chrischris 23.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam.Kupilem dzialke 13,5 ara tylko na siebie. Chcialbym tam z rodzicami wybudowac blizniaka (polowe ja i polowe oni). Docelowo chcielibysmy, zeby dzialka tez byla zapisana na mnie i na nich. Najlepiej, by bylo podzielic dzialke. W razzie czego wtedy moglbym sprzedac swoja polowe domu z dzialka.Wlasnie teraz nie wiem jak to zrobic, zeby nie generowac nadmiernych kosztow (czy moze podzial dzialki lub 50% udzialu w dzialce itd.). Chyba by trzeba tu zrobic darowizne. Jakie moga byc koszty z tym zwiazane?Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 28.08.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam. Kupilem dzialke 13,5 ara tylko na siebie. Chcialbym tam z rodzicami wybudowac blizniaka (polowe ja i polowe oni). Docelowo chcielibysmy, zeby dzialka tez byla zapisana na mnie i na nich. Najlepiej, by bylo podzielic dzialke. W razzie czego wtedy moglbym sprzedac swoja polowe domu z dzialka. Wlasnie teraz nie wiem jak to zrobic, zeby nie generowac nadmiernych kosztow (czy moze podzial dzialki lub 50% udzialu w dzialce itd.). Chyba by trzeba tu zrobic darowizne. Jakie moga byc koszty z tym zwiazane? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. lepszy podział na 2 działki niż 50% udział - np we wspomnianym przez ciebie wariancie sprzedazy części domu, łatwiej też uzyskać kredyt budowlany. rzeczywiście przy tym stopniu pokrewieństwa najlepiej zrobić darowiznę - wg mojej wiedzy nie będzie to opodatkowane, ale u notariusza i tak trochę kasy zostawisz (o ile mnie pamięc nie myli w moim przypadku było to ok 2000 PLN) trzeba tylko sprawdzić na wybudowanie czego pozwalają warunki zabudowy/MPZP, żeby nie okazało się np że po podziale działka jest za mała na postawienie domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 A sprawdziłeś, czy działkę da się, zgodnie z prawem, podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts