Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do - mały domek z brzozą w tle...

sipatka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ...

ale piękna okolica ... i super domek ....pozwolę sobie tutaj zaglądać bo bardzo fajnie piszesz dziennik ...oby wszystko dalej toczyło się takim expresowym tempie.... naszych pracowników niestety przepłoszyła zima ... i tak oczekujemy na strop....i wiosnę oczywiście !!

mam oczywiście pytanie .... czym sugerował się hydraulik i kierbud aby zrobić studzienkę ... do przyłącza wody?

my też ją mamy ale u nas nie było innej możliwości...

ale nasi sąsiedzi :D już nie musieli jej mieć i oczywiście już jej nie robili bo i po co ... użyczali wody ... założyli przyłącze prosto do domciu ... i licznik także ... w domciu tym samym nie ponosili kosztów studzienki....

inni nasi znajomi ze względu na wysokie wody gruntowe zlikwidowali studzienkę i licznik jest w domu .... i z tego co wiem to ludzie tak robią .... po jakimś czasie rezygnują ze studzienki i przenoszą licznik do domciu...

ale nie jestem ekspertem....

pozdrawiam ..... M

Dzień dobry medesy :D

Fajnie że zajrzałaś do dziennika i miło że ci się spodobał :lol: .

Co do studzienki to założyliśmy ją z powodu strachu przed przemarznięciem rur w okresach zimowych. Domek nasz bowiem będzie tylko sezonowo zamieszkany i zimą, nawet jeśli wpadniemy to na weekend a reszta dni w nieogrzewanym domu grozi rurom i licznikowi.

Po przeprowadzeniu wywiadu forumowego poddałam się i tak oto mamy studzienkę :-? .

Została wymurowana z bloczków pozostałych po fundamentach domku cement pozostały z jesiennych zakupów też na szczęście nie zmienił stanu więc nic nas tak na prawdę nie kosztowała.

Dziękuję za miłe powitanie...

no tak teraz to wszystko jasne.... ale coś tak czuję że domek przyciągnie Was z czasem na stałe.... :D dobrze chociaż że koszty nie były ogromne....

bo nas ta studzienka wyniosła razem z fizycznym wykonaniem coś ponad 3 tys.

no ale siła wyższa ....

jako ciekawostka ... udaliśmy się w zeszłym roku ...aby dowiedzieć się o podatek, czy w związku z rozpoczętą budową ... to musimy coś uiścić....

miłe panie w urzędzie wyjaśniły że nie płaci się żadnego podatku jak się nie mieszka.... my na to ...ale budynek już stoi ....

pani- ale mieszkacie tam?

my - no nie ....

to jak państwo zamieszkacie to proszę zgłosić....a wtedy zostanie naliczony podatek....

sipatka.......domyślam się że budujecie w innej gminie.... ale za co ten podatek... no ale cóż z urzędami nie wygramy .... mają swoje przepisy....

pozrawiam M

Hmmm

Za co ten podatek? :roll:

Zobaczymy, jak to będzie dalej, bo dom jest całoroczny ale meldować się tam nie będziemy i mieszkać przez najbliższe 10 lat nie zamierzamy. Dojazd 40 kilosów codziennie nie wchodzi w rachubę. Jeszcze latem w wakacje to może być, jak założę gaz a tak marnee szansee :wink:

Skończę budowę się zacznę papierologią inną zajmować :-?

Witaj Izo!

Zajrzałam, poczytałam - mój Mariusz też wraca skonany z budowy!

Cóż - taki nasz los na razie!

Potem to już tylko pod brzozą będziecie leżeć :lol:.

Pozdrawiam!

My pod brzozą a wy na tarasiku. I bedziemy sobie przesyłać telepatycznie miłe życzenia leniuchując po uczciwie wykonanej robocie :D

Ja też tak myślę ale.... Ponoć musiał sam kupować licznik na wodę bo akurat w naszej gminie podobno trzeba kupować samemu, ale przecież to on robił rozpoznanie i powinien się dowiedzieć

A jeszcze mi wypomina studzienkę a przecież nie on ją murował a ja muszę się z murarzem rozliczyć a nie on.

Tekst mi wali że będzie stratny.

A dlaczego ja mam być stratna?!

Echhhh ci hydraulicy.

Mam zamiar nic nie dać ale może mi się serce złamać na jakieś dwie stówki (ale ja naiwna jestem). :roll: :evil:

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!

http://foto1.m.onet.pl/_m/f94e5f5eb25a3f5889ea06cef4389bf5,10,19,0.jpg

Dziękuję Arctinko za pamięć :D .

Właśnie wróciłam z budowy jestem skonana ale przeszczęśliwa. Mam już okna i drzwi a hydraulik dostał ode mnie 100 dodatkowo za ten licznik. Mam jednak dobre serce :wink: