Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycięcie otworu w kostce brukowej ...

Recommended Posts

Witojcie wszechnico wiedzy :D

Doradźcie - mam kłopot - czym i jak wyciąć okrągły otwór w kostce

brukowej betonowej - kostka grubości 6cm w formie kwadratu o boku 12cm

.

Otwór o średnicy 10cm - przede wszystkim czym to wyciąć aby wyszło

ładnie i w miarę sprawnie - docelowo będę miał do wycięcia 10 takich

otworów w kostkach ...

Ma kto jakie pomysły lub doświadczenia w temacie ?

Ja bym ta kostke wyciagnal w jej miejsce wstawil kawalek rury o srednicy odpowiadajacej srednicy potrzebnego otworu a dookola zalal np.betonem.

Pozniej usunal rure i gotowe.

Oczywiście - kilka pomysłów/zamienników posiadam - ale - wycięcie otworu w kostce wyglądałoby najlepiej i najestetyczniej - dlatego męczę ten sposób :D

Kostkę mam kolorową - brązową - zalewanie betonem dziury nie wchodzi w grę - nie zabarwię betonu tak aby się nie odróżniał od koloru kostki leżącej obok ...

Jak napisałem powyżej - najestetyczniej wyglądałaby dziurwa w kostce :lol:

Skoro kostke masz betonowa to sa jakies barwniki do betonu zeby uzyskac odpowiedni kolor. I ja bym obstawal przy takim rozwiazaniu i poszukal gdzies barwnika.

Jezeli majac kostke 12x12cm i chcesz wywiercic w niej otwor o sr.10cm to musisz sie liczyc z mozliwoscia ze cos sie ukruszy, odprysnie..... Pozostaje bowiem niewiele ze tak powiem "miesa" dookola otworu,a do tego jeszcze dochodzi mala precyzja wiercenia i pewnie pomoc udaru. Moze wiec byc roznie.

Skoro kostke masz betonowa to sa jakies barwniki do betonu zeby uzyskac odpowiedni kolor. I ja bym obstawal przy takim rozwiazaniu i poszukal gdzies barwnika.

Jezeli majac kostke 12x12cm i chcesz wywiercic w niej otwor o sr.10cm to musisz sie liczyc z mozliwoscia ze cos sie ukruszy, odprysnie..... Pozostaje bowiem niewiele ze tak powiem "miesa" dookola otworu,a do tego jeszcze dochodzi mala precyzja wiercenia i pewnie pomoc udaru. Moze wiec byc roznie.

Mała errata - kostka kwadratowa 14x14cm , lub dla bezpieczeństwa może być 21x14cm .

W tym przypadku "mięsa" zostanie więcej i będzie bezpieczniej .