Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sony Bravia albo inny 100 Hz czy też nie?

michalp

Recommended Posts

tylko 37"? ;)

Moj ojciec jeszcze do niedawna byl pewien, ze do salonu mu wystarczy 30 pare cali i na pewno nie wiecej z przyzwyczajenia do telewizorow klasycznych. Ostatnio u znajomych zobaczyl 42" w mieszkaniu i stwierdzil, ze 42" i nie mniej ;)

U siebie ze wzgledu na odleglosc i uwielbienie do kina bede chcial cos blizej 50" :D

Zdecydowałem się na 37 ze względu na odległość, 3 metry, więc teoretycznie ideałem byłoby 32. Byliśmy też w sklepie i patrzyliśmy na te telewizory i jakoś 37 najbardziej odpowiada.

Chociaż szkoda, bo za 3650 miałem 40, a 37 tylko 100-150 zł tańsze. Ale cóż - po co się potem męczyć, że jakieś piksele czy co innego.

A jak będzie mnie stać na większy dom, to i na telewizor też :)

Michał

michalp ja kupiłem niedawno 40W5740 oglądam z ok3m nie widac jak to pisałes pixelozy ;-). Z początku TV wydawał się wielki, zawiesiłem go na ścianie i juz taki duży nie jest ... 46" za drogi ... duża różnica cenowa w stosunku do 40".

Potwierdzam modele w57xx mają inne piloty w stosunku do w5500 .

Pilot model RM-ED012 jest z serii Z5500-200hz , podświetlane przyciski, odsuwana klapka +dodatkowe przyciski, możliwość zaprogramowania (obsługuje np amplituner czy DVD , niekoniecznie SONY- ( np u mnie philipsa))

Pilot do serii W57xx wygląda tak:

http://lh6.ggpht.com/_P_RZWlu0K40/SpuVEAxeZDI/AAAAAAAAAvs/rY-IB0OBRVI/s576/W57xx.jpg

Pilot do W5500 wygląda tak:

http://lh3.ggpht.com/_P_RZWlu0K40/SpuVErshB0I/AAAAAAAAAvw/ys7VqsE31zw/s576/W5500.jpg

Pilot W57.. nie ma przycisku SCENE i w zwiąku z tym nie da się wybrać na TV innych trybów obrazu niż żywy, standardowy, własny, (Tv ma jeszcze takie jak: sport, gra, grafika, foto)

Co ciekawe biorąc pilota od serii W5500 klikając na SCENE TV zmienia trybu obracu ;-) Może poprawią w aktualizacji softu do tego TV (co ciekawe soft mozna aktualizować samemu przez pendrive).

Wg ,mnie przycisk SCENE można sobie darować może na początku użytkowania ktoś by się nim "bawił" ja osobiście używam swoich ustawień które mi odpowiadają "tryb własny" i jest OK. przy filmie klikam przycisk theatre i się pięknie ogląda. :lol:

Polecam serie sony W5..... z ciekawych "wodotrysków" złącze RJ45 (sieciowe) aplicasty np czytanie nagłówków RSS. Albo odtwarzanie zdjęć czy filmów za pośrednictwem DLNA. Jeśli mamy w domku jakąś małą sieć na komputerze stawiamy tzw media server tu polecam darmowy "ps3mediaserver" i na windowsy i na linuxy w nim udostępniamy katalog np ze zdjęciami, czy filmami i w drugim pokoju na TV BRAVIA podziwiamy ;-) (starsza seria W4500 nie ma obsługi filmów w DLNA)

To jeszcze kilka pytań:

- seria 57xx jest tańsza od podstawowej o kilka stówek. Wiesz może, z czego to wynika poza tym, że wersję 57xx można kupić tylko w salonach Sony? Twoja decyzja o zakupie wynikała właśnie z ceny?

- wiesz może, czym różni się 5740 od 5710?

- jak sprawdzić po odebraniu przesyłki, że telewizor nie był na wystawce? Czy to w ogóle jest możliwe? Jakiś specjalny sposób pakowania "nieruszanych" telewizorów?

Michał

ad.1 - czy tańsza o kilka stówek to bym nie powiedział ... akurat jak ja kupowałem cena prawie ta sama była , kupowałem w sklepie internetowym, autoryzowanym przedstawicielu SONY (linku nie podam co by reklamy nie było :lol: ), powiem tylko co sklep w Lublinie, bardzo go polecam solidna firma, a i duży plus dla kuriera. jak wbijesz na ceneo wyskoczy co to za sklep ;-). Co do zakupu to z premedytacją brałem model 5740.

ad2. różnice 5740 a 5710 - chyba 5710 ma podstawę (stojak) taką jak 5500 czyli "kwadratową" i chyba też inny kolor listwy plastikowej na dole koło głośników. A i 5710 ma chyba pilota od w5500

ad3. można sprawdzić tak: Telewizor musi zostać wyłączony w "trybie analogowym", następnie wciskasz w kolejności na pilocie (raczej szybko) " I+, 5, vol+, power, menu" Na ekranie powinien pojawić sie ostatni kanał i tabelka, gdzie chyba ostatnia linia to liczba przepracowanych godzin. Aby wyjść z tgo trybu wyłączyć TV.

Nawet bez wchodzenie wg mnie było by widać czy TV z wystawki czy nie. Na wystawie odklejają taśmy ochronne, widać było by jakieś ryski, paluchy itp. Ramka wokół matrycy jest z plastiku wysoki połysk jak się dotknie widać paluchy. Podobnie podstawa stojak świeci się jak psu .... oczka ;-) było by widać czy "macana" czy nie.

Tv zawieszony mam na ścianie na razie widać kabelki jeszcze, ale niedługo nabałaganię trochę w salonie i wykuje bruzdę by schować tam korytko na kabelki (trochę ich jest ;-) ). Z TV jestem zadowolony, polecam. ładne skalowanie obrazu SD. Sygnał telewizyjny mam z satki oraz z dachu ;-)i cyfrowej telewizji naziemnej. W DVB-T zdziwiłem się poziomem sygnału. Do nadajnika w Śremie mam około 70km TV-analogowa śnieży, a DVB-T pięknie, poziom sygnały wysoki (jak deszcz nieraz spada na średni).