Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

gosiaki

Recommended Posts

Witam,my za robociznę mamy ustalone 55000.Dom 150 metrów użytkowej,garaż jednostanowiskowy w budynku,dach dwu spadowy 42 stopni.Będę robić ławy,fundamenty,ocieplenie fundamentów,drenaż,mury,ścianki działowe,dach z więźbą i pokrycie dachówką ceramiczną,6 okien dachowych.Chyba to wszytsko,pozdrawiam wszystkich oczekujących. :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My posuwamy się drobnymi kroczkami. Mamy trzy oferty na SSO:

1. ok. 60-62 tys. (robocizna) - tutaj jednak część prac jest w naszej gestii - humus, zasypanie.

2. 65 000 zł (robocizna).

3. 195 000 zł (robocizna i materiały wg projektu), z czego np. 35 000 stan zero ( w tym 10 tys. robocizna), parter tyle samo, 32600 strop, 20600 poddasze, 60000 dach z oknami dachowymi. Brakuje czegoś jeszcze - nie wszystko zdążyłam zapisać.

Kształt domu dość prosty, z garażem dwustanowiskowym, ale w środku jest trochę skomplikowany (antresola, konstrukcja dachu z płatwiami stalowymi, słupy stalowe).

- powierzchnia użytkowa - 177,19 m2,

- kubatura 1094,94 m3

- powierzchnia całkowita 228,45 m2

Ta ostatnia wycena pochodzi od ekipy poleconej przez architektkę. Po wstępnych analizach wydaje się, że oferta jest rzeczywiście korzystna ( wychodzi 850 zł/m2, co przy budowaniu przez jednego wykonawcę z materiałami nie jest wysoką stawką - vide odpowiednie wątki na niniejszym forum). Jak sama zaczęłam liczyć koszt stanu zero i podzwoniłam po składach, betoniarniach itd., to wyszło mi, że ten etap będzie nas kosztował ponad 40 000 zł. Oferta firmy jest więc korzystna i będziemy spotykać się na negocjacje. Może uda się jeszcze coś uciąć. Trzeba będzie też zapisać dokładnie zakres prac i materiały do użycia.

W przyszłym tygodniu powinniśmy mieć pozwolenie na budowę :)

Teraz musimy poszukać kierownika. Ten, który był typowany już się nie zajmuje budowami, bo jak stwierdził, wśród wykonawców jest tylu partaczy, że nie sposób tego upilnować. Mamy parę namiarów od znajomych, parę nazwisk znalazłam na forum i zobaczymy. Potem negocjacje z firmą. Również planujemy start na kwiecień, ale tylko stan zero. Reszta po uzyskaniu kredytu (około września).

Witam,

Super pomysł z tą grupą ruszających na wiosnę 2010, będziemy walczyć z podobnymi problemami :-? . Kiedy wchodze do grupy małopolskiej - czasem się czuję jak słoń w składzie z porcelaną - doświadczeni budowniczowie oceniają moje pytania delikatnie mówiąc ze zdziwieniem ( że można o takie głupstwa oczywiste pytać :lol: )A tu podobny poziom doświadczeń i kilka osób z Krakowa - serdecznie pozdrawiam zwłaszcza sąsiadów

Witaj Ciaputek 8)

My z początkiem lutego wchodzimy do środka i przygotowujemy wnętrza do remontu. Jest sporo do zrobienia: usunięcie parkietów, pieców kaflowych, łazienek, wszelkich instalacji, ścian, itp.

Na dniach powinniśmy dostać wycenę tych robót od ekipy, która prawdopodobnie będzie robiła całą przebudowę domu.

Póki co, z powodu braku projektu arch. nie możemy wycenić kosztów wszystkich robót... :(

Dzięki ciaputek :D Miło mi :wink:

Niestety nie wiem co to za gatunek kamienia.. Widzieliśmy go na żywo i nam się spodobał, a zaproponował go architekt.

Tak wygląda w rzeczywistości :D

http://img697.imageshack.us/img697/3033/24601458.jpg

To chyba nie piaskowiec, piaskowiec jest jaśniejszy i bardziej żółty. My mamy w planie piaskowiec na słupach podtrzymujących podcienie i chcemy robić z niego również ogrodzenie. Ten "wasz" kamień bardziej pasuje do nowczesnego stylu, jest bardziej "zdecydowany" w charakterze.

Pozdrawiam Pan&PaniSmith, my będziemy się budować w Tyńcu.

Witam,

Poszukuję solidnej ekipy do wykonania SSO,

10 km na północ od Krakowa.

Pozdrawiam

Mario

widzę, że grupa robi się krakowska :p . Mamy umówiona ekipę na wiosnę, ale nie wiem czy można ja polecać, bo jeszcze nic u nas nie zrobiła :wink: Jest coprawda z polecenia, ale czy się okaże godna dalszej rekomendacji to zobaczymy w czerwcu, gdy wg. planu skończą SSO

Witam

My rowniez z zona planujemy jak tylko pogoda pozwoli zaczac budowe. jak narazie archi dokańcza projekt indy. Jak u wiekszosci mamy problem z pradem a raczej jego brakiem :evil: ma byc do sierpnia ale jak bedzie to sie zobaczy.

pozdrawiam i zycze szybkiej wiosny cobyśmy wszyscy ruszyli jak najszybciej z budowami :D

Widze,że w Was duże postępy.

U nas projekt zatwierdzony.Czekamy tylko na skompletowanie wszystkich instalacji,przeliczeń konstruktora itp.PNB już wypełnione.Prądu jak nie było tak nie ma.Mamy osobe w energetyce i tak niektórych wewnetrznych uprawomocnień nie da się przyśpieszyć.Zwłaszcza jak się chce budować w miejscu(ulicy) gdzie mój dom powstanie pierwszy.Czekam już od lata 2009,ale już nie długo ma stanąć magiczna skrzyneczka na działce.

Bedzie się trzeba sprężyć logistycznie bo my nie mieszkamy w polsce,a chciałbym mieć oko na budowie i wylać troszke potu też :D

Witam

I my do Was dołaczamy :)

W przyszlym tygodniu skladamy dokumenty o pozwolenie na budowę. Mam nadzieję, że do konca kwietnia uzyskamy zgodę :)

Przed nami jeszcze porządkowanie działki i to duże, bo kiedyś był tam sad :)

Szukamy tez kierownika budowy. Budujemy pod Warszawą.

Pozdrawiamy wszystkich :)