michalp 22.08.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Jak w temacie, Proszę się przyznać Kto kupił 100 Hz i jest zawiedziony, a kto ma klasyczny lcd i żałuje, że nie ma tych 100 Hz? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DxHxS 22.08.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 na sony szkoda kasy:((ja mam:(teraz bede kupowac led samsung:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 22.08.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 ... klasyczny lcd ... Podoba mi się. Z tego wynika, że ja mam antyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 22.08.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Antyk czyli pewnie 50 Hz. Jaki dokładnie model? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 22.08.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Nie mam w ogóle LCD - tylko taką kolumbrynę PHILIPSA (ale jest "długi" i ma dwie głowice tzn. można oglądać dwa różne programy - każdy na połowie ekranu). Ale się pochwaliłam Ale wątek będę podpatrywać - też mam chętkę na bravię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 22.08.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 LCD to tylko Sharp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 22.08.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja tam się nie znam ale.. moi rodzice mają sharpa 100hz i szczerze powiem że ja nie widzę żeby przez to obraz był jakiś lepszy W tym modelu jest funkcja porównywaniu obrazu (pół ekranu 100hz/pół nie) i pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że na tej połówce bez 100hz obraz jest ładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xisio 22.08.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Kiedys myslałem ze tylko plazma sie liczy, potem popatrzyłem na samsungi lcd i zmieniłem zdanie jezeli chodzi do sygnał HD. Czekałem z zakupem na nową serie B samsunga by kupić sobie B7000 i rozczarowałęm sie okropnie. Nowe podświetlanie LED samsunga to podświetlanie krawędziowe (edge LED) wcześniej były diody RGB na całej matrycy które mogły byś ściemniane obszarowo by uzyskać czarny głęboki kolor. Obecna seria B niestety juz tego nie ma. Jak szukasz czegoś dobrego pomyśł nad nowymi modelami sony z serii W i przedewszyskim Z. Polecam Ci model 40Z5500 albo 46Z5500, obecnie jest promocja i dają 5 lat gwarancji. test znajdziesz na tych stronach http://hdtvpolska.com/index.php?lub hdtv.com.pl i dziale forum. Jak masz pytania zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 22.08.2009 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Właśnie się zdecydowałem - 40w5500. Dzięki,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xisio 22.08.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Bedziesz zadowolony, ma Bravia Engine 3 i bardzo dobrze skaluje sygnała SD, zastanów sie nad 46 cali bo z doswiadczenia wiem ze szybko 40 cali bedzie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AliG 22.08.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ale nie każdego stać na 46 cali... 40 jest taka optymalna i w przypadku tego modelu stosunkowo niedroga. xisio 5 lat gwarancji jest chyba na wszystkie modele kupione do końca roku... także pośpiechu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 22.08.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 No wiesz, 46 cali - fajna opcja, ale nie do mojego mieszkania... I niestety - coraz więcej niepewności wkroczyło, gdy powiadomiłem małżonkę o zakupie, a ona - a czy zmieści się nam w pokoju??? I faktycznie - coś mnie tknęło, że wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. Po prostu miała być 40, więc jest... To więc może do praktyków, pokój mam w kształcie: 3.7 x 5.2. Obecnie od kanapy do mebla tv (na szczęście szerokość 1.2) mam w zależności, jak się na kanapie usiądzie - 2.5 - 2.9 m. Nie za mało do 40 calowego tv? Swoją drogą - zastanawiamy się z żoną nad małym przemeblowaniem i nie wykluczone, że skończy się na odległości od tv 4.2. To już może być nieco za dużo... Jakie są wasze doświadczenia? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xisio 22.08.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Odległość, z jakiej będziemy mogli komfortowo oglądać wyświetlany w telewizorze obraz, zależy przede wszystkim od wielkości ekranu i jego rozdzielczości. Należy tak ją dobrać, aby patrząc na ekran nie były widoczne pojedyncze elementy, z których obraz jest tworzony (piksele). Wówczas złudzenie realności tego, co oglądamy w odbiorniku - a co znacznie odbiega od tego, co obserwujemy na co dzień w otaczającej nas rzeczywistości, bo przecież obraz telewizyjny jest dość mały i do tego dwuwymiarowy - jest większe. Przy oglądaniu telewizji o standardowej rozdzielczości PAL niezbędny dystans dzielący widza od odbiornika jest określany przez specjalistów najczęściej tak: "oglądający powinien siedzieć przed telewizorem w odległości odpowiadającej sześciokrotności wysokości ekranu" lub "1 cal przekątnej ekranu wymaga 10 cm dystansu, tzn. jeśli ekran telewizora ma np. 32'' należy go oglądać z odległości ok. 3 m" oraz "prawidłowa dla zdrowia odległość od telewizora podczas oglądania programu odpowiada dystansowi 3 - 4 przekątnych obrazu" . Natomiast przy oglądaniu telewizji wysokiej rozdzielczości (HDTV) zalecane odległości są zwykle dwa razy mniejsze, chociaż pojawiają się nawet opinie, że w tym przypadku dystans nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 22.08.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ty piszesz 1 cal = 10 cm odległości. Z kolei Sony na swojej stronie podaje, że dla 40 cali będzie ok. 2.4 m odległości? Czy to tylko po to, aby więcej ludzi kupiło większe, czyli droższe tv? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xisio 22.08.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 1cal na 10cm to dla tv sd, jak masz 1080p mozesz to zmniejszyć o polowe bo piksele są mniejsze. Powiem ci z doświadczenia mojego i znajomych, jak masz ścianę ze zmieścisz 46 cali to wieszaj większy, na początku nawet jak wyda ci sie duzy to po miesiącu bedzie w sam raz, ja mam obecnie 46 cali z 4.5 metra oraz rzutnik z ekranem szerokim na 240 cm opuszczanym z sufitu przed tv i mam nie dosyt podczas filmów. Co bys nie wybrał masz 100Hz i 5 lat gwarancji, w 46 cali masz lepsze podswietlanie ale cena 1000zł wieksza ;/ i juz zbliza sie do lepszej serii Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.08.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 My w pierwszej wersji przymierzalismy sie do lcd 46, a jak zaczelismy juz powaznie sie tym interesowac to padlo na 52,a w efekcie kupilismy 55.I to byl sluszny wybor. A jesli chodzi o odleglosc to jest niespelna 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 23.08.2009 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 No właśnie - odległości. Co prawda już zamówiłem tv 40 calowy, ale myślę, że nie będzie problemu, jak jutro rano anuluję to zamówienie. I jednak przymierzę się do 37 cali. Niby niewiele, 10 centymetrów mniej, ale przy moich 2.7 m odległości od ekranu to i to może być za dużo. A najlepiej to chyba zrobię, jak jutro zobaczę w sklepie najpierw... Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiakgk 23.08.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 ... klasyczny lcd ... Podoba mi się. Z tego wynika, że ja mam antyk to u nas bez telewizora od tylu lat, to juz w ogole epoka kamienia lupanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 23.08.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 ... klasyczny lcd ... Podoba mi się. Z tego wynika, że ja mam antyk to u nas bez telewizora od tylu lat, to juz w ogole epoka kamienia lupanego Nie, nie ... Wy jesteście poza szponami nałogu telewizyjnego Zazdroszczę Naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 30.08.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wracając do wątku, Zrezygnowałem z zamówienia telewizora 40 cali, będzie na pewno 37. Jutro zamawiam, tylko pytania mi się cisną:a) dlaczego ceny w różnych sklepach zaczynają się od 3400 a kończą nawet na 5000 za ten model: 37w5500? Po prostu - rynek? Czy coś innego?b) tańszy (o ok. 200 zł) od 5500 jest model 5740 - z tego, co wyczytałem - produkcja tylko dla salonów Sony. Faktycznie różni się pilotem od 5500? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts