Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

gosiaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas koparka ruszy we czwartek. Za całą robotę wezmą 3 tys. A ile u was wzięli?

U nas koparkowy wziął 700. Uwinął się szybko z robotą, ale podobno przerzucił ok. 100 m sześć. ziemi :o Zdjął humus i wykopał dziurę do poziomu ław. Dalej murarz łopatą, żeby nie szalować :wink:

Pozdrawiam

witam wszystkich,

słuchajcie, może przy okazji pisania postępów porównujmy sobie koszty poszczególnych etapów? ile wyszedł Wam lub ile wyjdzie stan zero? Wiadomo, że są różne domki, więc najlepiej chyba podać dla stanu zero powierzchnię parteru i cenę robocizny i materiałów.

U mnie jest 150 m2 parteru i stan zero mają mi zrobić za 33 500 zł.

Jest to koszt całej robocizny (bez oczywiście geodety i kierownika budowy) i materiałów (chudziak, B20, stal, bloczki z B6, izolacja pozioma i pionowa wewnętrzna, beton na wylewkę - 15 cm, rozłożenie pod wylewką betonową kanalizacji i rury doprowadzającej powietrze do kominka, podsypka). Jest zatem wszystko poza ociepleniem fundamentów.

Średnio wychodzi 147 zł/m2 powierzchni całkowitej (228 m2)

Jak to wygląda u Was?

my dziś zakończyliśmy stan zero

wyszło nam w sumie 24.400 tyś. dom o powierzchni zabudowy 107 m2(powierzchnia fundamentu) i w tym :

geodeta wytyczenie 400

robocizna ekipy 7.300

bloczki i beton z pompą 7.800

piach do zasypania z transportem 120 ton 2.000

koparka wykopanie i zakopanie fundamentu, równanie działki 1.600

dysperbit, styro, klej, folia cement,piach do murowania itp. 2.800 (piachu i cementu zostało połowę bo kupiłam paletę czyli 1,4 tony)

kanaliza kompletna 1.000

stal mam na cały dom 2,5 tony za 5.100 a na fundament zakładam 1,000 zł

drewno szalunkowe 1 m3 500 zł

myślę ze jest rozsądnie - zakładałam więcej :)

witam

ja znalazłam beton B20 za 170 netto z pompą i dojazdem. Pan wesołym tonem obiecał mi jeszcze, że gratis dorzuci wibrator :lol:

Jak mnie zatkało wyjaśnił, że to takie urządzenie do betonu, żeby szybciej tężał. Brutto ten beton wyjdzie jeśli dobrze liczę 207, 40 za kubik

stal fi12 po 2000zł/tonę