Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do - mały domek z brzozą w tle...

sipatka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podoba mi się taki "żywopłot" z krzaków liściastych puszczonych sobie dość swobodnie. Zabiera to miejsca ale ja aż taka ograniczona metrażowo nie jestem i na pewnym kawałku mogłabym tak "wiejskowo-łąkowo-przydrożnie" zrobić.

Próbowałam część siatki osłonić berberysami. Ale niestety bardzo wolno u mnie rosną. Po drodze do domu widzę ogromne a u nas ledwie do biodra mi sięgają (curdupel jestem) a już 4 lata rosną. Ale też krecik upodoba sobie podkopywać ich korzenie w lewo i w prawo. Praktycznie w powietrzu wiszą :o.

Brabanty po 2 latach są wyższe ode mnie. :lol2: Taki wzrost mi się podoba, ale do czasu, bo potem to kosiarka od góry :lol2: Na drabinę w celu podcinania wskrobywać się nie zamierzam :no:

A na takim "swobodnym" żywopłocie znaczy nieformowanym (och troszkę to bym go przycinała) to bym posadziła:

jaśminowiec wonny

tawułła

pęcherznica

dereń

forsycja

Morwę też bym chciała ale obie posadzone (jakieś patyki pojedyncze to były) czarna i biała padły tego samego roku od posadzenia.

Jeśli chodzi o sosny to mam kilka ale kiedy one urosną...... mam modrzewie, te to rosną jak wariaty (dziwne, ale każdy ma inny kolor :o). Mam świerki, mam jodły.... ale to malizna wszystko jeszcze. Trzy lata rosną a trawa na wiosnę większa od nich. Choć, przyznać muszę że ostatniego roku przyrosty miały niczego sobie :yes:

Za dużo to mi Arctica i Yeti zabraniają sadzić, bo za mało jednak gruntu na takie wielkie drzewa, więc się skierowałam w stronę krzaków. Zarówno iglastych - rozwijamy z małżem temat różnorakich jałowców jak i liściastych (im większe tym lepiej - płakać, że są za wielkie będę później :lol2:).

czterema łapami jestem za pęcherznicami... całkowicie bezobsługowe. Choć dobrze początkowo podciąć je nieco by się zagęściły. Jeśli masz lekką ziemię tym lepiej będą rosły

to luteus w towarzystwie jaśminowca

to żółte z tyłu to luteus

https://picasaweb.google.com/batuta203/7Lipca2013#5897809762790153474

a tu luteus i diabolo

https://picasaweb.google.com/batuta203/OgrodMoj#5298118171552558498

jednak jak dla mnie zdecydowanie lepiej wyglądają sadzone w kupie (odmianami) nie przedzielane nawzajem

tez mam na jednej stronie (z tym glosnym sasiadem) posadzony zywoplot z pecherznic, zarabicie szybko urosl, ja je ciacham ze 2 razy w sezonie, kazdej wiosny jest ciety do wys 40-50 cm nad ziemia, na koniec sezonu ma 120-150cm. wzdluz plotu mam poadzone dart's gold a przed nimi czerwone diabolo,ladnie sie prezentuja

sorki za bledy ale klawiatura mi zwiechy dzis robi

Kupiłam w ub.r. pęcherznicę Diablo na próbę. W tym roku kupię ich więcej.

Mam derenie od Yetusia, pewna jestem na 100% że z wielkim sercem mi je podarował, ale niestety chyba nie bardzo im u mnie służy. Niewiele urosły jak na ich możliwości. Podcięłam je w tym roku jeśli dalej będą takie marne to musze je przesadzić, może im towarzystwo modrzewia nie pasuje...

czenia z okazji Dnia Kobiet przesyłam ...

...wraz ... z metalowym kwiatkiem .... trochę dziwnym ... ale od serca :)

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/dodatki/1798_zpsaf23655f.jpg

PS. ... Dziwność polega na tym, że jeżeli się "najedzie" kursorem na poszczególne "talerze" tego kwiatka ... to one grają jak talerze perkusyjne ...

Nie wiem jak wasze piesy, ale nasz Karolek, kiedy pada nie ma ochoty na spacery.

W sobotę, na wsi, otwieram mu rano okno tarasowe żeby sobie na sik polazł a on wystawił jedną łapę i łebek, po czym szybciutko cofnął się do domu.

Dopiero dwie godziny później raczył wyjść, a właściwie to kota zobaczył i w ekstazie wyleciał gonić, łapać, ścigać KOTAAAAAAAA

:sick:

Śnieg, to dla odmiany Karol uwielbia. Jego ulubiona zabawa jak sypię butem śnieg do góry a on podskakuje i go łapie. Zabawę przednią mamy oboje.

Poza tym, moczenie łapek jest obrzydliwe, każdą kałużę Karolek ominie, na mokrej trawie kroczy okrakiem, żeby jak najmniej styku z mokrym było :lol2: