Gab 11.08.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Wasza budowa zbliza sie do finału. Super. Czy mogę mieć pytanie co do wylewek i tynków?: Ile metrów wyszło wam tynków i wylewek? Ile trzeba kupić styropianu? Jaka była jego gęstość? Czy dawaliście styropian w dwóch warstwach? Co dawaliście pod styropian: papę termozgrzewalną (ponoć nie powinno sie jej dawać pod ogrzewanie podłogowe) czy folię (ile warstw?) Czy rurki CO, wody i kanalizy leżały na styropianie czy bexzpośrednio na wylewce w otulinach? Czy najpierw robiliście tynki czy wylewki? (a może na odwrót, żeby rurki się nie uszkodziły?) Z góry dziękuje za odpowiedzi. Trzymam kciuki za nasze budowy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gab 11.08.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 I jeszcze jedno pytanie ile Was to kosztowało? Pozdrawiam, Gab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 15.08.2010 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Wasza budowa zbliza sie do finału. Super. Czy mogę mieć pytanie co do wylewek i tynków?: Ile metrów wyszło wam tynków i wylewek? Ile trzeba kupić styropianu? Jaka była jego gęstość? Czy dawaliście styropian w dwóch warstwach? Co dawaliście pod styropian: papę termozgrzewalną (ponoć nie powinno sie jej dawać pod ogrzewanie podłogowe) czy folię (ile warstw?) Czy rurki CO, wody i kanalizy leżały na styropianie czy bexzpośrednio na wylewce w otulinach? Czy najpierw robiliście tynki czy wylewki? (a może na odwrót, żeby rurki się nie uszkodziły?) Z góry dziękuje za odpowiedzi. Trzymam kciuki za nasze budowy )) ELO GAB! trudno mi odpowiedziec na Twoje zapytania na temat tynków i wylewek:( Bo.... Chodz mamy takie same domy nasz został powiekszony o piwnicę i co do metrów nie chcę pisać ile bo sam dokładnie niewiem ile tego było w piwnicy, parterze i piętrze:( Steropian jak naj dawaliśmy w dwóch warstwach:) Ale ze względu na nierówne wylewki musielismy posiadac przedział od 2-5cm, rodzaj styropianu specjanie przeznaczony na podłogi:) Pod styropian dawalismy folię w piwnicy 2 warstwy na piętrach po jednej:)Rurki z co,wod-kan były wsadzone w otuliny i obsypane piaskiem i wsadzone w styropian. My najpierw zrobilismy instalacje potem tynki!!! ale z własnego doswiadczenia proponuje instalacje wod-kan zrobic po tynkach troche sobie pokujesz w scianach ale przynajmniej nikt ci tego nie uszkodzi!!!! Całą dokumentację jak to wszystko wygląda masz na forum:) w dzienniku:) Pozdrowienia i do przodu:) acha ..nas wylewka kosztował 12699PLN tynki 27000PLN (knauf) i (alpol) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gab 15.08.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Myślę żę masz rację z tymi tynkami przed instalacjami (woda, kanaliza i CO). Ale juz za póżno ...Zastanawiam się, czy popełniliśmy błęd nie dając pod rury styropianu? Nie będzie pod nimi żadnej izolacji cieplnej. Piasek chyba nie spełni roli izolatora (może zapiankować?) . Według naszych fachowców wszystko jest jak najbardziej poprawnie, bo rury są otulinach. Ale otuliny przecież nie izolują, spełniaja zupełnie inną rolę związana z rozszerzalnością.Poza tym bardzo trudno będzie wepchnąć pod rury filię czy pape termozgrzewalną. Z tego co wyczytaliśmy na forum powierzchnia chudziaka musi byc idealnie czysta, bo inaczej folia się przedziurawi (nie ważne ile warstw), a ma stanowić izolację przeciwwilgociową. Czy na piętrze też trzeba było dawać folię - przecież tam zadna wilgoć nie będzie podciągała z dołu?Do jakiej ekipy należy ułożenie foli i styropianu? Do wylewkarzy? Czy najlepiej zrobic to samemu? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, Gab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 15.08.2010 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Myślę żę masz rację z tymi tynkami przed instalacjami (woda, kanaliza i CO). Ale juz za póżno ... Zastanawiam się, czy popełniliśmy błęd nie dając pod rury styropianu? Nie będzie pod nimi żadnej izolacji cieplnej. Piasek chyba nie spełni roli izolatora (może zapiankować?) . Według naszych fachowców wszystko jest jak najbardziej poprawnie, bo rury są otulinach. Ale otuliny przecież nie izolują, spełniaja zupełnie inną rolę związana z rozszerzalnością. Poza tym bardzo trudno będzie wepchnąć pod rury filię czy pape termozgrzewalną. Z tego co wyczytaliśmy na forum powierzchnia chudziaka musi byc idealnie czysta, bo inaczej folia się przedziurawi (nie ważne ile warstw), a ma stanowić izolację przeciwwilgociową. Czy na piętrze też trzeba było dawać folię - przecież tam zadna wilgoć nie będzie podciągała z dołu? Do jakiej ekipy należy ułożenie foli i styropianu? Do wylewkarzy? Czy najlepiej zrobic to samemu? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, Gab elosza elosza! GAB! Spokojnie spokojnie niemasz co sie martwic z doswiadczenia rocznego .....moze małe ale.....!!! Nie ma budowy idealnej! Z rurkami w otulinach nic sie nie dzieje!!! i napewno nie pękną!!! A co do styropu i foliii wszystko kładzie ekipa od wylewek! oj widze ze sie dzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 15.08.2010 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 ... acha i jeszcze jedno! RURY z ciepła wodą ....maja otuliny z pianki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 15.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Hej Kiedy bedziecie mieli kompletną kuchnie, czekam na efekt koncowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 16.08.2010 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Hej Kiedy bedziecie mieli kompletną kuchnie, czekam na efekt koncowy. Pozdrawiam ELOELO:) No wiecie co JUŻ Chcemy miec! ale niestety musimy poczekac na blat 3 tygodnie i muszę kupic plakat na scianę JAk tylko bedzie gotowe ....zamieszcze fotisssy:) POZDROWIENIA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaramiko 25.08.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam,Czytam, zazdroszczę, zazdroszczę i czytam.... My jesteśmy na etapie załatwiania formalności - na dniach otrzymamy warunki zabudowy no i z nimi do architekta z naszym letnim wieczorem:)) Mam pytanie - czy jest szansa na zobaczenie Waszego domku w realu? Jesteśmy z Wrocławia i chętnie zobaczylibyśmy jak ten projekt wygląda w rzeczywistości (jeszcze go nie kupiliśmy - czekamy aż architekt porówno go z warbud i wtedy kupujemy). Musze przyznać, że Wasze zdjecia duzo mówią o wielkości i proporcjach dom, ale na żywo zawsze inaczej:)))) PozdrawiamKlara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 26.08.2010 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Jak najbardziej zapraszamy:) podaj tylko kiedy chcecie przyjechac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpek7 26.08.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam. Podziwiamy Waszą budowę, tempo oraz wyniki prac. Tylko pozazdrościć u nas na razie lekka przerwa i zrobił się zonk. Otóż poziom domu jest przekoszony tzn. przód jest 6cm wyżej niż tył domu jak ci budowlancy sprawdzali poziomy po opier.... budowlańcy mówią, że tynkarze i posadzkarze wyprostują o poza tym 6 cm to jest prawi równo - krew mnie zalewa słysząc takie gadki - ta sytyacja powoduje że trzeba bedzie kombinować i robić większa od planowanej wylewkę. Zapytuję WAS o wysokość na gotowo pomieszcezń poddasza i pomieszczeń parteru w szczególności salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 26.08.2010 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam. Podziwiamy Waszą budowę, tempo oraz wyniki prac. Tylko pozazdrościć u nas na razie lekka przerwa i zrobił się zonk. Otóż poziom domu jest przekoszony tzn. przód jest 6cm wyżej niż tył domu jak ci budowlancy sprawdzali poziomy po opier.... budowlańcy mówią, że tynkarze i posadzkarze wyprostują o poza tym 6 cm to jest prawi równo - krew mnie zalewa słysząc takie gadki - ta sytyacja powoduje że trzeba bedzie kombinować i robić większa od planowanej wylewkę. Zapytuję WAS o wysokość na gotowo pomieszcezń poddasza i pomieszczeń parteru w szczególności salonu. TO to widze zę tego domu chyba nie mozna prosto wybudowac!!! U nasz był zonk 7 cm pomiędzy jednym i drugim koncem domu ale stosując różne grubosci styropianu dało sie to zniwelowac oczywiscie koszty były wieksze!!! Pamiętaj o jednym najlepiej wez pana speca z niwelatorem nich zaznaczy róznicę i poziomy z uwzględnieniem wnęk okiennych i przyszłej podłogi. Jak wróce na budowe to zmierzę i napiszę jakie sa to wyskosci! POzdrowasy i do przodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 31.08.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam właśnie trafiłam do Waszego dziennika i ...gratuluję -bardzo ładny dom sobie zbudowaliście i gustownie go wykańczacie, chyba będę częściej zaglądać a propos wykończeniówki mam pytanie... czym są zabejcowane Wasze schody, jaki to kolor? Piękne są (były?), oby szybko wróciły na swoje miejsce pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 01.09.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam właśnie trafiłam do Waszego dziennika i ...gratuluję -bardzo ładny dom sobie zbudowaliście i gustownie go wykańczacie, chyba będę częściej zaglądać a propos wykończeniówki mam pytanie... czym są zabejcowane Wasze schody, jaki to kolor? Piękne są (były?), oby szybko wróciły na swoje miejsce pozdrawiam! Dziekujemy za odwiedziny! Kolor schodów to orzech!...A bejcowanie wykonała firma MERA schody Lewin Brzeski! Na miejsce mają wrócić już w czwartek! Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaramiko 01.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 A my domek Dominiki i Adama podziwialiśmy w realu i dziękujemy Im za to Dokładne oględziny uzupełnione licznymi zyczliwymi podpowiadkami co do zmian utwierdziły nas w przekonaniu , że też chcemy taki domek:) A że dziś otrzymaliśmy warunki zabudowy to teraz biegiem do architekta i może przed zimą z ławami zdążymy... A jak nie to na wiosnę Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpek7 04.10.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Witam. Ponawiam prośbę o podanie wysokości parteru i poddasza oraz informację ile spustów rynnowych zamontowaliście na najdłuższej połaci dachowej. Mój dekarz sugeruje 3 spusty ale wydaje mi się to zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 19.10.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam.Bardzo mi się podobają schody u Państwa. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia ich w całej okazałości. Czy można wiedzieć ile takie schody kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 20.10.2010 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 OjOj !!! dziekujemy!!! za nasze schody 14 tysi!!! TYLKO podpowiem ze cena taka bo lampki w podstopnicy!!! a to juz dodatkowe koszta!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 24.10.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 WITAM SERDECZNIE, gratuluję zblizajacego się finału i przemyślanych decyzji .....Fajnie pocieszyć oko tempem Waszej wykończeniówki ... Mam pytanie odnośnie wkładu kominkowego. Jaki to model i jakiej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 28.10.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Wkład BLANZEK produkcji czeskiej! cena 8200:) Montowała firma z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts