Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka na piętrze - lista argumentów

Recommended Posts

Cieszynianka, masz rację w kwestii izolacji dachu 8) natomiast zakładam że każdy raczej chce go solidnie ocieplić, planując zrobienie na nim dodatkowych pomieszczeń mieszkalnych , ale kto na poddaszu stosuje duże przeszklenia :roll: , natomiast zapotrzebowanie na ciepło to jest ( zawyżone ponieważ w projektach podają zawsze mniejsze wartości ) około 100-120W/M2, i tak ułożona podłogówka jak pisałem powyżej jest w stanie zapewnić bez problemowo ogrzewanie pokoi czy też innych pomieszczeń.

Natomiast jeśli chodzi o rozłożenie ciepła w pomieszczeniach to można je regulować czujnikami temperatury ( nie polecam ), lub można wyregulować ją zmniejszając/zwiększając przepływ na rozdzielaczu :wink: .

Poniżej zamieszczam link strony, którą polecam - dużo ciekawych informacji :wink:

http://www.rehau.pl

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ TOBIE MIŁEGO WEEK-ENDU :D

Ad. 1. Widziałam już na poddaszu balkon na ścianie szcytowej, która prawie w całości była oknem - ludzie mają różne upodobania.

Ad. 2. Zależy od sposobu użytkowania - jeśli jakieś pomieszczenie/pomieszczenia są w większości wyłączone z codziennego użytkowania, a grzanie włączane jest tam czasowo - stosownie do okoliczności i potrzeb, to znacznie łatwiej/szybciej/wygodniej/precyzyjniej jest dokonać zmiany na termostacie niż na przepływie :wink:

Ale jak wiadomo każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i upodobania. Dobrze, że jest wiele możliwości wyboru :D

Ad. Dla mnie strefa zewnętrzna z dużym przeszkleniem, to naprzykład ogród zimowy i tu cytuję Ciebie " w strefach zewnętrznych, szczególnie pod dużymi przeszkleniami" natomiast nie spotkałem się aby dawał ktoś podłogówkę na balkonie, a z twojego postu tak wynika, ale jak pisałaś/eś, ludzie mają różne upodobania.

Ad.2 Jak zapewne wiesz, to podłogówka ma dość długi czas nagrzewania i wychładzania się, więc uważam iż w tym przypadku termostaty są wysoce mało skuteczne, ale z gustem to jak z pewną częścią ciała d..., każdy ma swoją :D ,

Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i dziękuję za miłą wymianę poglądów, miejmy nadzieję że komuś się to przyda i wyciągnie z tego wnioski zakładając podłogówkę u siebie.

Pozdrawiam :wink: :p

http://www.rehau.pl

Ad. Dla mnie strefa zewnętrzna z dużym przeszkleniem, to naprzykład ogród zimowy i tu cytuję Ciebie " w strefach zewnętrznych, szczególnie pod dużymi przeszkleniami" natomiast nie spotkałem się aby dawał ktoś podłogówkę na balkonie, a z twojego postu tak wynika, ale jak pisałaś/eś, ludzie mają różne upodobania.

Ad.2 Jak zapewne wiesz, to podłogówka ma dość długi czas nagrzewania i wychładzania się, więc uważam iż w tym przypadku termostaty są wysoce mało skuteczne, ale z gustem to jak z pewną częścią ciała d..., każdy ma swoją :D ,

Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i dziękuję za miłą wymianę poglądów, miejmy nadzieję że komuś się to przyda i wyciągnie z tego wnioski zakładając podłogówkę u siebie.

Pozdrawiam :wink: :p

No cóż, trochę małao precyzyjnie wyłożyłam o czym myślę :lol:

Chodzi o to, że ktoś ma na piętrze balkon, a oprócz drzwi balkonowych (na ten balkon prowadzących) reszta tej ściany też jest oknem, reasumując - prawie cała ściana przeszklona, a strefa brzegowa, to jest podłoga wewnątrz pomieszczenia, wzdłuż tej ściany 8) (mam nadzieję, że teraz wiesz co mam na myśli) i tam powinno być większe zagęszczenie zgodnie ze sztuką prawidłowego wykonania podłogówki.

Ps. Jeśli możesz rozwiń temat o minusach niezależnej regulacji za pomocą termostatów i siłowników, chętnie się dowiem.

Pozdrawiam :wink:

Mam wątpliwości co do podłogówki w sypialniach ze względu na jej dużą bezwładność. kaloryfery w nocy mogą wcale nie grzać. U mnie w nocy nigdy piec się nie włącza bo temperatura nie spada poniżej zadanej ( dwa regulatory:pogodowy i pokojowy).

Myślę, że sypialnia, jeśli jest wykorzystywana tylko do spania, na dzień nie musi mieć wyższej temperatury, bo i po co? Można w niej cały czas utrzymywać niższą, taką jak się lubi temperaturę :wink:

• 2 months później...

My mamy na parterze i na piętrze podłogówkę,oprócz tego w łazienkach będą drabinki,do szybkiego suszenia,choc teraz myślę,że od podłogi też szybko wyschnie. Ale już są,więc pozostaną dodatkowe drabinki. Jestem za podłogówką wszędzie, ciepła podłoga i ciepło,to jest to co mnie zadowoli,przy dziecku niecierpiącym kapci i bawiącym się na podłodze;)

A to podłogówka w salonie

Obraz 672.jpg

Jestem zdecydowanie za podłogówką w całym domu. Podobnie jak mariankossy uważam, za duży plus mało skomplikowaną instalację, łatwość sterowania. Pomijając względy estetyczne jak brak grzejników, jest po prostu komfortowa. Absolutnie nie należy omijać miejsc pod meblami itp. tylko dać po całej powierzchni podłogi, pod szafkami itp. Rozkład ciepła jest wtedy równomierny, cały dom jest ciepły. Acha, argument chodzenia bez kapci słabo mnie przekonuje, bo bez kapci mógłbym po mojej podłodze chodzić w czasie siarczystych mrozów. W pozostałe dni zimy podłoga jest nie do końca przyjemna - tzn. jest na tyle "zimna", że wolę chodzić w kapciach. Dziwne acz prawdziwe. Jeden jedyny "minus" podłogówki to niemożliwość szybkiej zmiany temperatury. Trzeba sobie określić poziom komfortu i go utrzymywać. Z 18 do 21 st w ciągu wieczoru raczej się temperatura nie podnosi. Ale to kwestia przyzwyczajenia. Polecam 100% podłogówki

• 2 months później...
Wszyscy macie grzejniki drabinkowe w łazienkach, czy był ktoś na tyle odważny i zostawił w łazience tylko podłogówkę?

Ja jeszcze nie zbudowalam, ani nie mam nawet projektu ale sprawy techniczne mam juz w wiekszosci przemyslane. Nie planuje drabinek w lazienkach, bo nie bede miala podlogowki wodnej ani grzejnikow wodnych w domu. Jesli jednak zmienilabym zdanie i zamontowalabym podlogowke wodna to drabinki na pewno nie bylyby zwyklymi grzejnikami a z obiegu podlogowki

Wszyscy macie grzejniki drabinkowe w łazienkach, czy był ktoś na tyle odważny i zostawił w łazience tylko podłogówkę?

U nas w dolnej miniłazience jest drabinka, bo Moja Większa Połowa się uparła. W górnej, większej jest tylko podłogówka i wystarcza :wiggle:

• 2 months później...
  • 1 month później...
Mamy podłogówkę w całym domu, jest cieplutko i przyjemnie, zarówno na parterze jak i w 4 pokojach na piętrze :) W łazienkach 2 małe drabinki :) Komfort i ciepełko, estetycznie, można sobie meble podostawiać wszędzie. Mamy jeszcze kominek ale korzystamy tylko jesienią i wiosną kiedy piec już nie pracuje.

A ja mam drabinkę w łazience z grzałką, ale nic nie jest podłączone i chyba prędko nie będzie - w łazience dałem nieco gęściej rurki i mam tam zawsze ok 1 st więcej niż w pozostałych pomieszczeniach. Przy 21,5-22 st. drabinka mi w ogóle nie potrzebna... Ale przynajmniej jest na czym ręcznik powiesić bo całkiem ładny z niej wieszak :)