allmoy 24.08.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam. Mam zamiar pokryć dach garażu o powierzchni około 40m2 blachą trapezową w miejsce dotychczasowej papy. Ponieważ to PRL-owska konstrukcja każda krawędź (liczona wzdłuż ogniomurków) ma inne wymiary: górna - 608 cmdolna (wzdłuż rynny) - 628 cmprawa - 630 cmlewa - 590 cm Dach posiada niewielki spadek wielkości 4%. Prosiłbym o poradzenie w kwestii:1. jaki profil blachy Państwo zalecają (18/20/35?) - Czytałem o zasadzie: im mniejszy spadek tym wyższy powinien być trapez2. ile pasów blachy - jeden (6 metrowy), dwa (3 metrowe) czy trzy (2 metrowe)- należałoby zastosować na dach garażu uwzględniając, że jest on stale narażony na działanie słońca. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.08.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Pas 6 m wysokoś profila zależy od ilości podkładów . ja proponuję T 35 podkłady co 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allmoy 24.08.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Pas 6 m dzięki za odpowiedź pytam o długość pasów w obawie przed nagrzewaniem się blach - podzielone na 2 czy 3 kawałki mogłyby swobodniej "pracować" - rozszerzać się i kurczyć. czy może nie jest to istotne na takiej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.08.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Jeżeli przyjmiemy punkt stały w środku to 3m w jedną i drugą strone nie ma znaczenia Za to mamy szczelny dach bez połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts