Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,proszę o pomoc w następującej sytuacji. Razem z narzeczonym planujemy kupno mieszkania. W przyszłym miesiącu podpiszemy umowę wstępną z deweloperem. Umowa końcowa zostanie podpisana dopiero w marcu. Pobieramy się w lipcu. W między czasie chcielibyśmy rozpocząć remont, a co za tym idzie, kupić niezbędne rzeczy, typu: kafelki, panele, drzwi itp. Moje pytania są następujące:

a) czy będziemy mogli odliczyć vat od zakupionych materiałów mając podpisaną tylko umowę wstępną? Jeśli tak, to czy musi ona zawierać jakiś dodatkowy załącznik?

b) na kogo mają być wystawione faktury - na mnie czy na narzeczonego (tylko ja pracuję:()

c) jak to rozliczenie będzie wyglądało w momencie kiedy będziemy juz małżeństwem?

Bardzo dziękuję za ewentualna pomoc:)

https://forum.murator.pl/topic/128507-odliczenie-vatu-za-remont-mieszkania-a-umowa-przedwst%C4%99pna/

Możecie dokonywać zakupów materiałów przed "umową końcową". Ale wniosek będziecie mogli złożyć dopiero w marcu (kiedy staniecie się właścicielami mieszkania). Umowa przedwstępna nie jest traktowana jako tytuł prawny.

Na fakturze możecie figurować razem lub osobno.

Po zakupie M ale przed ślubem możecie zlożyć wnioski (ale tylko osobne).

Przy bardzo dużych wydatkach się to opłaca bo macie 2 osobne limity. Stąd logiczniejsze faktury na max. 1 osobę.

Możecie kupować razem (na f-rze figurujecie oboje) i złożyć wniosek po zakupie M i po ślubie. Ustawa dość mało precyzyjnie mówi o takich sytuacjach i proponowałbym kontakt ze swoim US (sprawa faktur panieńskich i kawalerkich vs. późniejszy wspólny wniosek małżonków).