Malobert 22.08.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Deskowanie pełne, papa, teraz zakładamy blachodachówkę. W większości strychu pomieszczenia będą ocieplone i regipsowane aż do kalenicy. Przy ociepleniu wełną będę zostawiał 3cm przerwy wentylacyjnej, aby powietrze mogło ujść pod samą kalenicą w gąsiory i teraz problem, po rozcięciu papy na kalenicach okazało się, że są tylko ciasne szparki, lub wcale nie ma prześwitu, człowiek który deskował dach nie pomyślał o tym lub nie chciało mu się przystrugać deseczek. Obecnemu dekarzowi niezbyt się uśmiechają moje sugestie i najlepiej nic by nie robił. Pytanie, czy pod samą kalenicą również przejscie ma być o szerokości 3cm czy to już nie ma znaczenia ? Jak było u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 aleś pojechał ... widziałam to pytanie innym wątku ...zanim odpowiedziałam to ty już wykasowałeś ....to ja też swoja odpowiedź wykasowałam do rzeczy .... też mam dach deskowany , na nim papa i gont .... i tez mi się po roku czasu szczeliny wentylacyjne gdzieniegdzie potraciły ... pewnie wełna sie rozprężyła pod wpływem warunków różnych , bo jak kładlismy to szczeliny były tyle, że ja mam lepiej bo mam ocieplone tylko skosy i sufity poddasza .... dach na strychu nie jest ocieplony , więc mysle ... że u mnie powietrze sobie jakos radzi natomiast tak sobie myślę tak na chłopski rozum .... powinieneś mieć wywietrzniki w kalenicy ( ja mam)... przez te wywietrzniki szczeliną wentylacyjną powietrze jest wymieniane .... więc mysle sobie , ze przy kalenicy tym bardziej powinna być szczelina zachowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.08.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 na dlugosci polaci 2-3m (skosy) to szczelina 3cm jeszcze ujdzie, przy ocieplaniu po kalenice 3cm to, tak jakby nie bylo szczeliny. albo pod kalenica wykonasz kanal (z zabudowa dojdziesz pod kalenice - tj nizej o jakies 40cm) z wylotami w szczytach albo, szpara miedzy dechami min.6cm , szczelina miedzy welna a deskowaniem na 4-5cm, wlot za deska podrynnowa na ten sam wymiar. daggulka a swistak na to, wiezba zgnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.08.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 na dlugosci polaci 2-3m (skosy) to szczelina 3cm jeszcze ujdzie, przy ocieplaniu po kalenice 3cm to, tak jakby nie bylo szczeliny. albo pod kalenica wykonasz kanal (z zabudowa dojdziesz pod kalenice - tj nizej o jakies 40cm) z wylotami w szczytach albo, szpara miedzy dechami min.6cm , szczelina miedzy welna a deskowaniem na 4-5cm, wlot za deska podrynnowa na ten sam wymiar. będę miał wyloty ścianach szczytowych, jednak to za mało, w moim przypadku kalenica jest dłuuuga. Natomiast nie wiem jak wyliczasz i na czym opierasz swoje cm czy na podstawie jakichś wytycznych czy po prostu "na czuja", chętnie poznałbym jakieś źródła. Dużo podałeś rozmiarów, za to na pytanie jaka ma być szpara w deskowaniu pod gąsiorem odpowiedzi nie uzyskałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts