Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

gosiaki

Recommended Posts

nie ma to jak suczki ! ( wyłazi ze mnie babski szowinizm - ale dziewczynki to naprawdę lepszy gatunek zwierzęcia :lol: )Piszę z doświadczenia byłej posiadaczki 2 suczek i obecnie psa

Ciaputek - wszystkimi kończynami się pod tym podpisuję! U mnie co prawda zawsze suczki były, nigdy psa, ale doświadczenia znajomych z psami zrobiły swoje. No a poza tym to nierówność płci u nas była: ja i dwóch facetów. A teraz - niech nam spróbują podskoczyć ;)

Pan&PaniSmith - u nas też dziś wieje i słoneczko śliczne - niech suszy. Tyle, że nam do wbicia pierwszej łopaty to jeszcze daleeeeeko - projekt dopiero w adaptacji :( Ale jak już będziemy mogli to z kopyta ruszymy!

Lukarna - a`propos kosztorysu - wysyłam Ci to co mam na PW.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas deszcz i cały śnieg stopniał. Wieje mocno, niedługo ziemię osuszy... Chyba będziemy myśleć o startowaniu? A jak u was?

My spotkaliśmy się z murarzem w sobotę na działce i on.... chce zaczynać :o

Niby jest sucho w miejscu gdzie będzie stał dom, ale to tylko na wierzchu :roll: Mamy się jeszcze z koparkowym spotkać i jak on się podejmie, to do soboty powinno być wykopane a w sobotę geodeta :p

...ale szczerze to nie bardzo w to wierzę... :-? :-? :-?

.

Mam pytanie: macie zrobiony kosztorys?

Jakis wstępny czy szczegółowy??

Bo chciałam cos takiego zrobic a nie wiem jak się zabrac za to :-?

pan kierujący ekipą która nam będzie budować wyliczył mi ile czego będzie potrzeba. Mam ilość pustaków, betonu, stali i całą resztę drobnicy - jak cegła kominowa na przykład. Po tym wstępnie sobie policzyłam koszty materiałów i wyszło z ceną roboty ekipy ok 120 000zł

Bardzo mało więc wydaje mi się, że gdzieś się rąbnęliśmy z mężem, albo czegoś nie wliczyliśmy...

pan kierujący ekipą która nam będzie budować wyliczył mi ile czego będzie potrzeba. Mam ilość pustaków, betonu, stali i całą resztę drobnicy - jak cegła kominowa na przykład. Po tym wstępnie sobie policzyłam koszty materiałów i wyszło z ceną roboty ekipy ok 120 000zł

Bardzo mało więc wydaje mi się, że gdzieś się rąbnęliśmy z mężem, albo czegoś nie wliczyliśmy...

Też liczę na to, że mi policzy :wink:

Ale zanim kogoś znajdziemy to chciałam już wstępnie wiedziec... :) jak mozemy planowac...

Witam Wszystkich czekających wiosny:))

My zaczynamy maj,czerwiec..

Wszelkie papierki już dawno mamy załatwione,materiały kupione i zrobione pierwsze wykopy-tzn."dziura" na piwnicę i zalane ławy.

Teraz czekamy na wiosnę i na Murarza,który ma jeszcze jakieś zobowiązania przed Nami..

Pozdrawiam Wszystkich..

No i zaczęło się. Wykopy pod piwnice coraz większe, humus pod garaż zdjęty. Geodeta od razu wytyczył ławy pod garaż. Dzisiaj kończą wykopy i geodeta ma od razu wytyczać domek, a ekipa kopać pod ławy i wiązać druty. Majster wszystkich wziął do galopu, nie wyłączając mnie :roll: Na około proponują mi pustaki KROTERM bo ponoć na prawdę dobre. Słyszeliście coś o TERMOTONIE z Owczar? Cena nęci, ale nic nie wiem na jego temat.

jakiś produkt z Owczar pojawiał się w dzienniku Nadiaart

http://forum.muratordom.pl/cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowalismy-sami-dom,t140840-120.htm

Pamiętam, że mieli problem, bo było sporo pękniętych pustaków. Nie wiem, czy to ten termoton. Sprawdź albo zapytaj.

WITAM .

Widzę ,że wątk poszedl do przodu ,my czekamy dalej na pozwolenie podobno zawiadommienia poszly już do sąsiadów .Więc czekamy.

Dziś zrobiłam wycenę po składach cenową jak ktoś z krakowa czy okolic to sie przyda może to info

bloczki fundamentowe 12x25x38 4,50

pustaki Porothern 30 leier 3.98 brutto

25 p+w 4,78

11,53,23 skład w budzyniu transport i rozladunek dostała gratis

Max leier najtańszy na balickiej 2,19 sztuka transport w cenie

ale tu drogi bloczek fundamentowy bo ponad 6.00 zł

skład na skotnickiej 30 P+W 3,96

25 P+W 4,75 mają też skład w Bochni

A'propos psów - my jeszcze nawet nie mieliśmy gotowego projektu, gdy nasza córeczka już zarządziła jakiego będziemy mieć psa i jak się będzie wabił - najśmieszniejsze jest jednak to, że reszta rodziny przytaknęła bez wahania. Mała już nawet zaplanowała kto będzie zostawał z psem, gdy będziemy wyjeżdżać w miejsca, gdzie psów zabierać nie wolno - babcia już wie, że będzie miała etat ;) ;)

Witam!

Plan budowy to lato :p Ale czy zdążę to nie wiem bo jeszcze papiery w powijakach. architekt już tam cos nakreślił ale geodeta jeszcze nie pomierzył ( w sobotę ma przyjść) Powiedzcie mi ile bedę czekać jesli jestem na tym etapie paperów. Dodam,ze ja dobudowuję do domu rodziców czyli prądy, wody są. Ile czasu czekać bedę na PnB?