Robak 22.08.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 niebawem będziemy szukali siłownika do bramy wjazdowejbrama przesuwna 4 metrybramę garażową mam hormana i zastanawiałem się nad siłownikiem tej samej firmy, jednak kowal twierdzi, że można zakupić o wiele tańszy siłownik, tak samo pewny i co ważne wszystko działać może na pilocie do bramy garażowej jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 23.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ano banalnie ... mój normstahl akceptuje 4 przyciski z fabrycznego pilota - na dzień dobry stosowane do programowania, potem do obsługi nawet 4 urządzeń. Dawaj napęd w najrozsądniejszym stosunku jakości do ceny.Kwestia położenia skrętki/ wygospodarowania par pomiędzy bramami a napędem/odbiornikiem Hormanna. Jeśli cokolwiek może sterować przyciskiem NO/NC to napewno zasterujesz to parą przewodów sprowadzoną od napędów do jednego odbiornika wielokanałowego - choćby nie wiadomo kto to wyprodukował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.08.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ano banalnie ... mój normstahl akceptuje 4 przyciski z fabrycznego pilota - na dzień dobry stosowane do programowania, potem do obsługi nawet 4 urządzeń. Dawaj napęd w najrozsądniejszym stosunku jakości do ceny. Kwestia położenia skrętki/ wygospodarowania par pomiędzy bramami a napędem/odbiornikiem Hormanna. Jeśli cokolwiek może sterować przyciskiem NO/NC to napewno zasterujesz to parą przewodów sprowadzoną od napędów do jednego odbiornika wielokanałowego - choćby nie wiadomo kto to wyprodukował. Ty rozumiesz co napisałeś ale inni już nie napisz tak żeby laik coś z tego zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 23.08.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Co powiecie na silowniki marki SOMFY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.08.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 My mamy siłownik NICE ROBUS, który pracuje z bramą podobnych rozmiarów (ok. 4,5m stalowa kratownica z sztachetkami). Bramę garażową mamy innej firmy (bodajże Novoferm). Przy instalacji siłownika mogliśmy wybrać, który pilot zaprogramować na otwieranie obu bram (novoferm + nice, czy nice + novoferm). Jest to tak bezproblemowe ćwiczenie, że chyba każdy instalator potrafi to zrobić. Siłownik był bardzo przystępny cenowo i sprawuje się wyśmienicie. Działa cichutko (w sumie to słychać tylko piasek chrzęszczący w prowadnicy bramy), szybciutko i daje sobie radę nawet z lekkim przymarznięciem bramy zimą. (Choć oczywiście pamiętamy o regularnym odśnieżaniu, bo przy większych zaspach silniczek może się spalić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 23.08.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ty rozumiesz co napisałeś ale inni już nie napisz tak żeby laik coś z tego zrozumiał OK. Zapewne chodzi Ci o NO/NC: w skrócie jesli coś sterujesz przyciskiem (takim co się wciska i sam się wyciska) czyli zwierasz lub otwierasz linię na chwilę to możesz umieścić ten przycisk za pomocą kabelka w dowolnym miejscu a konkretnie w odbiorniku pilota (czytaj: podłączyć do siłownika bramy hormann). Co do programowania pilotów na różne sprawy. Pamiętajcie, że samo działanie pilota w systemie kodowania keeloq na 433 nie daje gwarancji współpracy - pilot np. normstahl nie da się dodać do faac, faac do nice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 31.08.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 niebawem będziemy szukali siłownika do bramy wjazdowej brama przesuwna 4 metry bramę garażową mam hormana i zastanawiałem się nad siłownikiem tej samej firmy, jednak kowal twierdzi, że można zakupić o wiele tańszy siłownik, tak samo pewny i co ważne wszystko działać może na pilocie do bramy garażowej jak to jest? Do bramy przesuwnej specjaliści nie polecają napędu Hormana, choć ze względu na pilota jest to najprostrze rozwiązanie. Co do tanich siłowników to nie są one tak samo dobre jak te drogie. Dobre to Faac, Nice, Came i może kilka innych. Można dokupić dodatkowe radio (około 200zł) i korzystać z jednego pilota do różnych napędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts