Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do kochatkowego domu

enata

Recommended Posts

• 3 months później...
  • 1 year później...

Witaj enata. Wpadłam z rewizytą :) Bardzo zgrabny jest wasz domek i wydaję mi się że przez to że niezbyt duży to przytulny. Jestem zwolenniczką małych domów i do tego parterowych ale Twój wygląda niezwykle proporcjonalnie.

Co do kredytu to bardzo dobra marża, my podpisywaliśmy w grudniu z marżą 1,69% w Pekao. Patrz na inne koszty: kontrole przed transzą-ile za to biorą, ubezpieczenie (czy narzucają swoje towarzystwo ubezp) Jeśli to kredyt w złotówkach to spróbuj w programie Rodzina na swoim-o ile spełniacie warunki. Zawsze jakaś oszczędność.

Co do kwoty potrzebnej na wykończenie to nikt Ci na to pytanie nie odpowie jednoznacznie. To wy musicie wiedzieć co, jakie i za ile będziecie "wkładać" w wasz dom. Przecież możesz kupić piec np gazowy za 3 lub 13 tysięcy, zapłacić kafelkarzowi 30 lub 70zł/m2, kupić panele za 20zł lub deski czy parkiet za 200zł itd Może wystarczyłoby 100tys a może nie wystarczy 200? ;) za dużo opcji do wyboru. Trzeba usiąść i liczyć :)

pozdrawiam

Netka, z kosztów dodatkowych to tylko ubezpieczenie od utraty pracy. Nie mamy oplat za kontrole przed kolejnymi transzami. Niestety nie mamy możliwości skorzystania z rodzina na swoim.

Jeżeli chodzi o wykończenie to nie nastawiam się na podłogę za 200 pln, a raczej za40- 50 pln panele, ewentualnie terakota za 38 pln, ale to jeszcze przyszłość, na razie roboty niekolorowe - czyli te łatwiejsze dla mnie, bo z mniejsza ilością dylematów estetycznych. Natomiast mam postanowienie, aby od następnego miesiąca czacząć kompletować sobie AGD.

• 2 months później...