Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

k4rl

Recommended Posts

Witam.

Chciałem rozpocząć remont mieszkania. Zastanawiam się czy w zakres prac włączyć zbicie starego tynku i położenie nowego.

Tynki w zasadzie są dobre i nie wymagają naprawy (brak większych spękań). Niestety wcześniejsi właściciele połozyli na ściany niewaidomą ilość warstw farby klejowej. W związku z czym przy malowaniu emulsją w zeszłe wakacje w pewnym momencie, po nasiąknięciu, stara farba klejowa zaczeła mi odchodzić płatami wraz z nową wartwą emulsji. Udało mi się jakoś usunąć odchodzące połacie i zamalować emulsją tak żeby to jakoś wyglądało i trzymało się. Myślę jednak, że generalny remont jest dobrym momentem na usunięcie starych warstw farby i zrobienie porządku z tym co mam na ścianach. Pytanie tylko jak?

Parę osób mówiło mi o "UNI-GRUNCIE". Z tego co przeczytałem jest to środek gruntujący a nie do usównia starej farby ze ścian. Nie rozumiem więc jak on miałby mi pomóc...

Chciałbym zaznaczyć, że zakładany zakres remontu przewiduje również wymiane podłóg, montarz szaf wnękowych i wymianę drzwi wewnętrznych. Wolałbym nie zmieniać tynków po położeniu nowych podłóg.

Kolejna sprawa to pytanie jak usunąć farbę olejną ze ścian? W kuchni i w łazience mam tzw "lamperie" wymalowane farbą olejną. Chce położyć tam płytki (w kuchni nie na całej powierzchni lamperii). Jak pozbyć się starej farby?

Inna sprawa, że tynki w kuchni są częściowo poplamione tłustym osadem z gotowania.

Proszę o pomoc. Nie ukrywam, ze w celu ograniczenia kosztów wolalbym wybrać metodę jak najmniej kapitałochłonna i ew. prace związane z usunięciem starej farby wykonać sam.

Pozdrawiam.

• 3 months później...

miałem ten sam problem lata temu.... trzeba usunąć to wszystko do tynku.....

ja to robiłem tak, że moczyłem kawał ściany (zraszaczem do roślinek) aż był równomiernie mokry, czekałem kilka minut i skrobałem szpachelką - schodzi bez problemów..... potem jeszcze ścianę myłem szmatą, żeby usunąć resztki farby.... zostawał goły tynk..... potem jak wysechł grunt a dalej - według uznania....

• 2 months później...
Jestem właśnie po lamperiach... Nieźle sprawdza się cyklina sklepowa, jeszcze lepiej samoróbka z dłuższą rączką, paca lub kielnia z płaskim nosem (włoska?) też daje radę. Opalarka na gipsowych ścianach robi straszne dziury. Pod płytki siekiera jest najskuteczniejsza :-) To moje sprawdzone trzy grosze w tym mało przyjemnym temacie...

jedyne wyjscie, drapac co sie da pozniej farba gruntująca

emulsja gruntująca preparat gruntujący wyrażaj się fachowo hehe

a dlaczego nie "farba gruntująca" np.taka: http://www.przemaluj.pl/1131_320.htm

że zapytam fachowo hehe....

farba gruntująca i koniec. :) zastosowalem to pod srednio 5-8 mm rotbanda

http://www.przemaluj.pl/242_414.htm

nie odpadlo do dziś wiec jest git

GRUNT-ŚNIEŻKA jest zawiesiną pigmentów i wypełniaczy w wodnej dyspersji żywicy lateksowej z dodatkiem środków pomocniczych i uszlachetniających. Dzięki specjalnym dodatkom nakłada się grubą warstwą i niweluje różnice w fakturze i barwie podłoża. Wnika w podłoże poprawiając przyczepność warstwy farby nawierzchniowej oraz zmniejsza jej zużycie.

no i do czego jest ??????

a ja myślę że nie

z tego co się orientuję w tym temacie a trochę się pomalowało przez te parę lat

prubowałeś malować barwy natury śnieżki bez tego gruntu ???

ja tak i lipa straszna z tego wyszło skończyło się na skrobaniu i szpachlowaniu i malowaniu na nowo ale już z emulsją gruntującą śnieżki

• 3 years później...
  • 4 years później...
w zeszłym tygodniu chciałem się zabrać za remont w pokoju, w którym mi sufit przeciekał. farba z tynkiem zaczęła miejscami odłazić. wziąłem szpachelkę i zacząłem skrobać. tam gdzie przeciekało i farba odchodziła poszło gładko, a tam gdzie nic nie ciekło to już był problem. bardzo się pyli, a strasznie ciężko odskrobać. spróbuję tego co ktoś już pisał, żeby to spryskać wodą, może pomoże. Ewentualnie tam gdzie nie odejdzie gładko zostawię jak jest, co o tym myślicie ? Tam gdzie odskrobię to zaszpachluję później gładzią, a gdzie mi się nie uda to zostawię? Czy jak już zacząłem to lepiej całe? No i jak już zdrapię do gołej ściany co dalej ? Jak to jeszcze doczyszczać ? Jakiś delikatny papier ścierny? Później jeśli dobrze rozumiem grunt - gładź - grunt - podkład - kolor ?

• 1 month później...

Szanowny Panie,

należy usunąć wszystkie luźno związane, łuszczące się fragmenty – zmoczenie powierzchni wodą jest dobrym rozwiązaniem. Dobrze trzymające się podłoże można zostawić. Całość trzeba następnie dokładnie oczyścić i odpylić, a następnie zagruntować. Do gruntowania rekomenduję wykorzystanie gruntu głęboko penetrującego ACRYL-PUTZ® GP 41. Ostatni etap prac to nałożenie gładzi – polecam użycie szpachlowej gładzi wykończeniowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ (aplikujemy ją zgodnie z zaleceniami producenta).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka