do kuchni, gdzie w późniejszym czasie zrobie trójnik na zmywarkę. I tak pomieszczenie po pomieszczeniu. Czyli pozbywam się w tym systemie kolanek, złączek itp. Tylko trójniki i wyjścia po baterie. Czy wytrzymałość ryr alu-pex jest inna? podobna,? lepsza?Gorsza? od tych PP? Jak się to ma w praktyce? Dopiero będę robił cała instalację, ktorej część będzie zalana w posadzce, a część będzie szła pod drewnianą podłogą ułożona na legarach (chyba:) ) co więc będzie optymalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 23.08.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Hm a mi mówiono abym załozył wodę w miedzi bo ruły klajstikowe mają kolanka małych przekroi i woda słabo cieczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.08.2009 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Hm a mi mówiono abym załozył wodę w miedzi bo ruły klajstikowe mają kolanka małych przekroi i woda słabo cieczy?? Ale nie zdrowa i nie smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.08.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Mpoplaw - a po co Ci średnica 20 przy bateri skoro w niej jest ograniczenie przepływu do ok. 3-4mm(otwórz sobie głowicę jakiejkolwiek baterii)? Że nie wspomnę o wężykach przyłączeniowych 3/8 " np... Na poziomach czy pionach głównych(oraz podejściach ogrodowych) to zrozumiem, ale przy nitkach baterii przepłacanie nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.08.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 nawet do lodówki podszedłem rurką fi-20 a ponoć wystarczyło by fi-16 Mógłbyś mnie oświecić po co woda podciągnięta do lodówki? U nas na wsi lodówki chodzą na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 24.08.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Może do kostek lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.08.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Jeżeli chodzi o miedź, to mi ostatnio instalator wybił to z głowy. Podawał kilka przykładów z okolicy, gdzie ktoś zamontował rurki miedziane do cwu. Problem w tym, że lutowane połączenia miedzi po pierwsze wypłukują się z czasem, po drugie przy tak dużej ilości cykli gorące-zimne bardzo często tracą szczelność. A jakie są konsekwencje takich przecieków, chyba nie trzeba wyjaśniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.08.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 A co sądzicie o rurach Ekoplastik http://www.ekoplastik.com.pl/ U mnie w hurtowni akurat takie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabel200 10.09.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 alupeksem na pewno będzie drożej, ja u siebie za całą instalację PP CWU 21 punktów, zapłaciłem za cały materiał 815,37zł uzbrojony rozdzielacz na 5 odgałęzień to już na pewno połowa tej kwoty, kilka złączek i kilka rurek i już jest drożej a to dopiero jeden kran PS jak robiłem CO skręcanymi złączkami do alupeksa to pojawiły się problemy, puściła jedna złączka, a uzbrojony rozdzielacz okazał się niedokręcony, z systemem PP nie była żadnych takich niespodzianek alupeks jest dedykowany do ogrzewania, ma specjalne cechy bardzo do tego przydatne, rozszerza się identycznie jak beton, i nie wpuszcza tlenu do środka, te cechy dla CWU nie mają żadnego praktycznego znaczenia, skoro więc nie widać różnicy to po co przepłacać ?? gdzie ty to kupowałeś że tylko tyle?:)czy to naprawde jest tak tanie? musze podjechać do tej naszej hurtowni zobaczyć jak to u nich jest z cenami systemu PP, zgrzewarke wyporzyczają to wiem. Rozdzielacz kupiłem nie zubrojnoy, zbroiłem go sam, wyszło nieco taniej, no i skoro już mi to wcisnął to chyba zrobie dalej alu-pexem. Chociaż mam jeszcze jedno wyjście:):) rozdzielacz zostawie do podłogówki (dokupie tlyko jeszcze jeden), ten kawałek rury ktory juz zainstalowalem do kochni zdemontuje i zrobie instalacje rurą PP, skoro mówisz że tylko kilka akapitów z instrukcją montażu więc chyba zdołam przeczytać i zostać specjalistą od instalacji CWU:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts