GabrysiaBP 27.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam,my za robociznę mamy ustalone 55000.Dom 150 metrów użytkowej,garaż jednostanowiskowy w budynku,dach dwu spadowy 42 stopni.Będę robić ławy,fundamenty,ocieplenie fundamentów,drenaż,mury,ścianki działowe,dach z więźbą i pokrycie dachówką ceramiczną,6 okien dachowych.Chyba to wszytsko,pozdrawiam wszystkich oczekujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.01.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 My posuwamy się drobnymi kroczkami. Mamy trzy oferty na SSO: 1. ok. 60-62 tys. (robocizna) - tutaj jednak część prac jest w naszej gestii - humus, zasypanie. 2. 65 000 zł (robocizna). 3. 195 000 zł (robocizna i materiały wg projektu), z czego np. 35 000 stan zero ( w tym 10 tys. robocizna), parter tyle samo, 32600 strop, 20600 poddasze, 60000 dach z oknami dachowymi. Brakuje czegoś jeszcze - nie wszystko zdążyłam zapisać. Kształt domu dość prosty, z garażem dwustanowiskowym, ale w środku jest trochę skomplikowany (antresola, konstrukcja dachu z płatwiami stalowymi, słupy stalowe). - powierzchnia użytkowa - 177,19 m2, - kubatura 1094,94 m3 - powierzchnia całkowita 228,45 m2 Ta ostatnia wycena pochodzi od ekipy poleconej przez architektkę. Po wstępnych analizach wydaje się, że oferta jest rzeczywiście korzystna ( wychodzi 850 zł/m2, co przy budowaniu przez jednego wykonawcę z materiałami nie jest wysoką stawką - vide odpowiednie wątki na niniejszym forum). Jak sama zaczęłam liczyć koszt stanu zero i podzwoniłam po składach, betoniarniach itd., to wyszło mi, że ten etap będzie nas kosztował ponad 40 000 zł. Oferta firmy jest więc korzystna i będziemy spotykać się na negocjacje. Może uda się jeszcze coś uciąć. Trzeba będzie też zapisać dokładnie zakres prac i materiały do użycia. W przyszłym tygodniu powinniśmy mieć pozwolenie na budowę Teraz musimy poszukać kierownika. Ten, który był typowany już się nie zajmuje budowami, bo jak stwierdził, wśród wykonawców jest tylu partaczy, że nie sposób tego upilnować. Mamy parę namiarów od znajomych, parę nazwisk znalazłam na forum i zobaczymy. Potem negocjacje z firmą. Również planujemy start na kwiecień, ale tylko stan zero. Reszta po uzyskaniu kredytu (około września). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 30.01.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam, Super pomysł z tą grupą ruszających na wiosnę 2010, będziemy walczyć z podobnymi problemami . Kiedy wchodze do grupy małopolskiej - czasem się czuję jak słoń w składzie z porcelaną - doświadczeni budowniczowie oceniają moje pytania delikatnie mówiąc ze zdziwieniem ( że można o takie głupstwa oczywiste pytać )A tu podobny poziom doświadczeń i kilka osób z Krakowa - serdecznie pozdrawiam zwłaszcza sąsiadów Witaj Ciaputek My z początkiem lutego wchodzimy do środka i przygotowujemy wnętrza do remontu. Jest sporo do zrobienia: usunięcie parkietów, pieców kaflowych, łazienek, wszelkich instalacji, ścian, itp. Na dniach powinniśmy dostać wycenę tych robót od ekipy, która prawdopodobnie będzie robiła całą przebudowę domu. Póki co, z powodu braku projektu arch. nie możemy wycenić kosztów wszystkich robót... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 30.01.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witaj Basiu_KRK Miło powitać sąsiadkę Po wpisie domyślam się, że jakiś wielki remont sie szykuje, trzymam kciuki, bo przy przebudowach takie same problemy jak przy robotach od zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 30.01.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 a tak z ciekawości, w jakim rejonie Krakowa budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 30.01.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 mniej więcej: Górka Borkowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 30.01.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Basiu_KRK, przeczytałam Twój dziennik ( lepiej późno niż wcale ), jestem pod wrażeniem projektu. Bardzo mi się podoba, połączenie nowoczesnej bryły ze wstawkami "ocieplającego" drewna + kamień - super. Czy w planach to ma być piaskowiec?. Będę Wam kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 31.01.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki ciaputek Miło mi Niestety nie wiem co to za gatunek kamienia.. Widzieliśmy go na żywo i nam się spodobał, a zaproponował go architekt. Tak wygląda w rzeczywistości http://img697.imageshack.us/img697/3033/24601458.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 31.01.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 to całkiem niedaleko siebie będziemy. My budujemy na Woli Duchackiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioBross 31.01.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Poszukuję solidnej ekipy do wykonania SSO,10 km na północ od Krakowa. PozdrawiamMario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 31.01.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki ciaputek Miło mi Niestety nie wiem co to za gatunek kamienia.. Widzieliśmy go na żywo i nam się spodobał, a zaproponował go architekt. Tak wygląda w rzeczywistości http://img697.imageshack.us/img697/3033/24601458.jpg To chyba nie piaskowiec, piaskowiec jest jaśniejszy i bardziej żółty. My mamy w planie piaskowiec na słupach podtrzymujących podcienie i chcemy robić z niego również ogrodzenie. Ten "wasz" kamień bardziej pasuje do nowczesnego stylu, jest bardziej "zdecydowany" w charakterze. Pozdrawiam Pan&PaniSmith, my będziemy się budować w Tyńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 31.01.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Poszukuję solidnej ekipy do wykonania SSO, 10 km na północ od Krakowa. Pozdrawiam Mario widzę, że grupa robi się krakowska . Mamy umówiona ekipę na wiosnę, ale nie wiem czy można ja polecać, bo jeszcze nic u nas nie zrobiła Jest coprawda z polecenia, ale czy się okaże godna dalszej rekomendacji to zobaczymy w czerwcu, gdy wg. planu skończą SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 01.02.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 rzeczywiście sporo nas tutaj z Krakowa i okolic. Ale to dobrze, będzie się można powymieniać uwagami na temat składów budowlanych. Ja na przykład rozglądam się za koparką w okolicach podgórza, żeby dużo jej nie płacić za dojazd.. Może ktoś z was ma już namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 02.02.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Hej . My czekamy na pozwolenie w piątek będzie 3 tydzień ale w ten co był złożylśmy z planami bo jeszcze zmieniali nam więźbę ,będziemy budować bliżniaka.Ekipę mamy z pod Częstochowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 02.02.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 witam ja tez juz nie umie sie doczekac wiosny żeby móc rószyc dalej z budowa ,ta zima w tym roku jest straszna nie odpószcza ,a ja myslałam ze może w połowie lutego najpózniej pod koniec zaczniemy działac i coś wątpie w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 03.02.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam My rowniez z zona planujemy jak tylko pogoda pozwoli zaczac budowe. jak narazie archi dokańcza projekt indy. Jak u wiekszosci mamy problem z pradem a raczej jego brakiem ma byc do sierpnia ale jak bedzie to sie zobaczy. pozdrawiam i zycze szybkiej wiosny cobyśmy wszyscy ruszyli jak najszybciej z budowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 03.02.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Widze,że w Was duże postępy. U nas projekt zatwierdzony.Czekamy tylko na skompletowanie wszystkich instalacji,przeliczeń konstruktora itp.PNB już wypełnione.Prądu jak nie było tak nie ma.Mamy osobe w energetyce i tak niektórych wewnetrznych uprawomocnień nie da się przyśpieszyć.Zwłaszcza jak się chce budować w miejscu(ulicy) gdzie mój dom powstanie pierwszy.Czekam już od lata 2009,ale już nie długo ma stanąć magiczna skrzyneczka na działce. Bedzie się trzeba sprężyć logistycznie bo my nie mieszkamy w polsce,a chciałbym mieć oko na budowie i wylać troszke potu też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 04.02.2010 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Cóż, u nas w sobotę ruszą premiera wędrówek po składach budowlanych: na celowniku stal i porothermy. W końcu spłynęły pieniądze z banku Mamy też w planie uzgodnienie z geodetą terminu wytyczania budynku- na koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 06.02.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 To i ja się dopisuję do rocznika 2010 Wczoraj staliśmy się szczęsliwymi posiadaczami działki! Projekt wybrany, kierownik budowy jest, cała reszta dopiero przed nami (juz się boję!!!) Zatem powodzenia i wytrwałości Wam wszystkim i sobie życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi_78 07.02.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam I my do Was dołaczamy W przyszlym tygodniu skladamy dokumenty o pozwolenie na budowę. Mam nadzieję, że do konca kwietnia uzyskamy zgodę Przed nami jeszcze porządkowanie działki i to duże, bo kiedyś był tam sad Szukamy tez kierownika budowy. Budujemy pod Warszawą. Pozdrawiamy wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts