Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroforowy problem.

mickoz

Recommended Posts

DO OMENA

Najszybciej to powietrze Ci ucieka z góry z zaworu do pompowania powietrza.Wymień go . Spuść wodę ze zbiornika aż do maxa ile się da - najlepiej aby była troszeczkę wyżej niż rura zasilania.. Następnie sprężarką nabij do niego ciśnienie tak z 1,5 atmosfery ( tyle ma Ci pokazać manometr na hydroforze). Następnie odpal pompę, gdy nabije i rozłączy sprawdź szczelność połączenia manometru poprzez smarowanie pędzelkiem namoczonym w wodzie oraz czynność tą wykonaj na spawie górnego dekla i nowego zaworu do dompowania powietrza. Powodzenia.Po nabiciu hydroforu nie pobieraj wody przez np. 10 minut i kontroluj wskazanie manometru. A tak swoja drogą ten manometr powinien być na górze zbiornika. Ja kiedyś miałem taki hydrofor i kopnąłem ten wodowskaz a w dolnym wejściu zainstalowałem kran do spuszczania wody w górnym zaworek do pompowania powietrza a na samej górze baniaka wpiąłem wskaźnik ciśnienia

Edytowane przez wiesiek6308

• 2 years później...
podzielę się swoimi doświadczeniami z pompą omnigena bodajże 1300,

otóż przed zamieszkaniem kupiłem cały zestaw hydroforowy w.w. firmy

przez okres 1,5 roku wszystko z pompa było ok,

ale po tym czasie pompa często zaczęła się zapowietrzać

<< trzeba przyznać że swoje przeszła - bywało że filtr będący za pompą musiałem czyścić co 2-3 dni, zapełniał się wyciąganym mułem

/drobnym piaskiem, który wcześniej "przechodził" przez pompę >>

i w momencie kiedy ciśnienie spadało poniżej 2atm zaczynała pracować nie mogąc zassać/wytworzyć ciśnienia, sytuacje takie zdarzały się kiedy pojawiały się dłuższe zaniki napięcia w sieci a ciśnienie w hydroforze spadało (w skutek poboru) poniżej wartości 2atm, ale także kiedy woda czerpana była jednocześnie z kilku punktów,

wystarczyło tylko odpowietrzyć ją (śruba/odpowietrznik na ssaniu) a wszystko wracało do normy - do następnego razu, :evil:

przyszedł moment że zawziąłem się i ... obróciłem przednią część pompy - ssawną (żeliwny odlew ze śrubą odpowietrzającą) o 180 stopni,

od tego momentu wszystko wróciło do normy - ciśnieni na hydroforze może spadać nawet do zera a pompa i tak się "podnosi" i spokojnie nabija do tych 4 atm.

Mam pytanie odnośnie sposobu odwrócenia o 180 stopni... w sensie, że odwróciłeś tak, że korek dalej jest na górze tylko zmienił się kierunek? Czy może to oznacza, że teraz korek jest do góry nogami, tzn. że na dole? A co z tą częścią z nierdzewki? Została na swoim miejscu i tylko ta część z korkiem została odwrócona? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić...