compi 24.08.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Z góry przepraszam jeśli temat był już omawiany. Szukałem i na naszym forum i pogooglałem, ale nie udało się znaleźć odpowiedzi. Sytuacja jest następująca. Rodzice chcą przekazać jedną działkę swojej dwójce dzieci. Jest to 4000m2 w planach zagospodarowania ujęte jako działka pod rzemiosło(to nie jest kłopot). I teraz co lepiej zrobić najpierw. Podzielić ją i przekazać czy też przekazać i potem podzielić? Następna sprawa, chyba najważniesza, to przeniesienie własności. Trwa to trochę, a chcielibyśmy się już budować. Czy można rozpocząć budowę bez wszystkich wpisów do ksiąg wieczystych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 24.08.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 witam Najpierw więc musi być podział działki ustalony przez geodetę, potem notariusz i akt notarialny, który wysyłaja do ksiąg. Jednak działki mają numery więc jeśli działka ma zagospodarowanie terenu czyli nie trzeba ustalać warunków zabudowy to składając wniosek o pozwolenie na budowę wpisuje się numer działki i przedstawia akt własności. Wpis do księgi chyba nie jest konieczny do tego, choć z tego co pamiętam będzie w akcie wpisany jest numer KW działki. Tak więc wszystko jest ze sobą związane. Jak się człowiek przejdzie do ksiąg to można to przyspieszyć. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.08.2009 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Czyli, jeśli dobrze rozumiem, nie mogę rozpocząć budowy dopóki nie dostanę swojego nr działki? Jeśli trwa to kilka miesięcy to zastanie mnie zima. Robót więc raczej nie rozpocznę w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.08.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Wszystko można tylko kłopotów później co niemiara. Po pierwsze to co wybudujesz na wspólnej działce jest wspólne a więc polowa twojego domu będzie należała do rodzenstwa. Kolejność najlepsza pozwalająca uniknąc kłopotów.1. podział działki2. darowizna3. budowaCzasami warto poczekać i spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.08.2009 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W naszym przypadku czas jest bardzo ważny. Nierozpisując się zbytnio powiem tylko, że spec ustawa o wywłaszczeniach dotknęła nas bespośrednio i nie mamy zbyt wiele czasu na przenosiny. Zdaję sobie sprawę z tego, że papierologia jest niemała, a konsekwencje niedopatrzenia szczegółów nieprzyjemne, ale niespodzianek ze strony rodziny się nie spodziewam(wiem, że niektórzy się teraz uśmiechną). A więc dopytam. Czy starostwo wyda pozwolenei na budowę domu na ziemi, która nie będzie jeszcze ujęta w księgach, a która już zostanie przekazana u notariusza? Jeśli coś pokręciłem to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.08.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W starostwie składasz oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, a nie wypis z KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 24.08.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Myślę, że powinni wydać pozwolenie bo dysponujesz nieruchomością. Niesttey na pewno nieczego nie da się określić. Ja składałam wniosek o warunki zabudowy jak tylko dostalam akt notarialny do ręki, numer KW nie był potrzebny. Niestety potem na WZ czekałam 5 miesięcy dostałam pod koniec października zeszłego roku a budowę miałam zacząć na wiosne, niestety mamy koniec sierpnia i dopiero bede składać PnB (jedno już złożyłam ale dostałam takie uzupełnienia że wycofałam wniosek bo fizyczno-urzędowej możliwości nie było, żeby się zmieścić w czasie). Nawet jeśli teraz złożysz pozwolenie to i tak trochę na nie poczekasz, choć nie wiem gdzie budujesz czasem są to 3 tyg a czesem ustawowe 2 miesiace.Poza tym popiarologia w naszym kraju a już na pewno w moim Wrocławiu est tragiczna i wszystko musi nabrać mocy urzędowej i odleżeć swoje na biurku. A tak najprościej to złóż wniosek o pozwolenie na budowę i zobaczysz co będzie, powiedzą ci w urzedzie czy dostaniesz nie mając wpisu do KW. Ja trzymam kciuki i życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.08.2009 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzięki za życzenia. Starostwo, ze względu na fakt wysiedlenia, obiecuje pomoc, a raczej niestawianie przeszkód . Zobaczymy jak będzie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.08.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Żeby złożyć wniosek o pozwolenie na budowę nie musisz być właścicielem. Musisz natomiast złożyć oświadczenie, że masz prawo do dysponowania działką, lub jej częścią, na cele budowlane. Tylko tyle i aż tyle. Prawo do dysponowania działką da Ci np. umowa użyczenia podpisana przez Twoich rodziców i Ciebie (i na nią powołasz się w oświadczeniu). taka umowa nie wymaga formy aktu notarialnego - możecie ją spisać w domu przy kolacji W tym przypadku będziesz mógł rozpocząć budowę i jednocześnie regulować sprawy własnościowe - podział, wszystkie wpisy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.08.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Żeby złożyć wniosek o pozwolenie na budowę nie musisz być właścicielem. Musisz natomiast złożyć oświadczenie, że masz prawo do dysponowania działką, lub jej częścią, na cele budowlane. Tylko tyle i aż tyle. Prawo do dysponowania działką da Ci np. umowa użyczenia podpisana przez Twoich rodziców i Ciebie (i na nią powołasz się w oświadczeniu). taka umowa nie wymaga formy aktu notarialnego - możecie ją spisać w domu przy kolacji W tym przypadku będziesz mógł rozpocząć budowę i jednocześnie regulować sprawy własnościowe - podział, wszystkie wpisy itp. Choliba! Oskar! Uściskałbym Cię z miłą chęcią(bez podtekstów ) za to info. Jeśli tak jest to mogę działać. A co z na etapie zakładu energetycznego? Nie będą zgłaszać zastrzeżeń? Dodam, że prąd i wodę mam teraz na działce(po podziale oficjalnie będę bez prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.08.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Warunki przyłączenia powinieneś dostać.A podpiszesz umowę gdy będziesz właścicielem.Skoro masz prąd na działce nie będzie korowodów z przyłączem budowlanym - bo jego nie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts