Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Letni Wieczór M44 Adama I Dominiki- komentarze:)

Recommended Posts

Wasza budowa zbliza sie do finału. Super.

Czy mogę mieć pytanie co do wylewek i tynków?:

Ile metrów wyszło wam tynków i wylewek?

Ile trzeba kupić styropianu? Jaka była jego gęstość? Czy dawaliście styropian w dwóch warstwach?

Co dawaliście pod styropian: papę termozgrzewalną (ponoć nie powinno sie jej dawać pod ogrzewanie podłogowe) czy folię (ile warstw?)

Czy rurki CO, wody i kanalizy leżały na styropianie czy bexzpośrednio na wylewce w otulinach?

Czy najpierw robiliście tynki czy wylewki? (a może na odwrót, żeby rurki się nie uszkodziły?)

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Trzymam kciuki za nasze budowy :)))

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wasza budowa zbliza sie do finału. Super.

Czy mogę mieć pytanie co do wylewek i tynków?:

Ile metrów wyszło wam tynków i wylewek?

Ile trzeba kupić styropianu? Jaka była jego gęstość? Czy dawaliście styropian w dwóch warstwach?

Co dawaliście pod styropian: papę termozgrzewalną (ponoć nie powinno sie jej dawać pod ogrzewanie podłogowe) czy folię (ile warstw?)

Czy rurki CO, wody i kanalizy leżały na styropianie czy bexzpośrednio na wylewce w otulinach?

Czy najpierw robiliście tynki czy wylewki? (a może na odwrót, żeby rurki się nie uszkodziły?)

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Trzymam kciuki za nasze budowy :)))

ELO GAB! trudno mi odpowiedziec na Twoje zapytania na temat tynków i wylewek:( Bo....

Chodz mamy takie same domy nasz został powiekszony o piwnicę:) i co do metrów nie chcę pisać ile bo sam dokładnie niewiem ile tego było w piwnicy, parterze i piętrze:(

Steropian jak naj dawaliśmy w dwóch warstwach:) Ale ze względu na nierówne wylewki musielismy posiadac przedział od 2-5cm, rodzaj styropianu specjanie przeznaczony na podłogi:)

Pod styropian dawalismy folię w piwnicy 2 warstwy na piętrach po jednej:)Rurki z co,wod-kan były wsadzone w otuliny i obsypane piaskiem i wsadzone w styropian. My najpierw zrobilismy instalacje potem tynki!!! ale z własnego doswiadczenia proponuje instalacje wod-kan zrobic po tynkach :) troche sobie pokujesz w scianach ale przynajmniej nikt ci tego nie uszkodzi!!!! Całą dokumentację jak to wszystko wygląda masz na forum:) w dzienniku:) Pozdrowienia i do przodu:)

:)

acha ..nas wylewka kosztował 12699PLN

tynki 27000PLN (knauf) i (alpol)

Myślę żę masz rację z tymi tynkami przed instalacjami (woda, kanaliza i CO). Ale juz za póżno ...

Zastanawiam się, czy popełniliśmy błęd nie dając pod rury styropianu? Nie będzie pod nimi żadnej izolacji cieplnej. Piasek chyba nie spełni roli izolatora (może zapiankować?) . Według naszych fachowców wszystko jest jak najbardziej poprawnie, bo rury są otulinach. Ale otuliny przecież nie izolują, spełniaja zupełnie inną rolę związana z rozszerzalnością.

Poza tym bardzo trudno będzie wepchnąć pod rury filię czy pape termozgrzewalną. Z tego co wyczytaliśmy na forum powierzchnia chudziaka musi byc idealnie czysta, bo inaczej folia się przedziurawi (nie ważne ile warstw), a ma stanowić izolację przeciwwilgociową.

Czy na piętrze też trzeba było dawać folię - przecież tam zadna wilgoć nie będzie podciągała z dołu?

Do jakiej ekipy należy ułożenie foli i styropianu? Do wylewkarzy? Czy najlepiej zrobic to samemu?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, Gab

Myślę żę masz rację z tymi tynkami przed instalacjami (woda, kanaliza i CO). Ale juz za póżno ...

Zastanawiam się, czy popełniliśmy błęd nie dając pod rury styropianu? Nie będzie pod nimi żadnej izolacji cieplnej. Piasek chyba nie spełni roli izolatora (może zapiankować?) . Według naszych fachowców wszystko jest jak najbardziej poprawnie, bo rury są otulinach. Ale otuliny przecież nie izolują, spełniaja zupełnie inną rolę związana z rozszerzalnością.

Poza tym bardzo trudno będzie wepchnąć pod rury filię czy pape termozgrzewalną. Z tego co wyczytaliśmy na forum powierzchnia chudziaka musi byc idealnie czysta, bo inaczej folia się przedziurawi (nie ważne ile warstw), a ma stanowić izolację przeciwwilgociową.

Czy na piętrze też trzeba było dawać folię - przecież tam zadna wilgoć nie będzie podciągała z dołu?

Do jakiej ekipy należy ułożenie foli i styropianu? Do wylewkarzy? Czy najlepiej zrobic to samemu?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, Gab

elosza elosza! GAB! Spokojnie spokojnie niemasz co sie martwic z doswiadczenia rocznego .....moze małe ale.....!!! Nie ma budowy idealnej! Z rurkami w otulinach nic sie nie dzieje!!! i napewno nie pękną!!! A co do styropu i foliii wszystko kładzie ekipa od wylewek! oj widze ze sie dzieje:)

• 2 weeks później...

Witam,

Czytam, zazdroszczę, zazdroszczę i czytam.... My jesteśmy na etapie załatwiania formalności - na dniach otrzymamy warunki zabudowy no i z nimi do architekta z naszym letnim wieczorem:)) Mam pytanie - czy jest szansa na zobaczenie Waszego domku w realu? Jesteśmy z Wrocławia i chętnie zobaczylibyśmy jak ten projekt wygląda w rzeczywistości (jeszcze go nie kupiliśmy - czekamy aż architekt porówno go z warbud i wtedy kupujemy). Musze przyznać, że Wasze zdjecia duzo mówią o wielkości i proporcjach dom, ale na żywo zawsze inaczej:))))

Pozdrawiam

Klara

Witam. Podziwiamy Waszą budowę, tempo oraz wyniki prac. Tylko pozazdrościć u nas na razie lekka przerwa i zrobił się zonk. Otóż poziom domu jest przekoszony tzn. przód jest 6cm wyżej niż tył domu jak ci budowlancy sprawdzali poziomy po opier.... budowlańcy mówią, że tynkarze i posadzkarze wyprostują o poza tym 6 cm to jest prawi równo - krew mnie zalewa słysząc takie gadki - ta sytyacja powoduje że trzeba bedzie kombinować i robić większa od planowanej wylewkę. Zapytuję WAS o wysokość na gotowo pomieszcezń poddasza i pomieszczeń parteru w szczególności salonu.

Witam. Podziwiamy Waszą budowę, tempo oraz wyniki prac. Tylko pozazdrościć u nas na razie lekka przerwa i zrobił się zonk. Otóż poziom domu jest przekoszony tzn. przód jest 6cm wyżej niż tył domu jak ci budowlancy sprawdzali poziomy po opier.... budowlańcy mówią, że tynkarze i posadzkarze wyprostują o poza tym 6 cm to jest prawi równo - krew mnie zalewa słysząc takie gadki - ta sytyacja powoduje że trzeba bedzie kombinować i robić większa od planowanej wylewkę. Zapytuję WAS o wysokość na gotowo pomieszcezń poddasza i pomieszczeń parteru w szczególności salonu.

TO to widze zę tego domu chyba nie mozna prosto wybudowac!!! U nasz był zonk 7 cm pomiędzy jednym i drugim koncem domu ale stosując różne grubosci styropianu dało sie to zniwelowac oczywiscie koszty były wieksze!!! Pamiętaj o jednym najlepiej wez pana speca z niwelatorem nich zaznaczy róznicę i poziomy z uwzględnieniem wnęk okiennych i przyszłej podłogi. Jak wróce na budowe to zmierzę i napiszę jakie sa to wyskosci! POzdrowasy i do przodu:)

Witam :)

właśnie trafiłam do Waszego dziennika i ...gratuluję -bardzo ładny dom sobie zbudowaliście i gustownie go wykańczacie, chyba będę częściej zaglądać ;)

a propos wykończeniówki mam pytanie... czym są zabejcowane Wasze schody, jaki to kolor? Piękne są (były?), oby szybko wróciły na swoje miejsce ;)

pozdrawiam!

Witam :)

właśnie trafiłam do Waszego dziennika i ...gratuluję -bardzo ładny dom sobie zbudowaliście i gustownie go wykańczacie, chyba będę częściej zaglądać ;)

a propos wykończeniówki mam pytanie... czym są zabejcowane Wasze schody, jaki to kolor? Piękne są (były?), oby szybko wróciły na swoje miejsce ;)

pozdrawiam!

Dziekujemy za odwiedziny! Kolor schodów to orzech!...A bejcowanie wykonała firma MERA schody Lewin Brzeski! Na miejsce mają wrócić już w czwartek! Pozdrawiam:)

A my domek Dominiki i Adama podziwialiśmy w realu i dziękujemy Im za to :) Dokładne oględziny uzupełnione licznymi zyczliwymi podpowiadkami co do zmian utwierdziły nas w przekonaniu , że też chcemy taki domek:) A że dziś otrzymaliśmy warunki zabudowy to teraz biegiem do architekta i może przed zimą z ławami zdążymy... A jak nie to na wiosnę:)

Pozdrawiamy

• 1 month później...
  • 2 weeks później...