Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna - jaki system?

odaro

Recommended Posts

Przeglądałem wątki na forum na temat instalacji wodnej ale większość jest z lat 2002-2005.

Jakie obecnie systemy PCV do instalacji wodnej się stosuje

Co jest lepszym rozwiązaniem rury zgrzewane polipropylenowe czy może zaprasowywane. Jakie wady mają poszczególne systemy.

Z czego robiliście wodę u Siebie?

Pytam o PCV bo miedź raczej odpada.

PCV to raczej do kanalizacji.

Do wody użytkowej zastosuj rury z polipropylenu lub Pex-Al-Pex.

Ale który system jest lepszy jeżeli mamy instalację w systemie rozdzielaczowym (czy jakoś tak nazywany) tzn od jednej rury odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych oczek wodnych w danym pomieszczeniu.

Czy w takiej sytuacji Pex-Al-Pex z złączkami zaprasowanymi jest dobrym rozwiązaniem.

Cała woda i CO w systemie rur Pex-Al-Pex (wavin TIGRIS )

Łączenie rur na zaciskarce + sprężyna i kalibrator( wypożyczone gratis z hurtowni w której kupiłem rury i złączki Wavina).

Za wode zapłaciłem 2400 , za kompletną podłogówke ( w tym: styro, folie , taśmy , 800mb rury, 2 x rozdzielacz i szafki, zawory i złączki) zapłaciłem 6500.

Ale który system jest lepszy jeżeli mamy instalację w systemie rozdzielaczowym (czy jakoś tak nazywany) tzn od jednej rury odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych oczek wodnych w danym pomieszczeniu.

Czy w takiej sytuacji Pex-Al-Pex z złączkami zaprasowanymi jest dobrym rozwiązaniem.

W układzie rozdzielaczowym dobry będzie system Pex-Al-Pex, mała liczba złączek, kolanek...

W układzie trójnikowym lepszy będzie system zgrzewany PP (polipropylen). Jak już mpoplaw wspomniał kolanka i trójniki w tym systemie są tanie, łatwo coś zmienić w układzie, wstawić dotatkowe odgałęzienie itp...

W układzie rozdzielaczowym dobry będzie system Pex-Al-Pex, mała liczba złączek, kolanek...

W układzie trójnikowym lepszy będzie system zgrzewany PP (polipropylen). Jak już mpoplaw wspomniał kolanka i trójniki w tym systemie są tanie, łatwo coś zmienić w układzie, wstawić dotatkowe odgałęzienie itp...

Chyba trochę namieszałem myślałem o systemie trójnikowym czyli wychodzi polipropylen tylko teraz jaki producent.

Możecie coś polecić.

mpoplaw napisał

ale kiedyś chciałem na szybko dokupić trójnik fi-32 w castoramie i się trochę zdziwiłem, mieli tylko jakieś chińskie lub tureckie badziewie tak niskiej jakości że nawet sprzedawca dawał mi do zrozumienia żebym tego nie kupował

ale na czym ta niska jakość wystepowała:

miekki plastik ?

żle się zgrzewał ?

niedokładne wymiary ? czy coś innego ?

Ostatnio w hurtowni pan doradził mi żeby wode zrobić z rurek alu-pex i złączek skręcanych na klucz. rure kupilem Vavina, aby w miare szybko i łatwo doprowadzić wode do kuchni. Udało się wyśmienicie, tak mi sie przynajmniej wydaje:):). Docelowo zamierzam zrobić po przez rozdzielke, każde pomieszczenie z wodą na osobej lini, tak aby w razie jakiejkolwiek awarii zakręcić zawór tylk tej uszkodzonej ,a nie całej.Tak sobie to wymyśliłem i sam nie wiem czy dobrze.

Pytałem o system zgrzewalny , to pan dziwnie pokręcił nosem i powiedział że alu-pex-em bedzie lepiej. Wcisnął mi kit???? Jak to się ma w praktyce?

Tak na chłopski rozum, to:

W kotłowni gdzie mam zasilanie wody zrobiłem mosięzną rozdzielke na pięć wyjść( taką od podłogówki) przed nia zainstalowałem zawór główny( jeszcze jeden jest w studzience z licznikiem), w rozdzielce zamontowałem zaworki. i tak od jednego z nich odprowadziłem rurkę (bez zlączek,kolanek itd)do kuchni, gdzie w późniejszym czasie zrobie trójnik na zmywarkę.

I tak pomieszczenie po pomieszczeniu. Czyli pozbywam się w tym systemie kolanek, złączek itp. Tylko trójniki i wyjścia po baterie.

Czy wytrzymałość ryr alu-pex jest inna? podobna,? lepsza?Gorsza? od tych PP?

Jak się to ma w praktyce?

Dopiero będę robił cała instalację, ktorej część będzie zalana w posadzce, a część będzie szła pod drewnianą podłogą ułożona na legarach (chyba:):) )

co więc będzie optymalne?

Mpoplaw - a po co Ci średnica 20 przy bateri skoro w niej jest ograniczenie przepływu do ok. 3-4mm(otwórz sobie głowicę jakiejkolwiek baterii)? Że nie wspomnę o wężykach przyłączeniowych 3/8 " np...

Na poziomach czy pionach głównych(oraz podejściach ogrodowych) to zrozumiem, ale przy nitkach baterii przepłacanie nie ma najmniejszego sensu.

Jeżeli chodzi o miedź, to mi ostatnio instalator wybił to z głowy. Podawał kilka przykładów z okolicy, gdzie ktoś zamontował rurki miedziane do cwu. Problem w tym, że lutowane połączenia miedzi po pierwsze wypłukują się z czasem, po drugie przy tak dużej ilości cykli gorące-zimne bardzo często tracą szczelność. A jakie są konsekwencje takich przecieków, chyba nie trzeba wyjaśniać.

• 3 weeks później...
alupeksem na pewno będzie drożej, ja u siebie za całą instalację PP CWU 21 punktów, zapłaciłem za cały materiał 815,37zł

uzbrojony rozdzielacz na 5 odgałęzień to już na pewno połowa tej kwoty, kilka złączek i kilka rurek i już jest drożej a to dopiero jeden kran

PS jak robiłem CO skręcanymi złączkami do alupeksa to pojawiły się problemy, puściła jedna złączka, a uzbrojony rozdzielacz okazał się niedokręcony, z systemem PP nie była żadnych takich niespodzianek

alupeks jest dedykowany do ogrzewania, ma specjalne cechy bardzo do tego przydatne, rozszerza się identycznie jak beton, i nie wpuszcza tlenu do środka, te cechy dla CWU nie mają żadnego praktycznego znaczenia, skoro więc nie widać różnicy to po co przepłacać ??

gdzie ty to kupowałeś że tylko tyle?:)czy to naprawde jest tak tanie? musze podjechać do tej naszej hurtowni zobaczyć jak to u nich jest z cenami systemu PP, zgrzewarke wyporzyczają to wiem.

Rozdzielacz kupiłem nie zubrojnoy, zbroiłem go sam, wyszło nieco taniej, no i skoro już mi to wcisnął to chyba zrobie dalej alu-pexem.

Chociaż mam jeszcze jedno wyjście:):):) rozdzielacz zostawie do podłogówki (dokupie tlyko jeszcze jeden), ten kawałek rury ktory juz zainstalowalem do kochni zdemontuje i zrobie instalacje rurą PP, skoro mówisz że tylko kilka akapitów z instrukcją montażu więc chyba zdołam przeczytać i zostać specjalistą od instalacji CWU:):)