anklos 23.08.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Czy mogę cos wybudowac na działce rolnej. Gmina ma plan zagopodarwoania przestzrennego i jest to działka typowo rolna. Ma ona 900 m i jest połozona przy lesie. Chcialabym choc małą altanke pobudować aby na wakcje tam przyjeżdżać. Chcę nadmienić ze w tej gminie mam 7 ha ziemi ale nie mam budynkow gospodarczych. czy moge wybudowac jakis budynek i podciagnac to pod gopodarczy z częscią mieszkalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Prosze o radę. mam piekna dzialeczke rolną i zero szans na przekształcenie jej w budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.08.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 A co z budową zagrody?Skoro masz 7 ha, to jest to gospodarstwo rolne. A jaka jest średnia powierzchnia gospodarstwa w gminie?Co w planie jest napisane odnośnie terenu na którym znajduje się działka? Zakaz wszelkiej zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 W gminie wg planu jest to teren rolny.A jak mam 7 ha to na rolnej mogę coś postawić, jeżeli średnia gospodarstwa jest 7 ha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.08.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 To już wiem. Ale co jeszcze pisze? Ten teren w planie ma znacznie szerszy opis niż dwa słowa. Weź wypis z planu (odpłatnie!), albo lepiej znajdż uchwałę w sprawie MPZP na stronie BIP gminy w internecie (to już całkowicie za darmo). Zagrody buduje się na terenie rolnym , ale w planie nie może być zakazu zabudowy, w tym służącej do obsługi gospodarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Dzięki szukam już w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Nic tam nie ma takie ogólne informacje że gmina Wąwolnica przystępuje do zmiany miejscowego planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.08.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Zadzwoń jutro do gminy i poproś: sekretarza gminy, albo kogoś, kto zajmuje sie planowaniem przestrzennym (może być referat, może być samodzielne stanowisko), a najlepiej do osoby zajmującej się radą gminy. Poproś o wskazanie, gdzie jest uchwała rady dotycząca interesującego Ciebie terenu. Albo sama znajdź na stronie (wg uzyskanych wskazówek), albo poproś o przesłanie uchwały wraz z załącznikami e-mailem (to nie jest żadna łaska, to jest informacja publiczna). Ponieważ uchwała będzie miała zapewne nieczytelną mapę (jest b. "ciężka", jeśli chodzi o MB, więc ją "odchudzono") poproś o wskazanie jaki symbol ma interesujący Cię teren cyfry (arabskie i litery). Potem poszukaj ich w tekście planu - i sprawdź jak ten teren jest opisany, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.08.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 W internecie jest sporo informacji o planach (nie jednym!) dla gminy.Niestety, sieć odcina mi dostęp do BIP-u gminy - nie wiem dlaczego -spróbuj w googlach wpisać Wąwolnica "plan zagospodarowania" Jeśli Ci sie nie uda - pozostaje telefon. Jak domyśliłem się po spisie stanowisk jest to mały urząd, poszczególni ludzie zajmują się kilkoma dziedzinami, np. ten od planowania przestrzennego ma jeszcze sprawy komunalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Dziękuję bardzo. Jak dobrze,że sa zyczliwi ludzie na świecie.Zadzwonię jutro.Pozostaje mi telefon bo ja mieszkam w Gdańsku i mam 500 km do Wąwolnicy. Kiedyś wiedziałam tą mapę z planem i przez wieś biegnie droga asfaltowa i po obu stronach drogi sa tereny budowlane. Droga sie kończy zamienia w polna droge i tam juz nie ma. Kurcze tylko ze to jest tak piekna działka że aż żal aby stała pusta. teraz w wakacje tam byłam i sie zakochałam w niej. Obok ktos z Warszawy kupił ziemie ale to budowlane tereny i buduje 4 domy na agroturystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.08.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Jest naprawdę duże prawdopodobieństwo, że plan będzie dopuszczał lokalizowanie budynków związanych z gospodarką rolną. Oczywiście faktycznie nie będziesz prowadziła gospodarstwa na odległość, ale prawnie wydaje mi się, że warunki "bycia rolnikiem" spełniasz, tzn. masz co najmniej średnie wykształcenie i areał powyżej 1 ha. A więc możesz budować "zagrodę", nawet gdyby miała ona być skromną "zagródką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 23.08.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 No juz nie mogę sie doczekać jutra aby zadzonić. Zaraz napiszę na forum co powiedzieli mi. Niech ta zagródka bedzia nawet malutka . Warunki chyba spełniam bo ziemia jest uprawiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.08.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Uzupełniając: - jak jest aktualny MPZP nie potrzeba średniej gminnej, - możesz wybudować (jeśli nie ma zakazu) - 3) zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 24.08.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzwoniłam do starostwa i powiedzieli ze nie mogę nawet 1m*na 1m postawić. niczego, bo gmina zabrania na terenie rolnym stawiać.Nic juz chyba nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja bym tak szybko nie rezygnował – pod warunkiem, ze chodzi o typową budowę zagrodową, czyli budynek mieszkalny + zabudowania gospodarcze i jeśli w MPZP nie ma wyraźnego zakazu budowy na tym terenie. Poproś o wypis MPZP – jest odpłatny.Jeśli jednak chcesz postawić „coś” co nie wypełnia definicji „zabudowa zagrodowa”, to faktycznie sprawa wydaje się przesądzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 24.08.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ale prosic o wypiś z MPZP dotyczący tej działki? dziś rozmawiałam i z gminą i ze starostwem. W gminie powiedzieli miz ze na mojej działce kończa sie tereny tej gminy i działka wczesniejsza jest budowlana a ta juz rolna.W starostwie ze nie ma mowy . Mają takie ustalenia bo to teren Kazimiersiego Parku Krajobrazowego chodzi tu o wieś Huta w gm Wąwolnica która lezy 15 km od Kazimierza nad Wisłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.08.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Tak, prosić o wypis z MPZP dla dz. nr ew. xxxxx. Będzie jeszcze konieczne dotarcie do rozporządzenia wojewody w sprawie utworzenia tego parku krajobrazowego. Wypis z MPZP może nie zawierać opisu, co jest na terenie parku zakazane, a co dozwolone, ale odsyłać do tego rozporządzenia (do zdobycia w urzędzie wojewódzkim - też praktycznie można dostać e-mailem). Szczerze powiem, że na tym etapie absolutnie za bezcelowy uważam kontakt ze starostwem. Powiat nie decyduje o tym, co i gdzie można zbudować. Wydaje natomiast decyzje (np. o pozwoleniu na budowę) na podstawie wypisu z planu - a tu kompetencje ma jedynie gmina. Jeśli będziesz miała wypis z planu z zapisem, że plan dopuszcza zabudowę zagrodową lub związaną z obsługą rolnictwa, powiat grzecznie będzie musiał wydać pozwolenie na budowę (jeśli oczywiście będziesz chciała zbudować to, co plan dopuszcza). P.S. Z tego co pamiętam, to minimum na dziś było uzyskanie informacji o treści planu (albo nawet treści planu). Na razie wygląda, ze dałaś się "zbyć" ogólnymi informacjami, które są wzajemnie sprzeczne. Jeśli w Twojej wsi nie ma w tej gminie - to jest w sąsiedniej - i tam szukaj. Jeśli jest w tej gminie i dostałaś informację, że są to tereny rolne, to poproś o treść planu dotyczącą tego terenu. Dopuszczam jeszcze ewentualność, że wieś jest w tej gminie, ale nie obejmuje jej MPZP. To zmieniałoby sytuację całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.08.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie daj się zwieść twierdzeniom, że działka jest budowlana lub rolna. Budowlana - OK, realizujesz plany "bezstresowo". Rolna z takim zapisem w MPZP? "Zwykły śmiertelnik" na takiej działce nic nie zbuduje. Ale ty nie jesteś "zwykła". Jesteś rolnikiem, bo możesz spełnić warunki określone w odpowiedniej ustawie - masz areał powyżej 1 ha, wykształcenie (to ma prawie każdy), ostatecznie, jak będzie potrzeba, możesz na czas budowy stać się mieszkanką gminy (tzn. zameldować się) i złożyć deklarację, że cały areał tworzy zorganizowaną całość ekonomiczną... A rolnik może budować na terenie rolnym, ba, nawet nie musi odralniać, bo zagroda to też teren rolny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anklos 25.08.2009 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 No wiec jest jeszce nadzieja. Jutro bede dzwonic dalej. Dzieki za dokładną instrukcję. Wieś Huta objeta jest tym planem zagopodarownia. tak stanowczo mi powiedzieli ze nic mi nie wolno nawet komorki. Powiedział nawet ze jak ktos już nawet ma zabudowe zagrodową na terenie rolnym czyli jakies budynki goodarcze to teraz nie mzoe nic tam dostawić nawet garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.08.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Tekst planu i symbol terenu, na którym jest działka.Bez tych danych dyskusja z gminą jest bezcelowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts