bartekgr 24.08.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Do wszystkich szczęśliwych (?) posiadaczy drewna na zewnątrz domu: jak oceniacie jego trwałość? Chodzi zarówno o elewacje, jak i tarasy. Czy nie jest tak, że mimo stosowania nowoczesnych środków zabezpieczających po 3-4 należy zacząć myśleć o odnowieniu takich drewnianych konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 24.08.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Przez 12 lat nie zaprzątałem sobie tym głowy i mam nadzieję na następne 12.Mam taras drewniany, ogrodzenie, balustrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 25.08.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dołączam się do wątku z pytaniem. Mam w projekcie drewno na elewacji od strony południowo-zach. a takze od północno-wschodniej.Część narażona będzie zatem na zacienienie a część na stałe nasłonecznienie. Jaki gatunek drewna lub jaką dla niego ochronę najlepiej zastosować tak by przynajmniej 10 lat nie zaprzątać sobie głowy tą kwestią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 25.08.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Z tego, co się orientowałem, wskaźnik cena/jakość wypada najlepiej dla modrzewia europejskiego. Oczywiście najlepiej go jeszcze zaimpregnować, lecz unikałbym lakierów, a koncentrował bardziej na olejach/woskach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 25.08.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jaki gatunek drewna lub jaką dla niego ochronę najlepiej zastosować tak by przynajmniej 10 lat nie zaprzątać sobie głowy tą kwestią? Ja mam wszystko ze świerka i zapaćkane drewnochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 25.08.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Do wszystkich szczęśliwych (?) posiadaczy drewna na zewnątrz domu: jak oceniacie jego trwałość? Chodzi zarówno o elewacje, jak i tarasy. Czy nie jest tak, że mimo stosowania nowoczesnych środków zabezpieczających po 3-4 należy zacząć myśleć o odnowieniu takich drewnianych konstrukcji? Ja mam wszystko z drewna . Zaimpregonowane kolorowym impregnatem do drewna. Po trzech latach trzeba było ściany południową i zachodnią pomalować, więc pomalowaliśmy całość. Z tym, że wykonawca nas ostzregał, ze pierwsze malowanie jest właśnie po 3-5 lat, a potem to już podobno rzadziej. Zobaczymy. Schody wejściowe trzeba niestety co 2 lata, bo bardzo się wycierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts