dstasiu 21.08.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Witam miłosników zieleniMam glebe gliniasta nawiozłem 15 cm torfu z ziemia było w niej troche pedraków które wyrzuciłem. Posadziłem trawke w czerwcu i posypałem nawozem substral 100 dni. pojawiły sie place zółknienia trawy źdzbła sie wysuszaja. sa łysiejace place a pod orzechem to w ogóle nie rosnie i wypada. Podkopałem te suche miejsca ale zadnych robali nie widze co to moze byc pomóżcie Ponizej załaczam zdjecia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97c766d7f7f2bf06.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 22.08.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Faktycznie, trochę jakby coś go gryzło, pod orzechem masz cień?Ziemia była badana?Tam w tych łysiejących miejscach jak pociągniesz za kępkę nie wyłazi? Bo nie tylko pędraki, warto obejżeć dokładnie. No ale jak nic nie podgryza..Najpierw spróbuj dać normalny letni nawóz, w tym roku było przyśpieszone wypłukiwanie i nawozy 100 dn starczały często na 50, orzech także wyżera (poza innymi problemami z nim związanymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 22.08.2009 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 ziemia miała niby ph 5,5 po podkopaniu na pół szpadla ziemi w suchych miejscach nic nie zauważyłem , jeszcze spróbuje podkopac w zdrowym miejscu na trawce ale jesli nic nie znajde to chyba nie mam robali?.Głównie place sa pod orzechem i tam jak pociagne trawke ta suchaq to wychodzi jak głupia. Poza tym te inne łysiejace miejsca trawka trzyma sie. Jakich nawozów użyc i co moge jeszcze zrobic zeby uzupełnic te łysiejace miejsca i wzmocnic trawnik?dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 22.08.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Pędrak żeruje zaraz pod korzeniem, więc na razie nie ma co kopać głębiej.Zastosuj Hydrokomplex, Azofoskę, lub podobny 2-3 kg/100m, możesz zrobić z bliska fotki jak wyglądają listki tych martwych i tych obok?Łysiny można lekko przegrabić, wsiać trochę nasion przysypać trochę ziemią i udeptać.Liście i łupiny orzecha wydzielają enzym blokujący rozwój innych roślin, no ale Ty nawiozłeś warstwę ziemi z zewnątrz, a co z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 22.08.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Pierwsze zdjęcie to usychające zdzbła z bliska Drugie to lysinki na trawniczkuTrzecie to łysinki pod orzechemPodllewam co 4 dni ale ziemia wczoraj jak podkopałem na pół szpadla była sucha jak wiórhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c89c90b919d939de.html]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0488863813ffeec.html]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4f3743e99400155.html]Dziekuje za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 22.08.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 tradycyjne pytanie "czy nie sika pies?"a w szkole mnie uczyli "pod orzechem nic nie rośnie"U mnie rzeczywiście pod orzechem mało rośnie. Orzech tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 22.08.2009 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Pieska nie mam wiec nie sika, ale kotek sasiada przychodzi wiec moze to on. Trawka po koszeniu jest troszke postrzepiona , moze to tepy nóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 22.08.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Pieska nie mam wiec nie sika, ale kotek sasiada przychodzi wiec moze to on. Trawka po koszeniu jest troszke postrzepiona , moze to tepy nóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 22.08.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Co to za białe plamki?Widać mało wody, podlej to uczciwie tak żeby 10-15 cm było wilgotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 22.08.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 to nawóz bo przed chwila nawiozłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 22.08.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 no to teraz lej.Postrzępione końce to może być nóż, a może jest twarda, zdrewniała trawa, czyli brak wody i azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.08.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 z 15 cm ziemi wymieszanej z torfem po ubiciu się miejscami pozostanie połowa jeżeli pod tym jest glina lub ziemia po-budowlanato to trawa wysycha z braku wody co do nawozów typu 100 dni substral wg mnie są bardzo dla trawników kilkuletnich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 23.08.2009 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 czyli posypac nawozem jesiennym we wrzesniu i lac na razie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.08.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ja się dołączę do wątku z dwoma pytaniami: 1. Co to jest nawóz jesienny? 2. Co może być przyczyną i co poradzić na małą elastyczność trawy? Źdźbła trawy zamiast "stać jak druty", to mają tendencję do polegiwania sobie, ciężko to potem kosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 23.08.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Za wysoko kosisz? Brak wapnia, fosforu? Nawozisz samym tylko azotem? Daj próbkę ziemi do Stacji Chemiczno -Rolniczej. Nawóz jesienny zawiera mało lub 0 azotu, dużo natomiast potasu, fosfor jesienią to sprawa dyskusyjna. Ma za zadanie przygotować rośliny do zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts