Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto pomoże zielonemu???

Gość

Recommended Posts

Szanowni Forumnowicze

Jako osoba mało zorientowana w materii budowania, pozwalam sobie zadać pytanie. Jaka jest cena za m2 postawienia ścianek działowych z BK -12 cm. Murarz wspomina coś o 20 zł za m2 wydaje mi się to dużo. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych, którzy zechcą podzielić się swoją wiedzą. Serdecznie pozdrawiam. Wojtek z Gniezna.

Murarz ma racje, to tak może być około 20 zł za m2, możesz sobie to sam obliczyć wiedząc, że na 1m2 ściany wchodzi 6,7 pustaka o wymiarach dł.59cm x wys.24cm (grubość obojętna)-taki jest przelicznik, tak więc jeżeli ma być to ścianka z pustaka grubości 12 cm to taki pustak u mnie kosztuje 2,57zł brutto (tak oksztowały w Faelbecie w tym roku ale chyba troszke zdrożały, możesz sprawdzić w internecie lub na składach u siebie, ale mogą być to groszowe odstępstwa od tej ceny), tak więc 1m2 scianki 12cm z BK wynosi: 6,7 x 2,57 = 17,219 zł do tego musisz doliczyć koszt zaprawy cementowo-wapiennej lub kleju (zależy co wolisz zastosować, bloczki są na tyle równe, że można kłaść je na klej ale ja np.murowałem na tradycyjną zaprawe cem.-wapienną) no i jeszcze zapłacić murarzowi za prace (chyba,że będziesz murował sam ale z tego co napisałeś jesteś mało zorientowany w tym temacie więc zatrudnisz kogoś do pracy) to prawdopodobnie koszt 1m2 wyniesie Cię troche więcej niż 20 zł ale ile dokładnie to zależy oczywiście od kosztów robocizny.Pozdrawiam.

Zwyczajowo ok. 20zł bierze się za 1m2, ale ściany zewnętrznej. Zważywszy że są to wewnętrzne, lżejsze bo cieńsze i lepsze warunki pracy bo na głowę nie pada to cena powinna być niższa.

Ścianki działowe sam stawiałem, ale do zew. z gazobetonu miałem murarza z Torunia i brał 10zł/m2.

Negocjuj cenę - powinien trochę obniżyć cenę.

Pozdrawiam