bartekgr 22.08.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Męczone w wielu wątkach - stąd propozycja zebrania w jednym miejscu argumentów w temacie: ogrzewanie podłogowe na piętrze / poddaszu użytkowym - za i przeciw. Zapraszam do wymiany rzeczowych argumentów. Osoby z doświadczeniem własnym szczególnie mile widziane. Pozdrawiam,Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 23.08.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Nosiłem się z zamiarem ogrzewania podłogowego na parterze i grzejnikowego na piętrze ( bo podpbno podłogowe w sypialniach szkodzi i do paneli na podłodze się nie nadaje). Ale problem przemyslałem i zrobiłem wszędzie podłogowe. Zalety: -prostota układu , łatwe sterowanie ( 2 rozdzielacze bez mieszaczy ) - u mnie przy dobrym ociepleniu dachu temperatura wyższa niz na parterze ( +23 st.C) i przytulnie z panelami na podłodze . -Kaloryfery ograniczają aranzację pomieszczeń i powodują że w sypialniach potrzebne są nawilżacze powietrza, czego przy podłogowym nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.08.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 -Kaloryfery ograniczają aranzację pomieszczeń i powodują że w sypialniach potrzebne są nawilżacze powietrza, czego przy podłogowym nie ma. Przesadzasz z tym nawilżaczem powietrza. W domku jednorodzinnym przy grzejnikach i kotle kondensacyjnym +regulacje pokojowa i przy reg. na grzejnikach prawie niemożliwe. Chyba, że zakładasz 1 wymianę powietrza kubatury pomieszczenia na godzinę - jak to zakładają w went. grawitacyjnej sprzedawcy rekuperatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 21.09.2009 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Dziękuję za wasze opinie. Ostatnio usłyszałem, że podłogówki nie opłaca się kłaść na piętrze ponieważ są tam mniejsze pomieszczenia, których duża część i tak jest zastawiona meblami (np. łóżko w sypialni). Prawda czy fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 21.09.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Dziękuję za wasze opinie. Ostatnio usłyszałem, że podłogówki nie opłaca się kłaść na piętrze ponieważ są tam mniejsze pomieszczenia, których duża część i tak jest zastawiona meblami (np. łóżko w sypialni). Prawda czy fałsz? prawda. najlepiej juz na etapie rozporowadzania instalacji ominac miejsca w ktorych planuje sie postawic meble. podobnie jest z dywanami. cyt z postu mariankossy - u mnie przy dobrym ociepleniu dachu temperatura wyższa niz na parterze ( +23 st.C) i przytulnie z panelami na podłodze . nie wiem czy to akurat dobrze - zdrowiej sie spi przy nieco nizszej temperaturze. generalnie rozklad temperatury jaki zapewnia podlogowka nie jest optymalny do snu, aczkolwiek nie ma co robic z tego dramatu - nie slyszalem zeby ktokolwiek mial powazne komplikacje zdrowotne wynikajace ze spania w pomieszczeniu z ogrzew.podlogowym. plusem jest na pewno komfort poruszania sie po oghrzanej podlodze i brak grzejnikow. z tego co wiem mitem jest ze panele sie nie nadaja na ogrzewanie - zreszta sa dostępne panele "certyfikowane" do podłogówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 gdybym miała możliwość z pewnością zdecydowałabym się na podłogówkę na poddaszu ze względu na komfort użytkowania ciepłej podłogi.Ten jeden argument przemawia do mnie z dostateczna siłą Dzieciaki bawiące się na podłodze, nocne wycieczki do łazienki, praca (pracownie mam koło sypialni) w dowolnym obuwiu - lub bez - a nie w ciepłych bamboszach - te plusy przysłaniaja mi wszystkie ewentualne minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 22.09.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 podłogówka jest super, ciepełko pod stopami jest bardzo super My mamy rurki na parterze i poddaszu. Dodatkowo w instalację wpięte grzejniki drabinkowe w łazienkach i kotłowni. Jeśli coś ma się szybciej wysuszyć, włączamy grzałkę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 14.02.2010 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 ja jestem za podłogówka NA PARTERZE na piętrze tylko w Łazienkach! Na podłodze w pokojach na piętrze: łóżko (nie mówiąc o łożu małżeńskim), szafy, komody... więc ile miejsca zostaje na skuteczną pracę podłogówki w pokojach?? W małych pokoikach takich 9- 10 m2 nie widzę miejsca na taki sposób ogrzewania. Lepiej powiesić kaloryfer pod oknem (optymalna cyrkulacja powietrza okna dachowego, brak efektu skraplania, zamarzania, pleśni...), pod oknem biurko dla dziecka, dziecko ma ciepło gdy się uczy, a jak idzie spać to ma optymalną temp do spania. Na podłodze przyjemny dywanik (wiem siedlisko kurzu i inne taki ble,ble... ale bez przesady!) i jest gdzie nóżki po spaniu przyjemnie postawić i dzieciom też jest przyjemnie bawić się na podłodze (ja się wychowałem bez podłogówki i żyje i jestem zdrowy...) Druga sprawa, przy ogrzewaniu gazowym, kiedy nastawię sobie temp. w nocy na 17-18 st, rano chcę mieć ciepło ok 21 st. Rano więc ok 6 włącza się piec gazowy... Zanim podłogówka się rozhuśta to już będę po rannej kąpieli jadł śniadanie... w kuchni na dole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 17.02.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 A goracy grzejnik za glowa jest komfortowy?? Podlogowka daje to, ze temepratura powietrza jest jednakowa w kazdym miejscu pomieszczenia, a dla mnie to jest komfort Z reguly jest tak ze, przy dobrze ocieplonym domu, na poddaszu temepratura jest wyzsza niz na parterze, chyba ze masz zamknieta klatke schodowa-jesli nie sila rzeczy cieple powietrze plynie do gory (dlatego roznica 1-2 stopni miedzy poziomami - u nas tez tak jest). I tu cala zabawa zeby dobrze rozplanowac zapotrzebowanie cieplne pomieszczen, pisalam o tym wczesniej. Skoro na pietrze jest ciut cieplej, trzeba zrobic mniejsze petle, itd. Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 17.02.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 A goracy grzejnik za glowa jest komfortowy?? Podlogowka daje to, ze temepratura powietrza jest jednakowa w kazdym miejscu pomieszczenia, a dla mnie to jest komfort Z reguly jest tak ze, przy dobrze ocieplonym domu, na poddaszu temepratura jest wyzsza niz na parterze, chyba ze masz zamknieta klatke schodowa-jesli nie sila rzeczy cieple powietrze plynie do gory (dlatego roznica 1-2 stopni miedzy poziomami - u nas tez tak jest). I tu cala zabawa zeby dobrze rozplanowac zapotrzebowanie cieplne pomieszczen, pisalam o tym wczesniej. Skoro na pietrze jest ciut cieplej, trzeba zrobic mniejsze petle, itd... Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 18.02.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A goracy grzejnik za glowa jest komfortowy?? To nie jest problem jak grzejnik jest na przeciwległej ścianie w stosunku do łóżka, tak jest nawet lepiej, bo lepiej się śpi w strefie niższych temperatur. A pracuje w strefie cieplejszej, kiedy to biurko jest przy kaloryferze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 18.02.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 18.02.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 przyznam się, że nie czytałam wszystkich odpowiedzi - ale poza oczywistymi zaletami (przyjemne ciepło pod stopami, zdrowy system ogrzewania, oszczędność na ogrzewaniu) jest też taka, że poziom wszystkich podłóg jest taki sam:) nie trzeba więc kombinować z wyrównaniem poziomu - myślę, że to też spora zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 18.02.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Tu nie chodzi o powierzchnie pokoju, tylko o odległść między zwojami na podłodze, jak dasz większe odległości między nimi to wiadomo że będzie ona mniej wydajna, natomiast jeśli zrobisz tak jak się należy czyli odstępy okło 15-20cm między zwojami to będzi ok. Przyjęte jest że na 1m2 powierzchni, daje się 4m do 5m przewodu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.02.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Tu nie chodzi o powierzchnie pokoju, tylko o odległść między zwojami na podłodze, jak dasz większe odległości między nimi to wiadomo że będzie ona mniej wydajna, natomiast jeśli zrobisz tak jak się należy czyli odstępy okło 15-20cm między zwojami to będzi ok. Przyjęte jest że na 1m2 powierzchni, daje się 4m do 5m przewodu grzewczego Uwzględnia się jeszcze inne, ważne czynniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 19.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Tu nie chodzi o powierzchnie pokoju, tylko o odległść między zwojami na podłodze, jak dasz większe odległości między nimi to wiadomo że będzie ona mniej wydajna, natomiast jeśli zrobisz tak jak się należy czyli odstępy okło 15-20cm między zwojami to będzi ok. Przyjęte jest że na 1m2 powierzchni, daje się 4m do 5m przewodu grzewczego Uwzględnia się jeszcze inne, ważne czynniki Podaj w takim razie, jakie to są czynniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Tu nie chodzi o powierzchnie pokoju, tylko o odległść między zwojami na podłodze, jak dasz większe odległości między nimi to wiadomo że będzie ona mniej wydajna, natomiast jeśli zrobisz tak jak się należy czyli odstępy okło 15-20cm między zwojami to będzi ok. Przyjęte jest że na 1m2 powierzchni, daje się 4m do 5m przewodu grzewczego Uwzględnia się jeszcze inne, ważne czynniki Podaj w takim razie, jakie to są czynniki ? Zapotrzebowanie na ciepło, co wynika z przenikalności przegród, izolacji dachu, zagęszcza się w strefach zewnętrznych, szczególnie pod dużymi przeszkleniami, zależnie od pomieszczenia (łazienka a przedpokój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 20.02.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Mniejszych pętli nie trzeba robić ponieważ to może spowodować małą wydajność i wyższe spalanie, natomiast można przpływ ciepłej wody wyregulować na rozdzielaczu i sprawa załatwiona Pozdrawiam No wszystko pięknie jak się ma wystarczającą powierzchnię wolnej podłogi, a o taką raczej trudno w małych 8-10 metrowych pokoikach na poddaszu... Tu nie chodzi o powierzchnie pokoju, tylko o odległść między zwojami na podłodze, jak dasz większe odległości między nimi to wiadomo że będzie ona mniej wydajna, natomiast jeśli zrobisz tak jak się należy czyli odstępy okło 15-20cm między zwojami to będzi ok. Przyjęte jest że na 1m2 powierzchni, daje się 4m do 5m przewodu grzewczego Uwzględnia się jeszcze inne, ważne czynniki Podaj w takim razie, jakie to są czynniki ? Zapotrzebowanie na ciepło, co wynika z przenikalności przegród, izolacji dachu, zagęszcza się w strefach zewnętrznych, szczególnie pod dużymi przeszkleniami, zależnie od pomieszczenia (łazienka a przedpokój) Cieszynianka, masz rację w kwestii izolacji dachu natomiast zakładam że każdy raczej chce go solidnie ocieplić, planując zrobienie na nim dodatkowych pomieszczeń mieszkalnych , ale kto na poddaszu stosuje duże przeszklenia , natomiast zapotrzebowanie na ciepło to jest ( zawyżone ponieważ w projektach podają zawsze mniejsze wartości ) około 100-120W/M2, i tak ułożona podłogówka jak pisałem powyżej jest w stanie zapewnić bez problemowo ogrzewanie pokoi czy też innych pomieszczeń. Natomiast jeśli chodzi o rozłożenie ciepła w pomieszczeniach to można je regulować czujnikami temperatury ( nie polecam ), lub można wyregulować ją zmniejszając/zwiększając przepływ na rozdzielaczu . Poniżej zamieszczam link strony, którą polecam - dużo ciekawych informacji http://www.rehau.pl POZDRAWIAM I ŻYCZĘ TOBIE MIŁEGO WEEK-ENDU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.02.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Cieszynianka, masz rację w kwestii izolacji dachu natomiast zakładam że każdy raczej chce go solidnie ocieplić, planując zrobienie na nim dodatkowych pomieszczeń mieszkalnych , ale kto na poddaszu stosuje duże przeszklenia , natomiast zapotrzebowanie na ciepło to jest ( zawyżone ponieważ w projektach podają zawsze mniejsze wartości ) około 100-120W/M2, i tak ułożona podłogówka jak pisałem powyżej jest w stanie zapewnić bez problemowo ogrzewanie pokoi czy też innych pomieszczeń. Natomiast jeśli chodzi o rozłożenie ciepła w pomieszczeniach to można je regulować czujnikami temperatury ( nie polecam ), lub można wyregulować ją zmniejszając/zwiększając przepływ na rozdzielaczu . Poniżej zamieszczam link strony, którą polecam - dużo ciekawych informacji http://www.rehau.pl POZDRAWIAM I ŻYCZĘ TOBIE MIŁEGO WEEK-ENDU Ad. 1. Widziałam już na poddaszu balkon na ścianie szcytowej, która prawie w całości była oknem - ludzie mają różne upodobania. Ad. 2. Zależy od sposobu użytkowania - jeśli jakieś pomieszczenie/pomieszczenia są w większości wyłączone z codziennego użytkowania, a grzanie włączane jest tam czasowo - stosownie do okoliczności i potrzeb, to znacznie łatwiej/szybciej/wygodniej/precyzyjniej jest dokonać zmiany na termostacie niż na przepływie Ale jak wiadomo każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i upodobania. Dobrze, że jest wiele możliwości wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 21.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Cieszynianka, masz rację w kwestii izolacji dachu natomiast zakładam że każdy raczej chce go solidnie ocieplić, planując zrobienie na nim dodatkowych pomieszczeń mieszkalnych , ale kto na poddaszu stosuje duże przeszklenia , natomiast zapotrzebowanie na ciepło to jest ( zawyżone ponieważ w projektach podają zawsze mniejsze wartości ) około 100-120W/M2, i tak ułożona podłogówka jak pisałem powyżej jest w stanie zapewnić bez problemowo ogrzewanie pokoi czy też innych pomieszczeń. Natomiast jeśli chodzi o rozłożenie ciepła w pomieszczeniach to można je regulować czujnikami temperatury ( nie polecam ), lub można wyregulować ją zmniejszając/zwiększając przepływ na rozdzielaczu . Poniżej zamieszczam link strony, którą polecam - dużo ciekawych informacji http://www.rehau.pl POZDRAWIAM I ŻYCZĘ TOBIE MIŁEGO WEEK-ENDU Ad. 1. Widziałam już na poddaszu balkon na ścianie szcytowej, która prawie w całości była oknem - ludzie mają różne upodobania. Ad. 2. Zależy od sposobu użytkowania - jeśli jakieś pomieszczenie/pomieszczenia są w większości wyłączone z codziennego użytkowania, a grzanie włączane jest tam czasowo - stosownie do okoliczności i potrzeb, to znacznie łatwiej/szybciej/wygodniej/precyzyjniej jest dokonać zmiany na termostacie niż na przepływie Ale jak wiadomo każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i upodobania. Dobrze, że jest wiele możliwości wyboru Ad. Dla mnie strefa zewnętrzna z dużym przeszkleniem, to naprzykład ogród zimowy i tu cytuję Ciebie " w strefach zewnętrznych, szczególnie pod dużymi przeszkleniami" natomiast nie spotkałem się aby dawał ktoś podłogówkę na balkonie, a z twojego postu tak wynika, ale jak pisałaś/eś, ludzie mają różne upodobania. Ad.2 Jak zapewne wiesz, to podłogówka ma dość długi czas nagrzewania i wychładzania się, więc uważam iż w tym przypadku termostaty są wysoce mało skuteczne, ale z gustem to jak z pewną częścią ciała d..., każdy ma swoją , Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i dziękuję za miłą wymianę poglądów, miejmy nadzieję że komuś się to przyda i wyciągnie z tego wnioski zakładając podłogówkę u siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts