Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

gosiaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

chciałabym dołączyć do grupy startującej z budową, chociaż u nas to przedstart . Czekamy na pozwolenie aktualnie, jeśli wszystko pójdzie dobrze, to za 2 tyg. powinno być, potem rozumiem czeka się tydzień na uprawomocnienie, zgłasza się rozpoczęcie budowy z dziennkiem i tez czeka sie tydzień, tak? A kiedy geodeta może wytyczyc budynek? Czy pomięłam jakis ważny element na te najbliższe tygodnie? Ekipa SSO wstępnie umówiona jest, chociaż umowa jeszcze nie podpisana, prąd budowlany wstępnie załatwiony, ale 2 tyg. jeszce będą potzrzebne na jego papierkowe i fizyczne uruchomienie, wody na razie brak i nie wiem, czy bardziej opłaca się kopać jakąś studnię (abisynkę) czy szybko zadziałać w wodociągach.

Najbdziej w lesie jesteśmy z materiałami i kier.bud. a plany na ten rok mamy dość ambitne - SSO z dachówką co najmniej i, co najważniejsze, drugie dziecko urodzić :-) (dotyczy tylko mnie, reszta rodzinki zwolniona z tej roli).

Pozdrawiam,

Beata

bettka do zgłoszenia rozpoczęcia budowy musicie mieć już kier. bud.. Zgłasza się je 7 dni przed rozpoczęciem budowy. Ja nie musiałam pokazywać dziennika przy zgłaszaniu, tylko załączyć ksero pozwolenia na budowę.

Na temat studni nie odpowiem....

U nas geodeta był jeszcze przed terminem rozpoczęcia budowy- po prostu wpisał się do dziennika bez daty.

Na kiedy masz termin??

Witam,

, wody na razie brak i nie wiem, czy bardziej opłaca się kopać jakąś studnię (abisynkę) czy szybko zadziałać w wodociągach.

Najbdziej w lesie jesteśmy z materiałami i kier.bud. a plany na ten rok mamy dość ambitne - SSO z dachówką co najmniej i, co najważniejsze, drugie dziecko urodzić :-) (dotyczy tylko mnie, reszta rodzinki zwolniona z tej roli).

Pozdrawiam,

Beata

Bettka jak macie pieniądze z materiałami nigdy nie będzie problemu :)

SSO dobra ekipa zrobi w 2 mce, więc to też nie jest problem :)

Jak chodzi o przyłączenie wody - też chcieliśmy przyłączać do budowy, tak jak wy, ale wtedy musisz robić specjalną studzienkę a to są dodatkowe koszty, pieniądze w błoto wywalone, które ci się nijak nie wrócą. Poradzili nam poszukać beczkowozu który wynajmujesz i stawiasz na działce - to dużo tańsze rozwiązanie niż wodociągi czy studnia, a wodę podciągnąć dopiero do domu do garażu zaraz jak ścianki postawią.

co do rodzenia wskazówek dawać nie będę bo jak widzę to dla ciebie nie pierwszyzna, sama możesz dawać rady :)

Renatamama - w sprawach dachówki u nas jeszcze ptaszki nie śpiewają.. Znaczy wiemy tylko tyle, że najprawdopodobniej wybierzemy zestaw szara dachówka i biała elewacja i okienniczki ( http://www.allegro.pl/item976439539_stylowe_okiennice.html) .. A do fabryki dachówek dojście ma nasz majster, w zeszłym rou nam mówił cenę 28zł/m. Fabryka chyba Baraasa, więc jeśli cena będzie niższa niż rynkowa to weźmieny i nie będziemy wybrzydzać.. Jak koloru nie będzie jaki chcemy, to bedzie trZeba zmienić koncepcję elewacji..

My też ciągniemy prąd od sąsiada :)

Dzisiaj obdzwaniałam betoniarnie..... Różnica 55 zł na m3 między jedną a drugą :/

Mam nadzieję,że w sobotę uda się nam wylać fundamenty....

Moja skromna rada rozpytać przed zakupem betonu w okolicy, która betoniarnia lepsza - bo w kwestii betonu dostałam dwa przykazania

po pierwsze nie oszczędzać na tym etapie - po tym jak się komu podoba to można i ciąć koszty

po drugie ważne żeby beton był dobrej jakości i panowie dowożący byli ok bo potem te 55 złoty pzełoży się na koszt pracy pompy i samochodu . u nas wylany chudziak jak podkład mąż zamówił z nie najtańszej betoniarni ale sąsiad który ma z tańszej mówi że miał do czynienia z różnymi tanimi betoniarniami ale ta budzi respekt całość roboty zajęła gościowi 10 minut. przy pracy pompy podobno goście z tej betoniarni nie jedno potrafią i sprawność przekracza wyobrażenia mojego kierownika budowy. Koszt pompy to 160-190 za godzinę więc tu szybko się "schowa te 50 złoty".

A z opowieści sąsiadów budujących to u kilku były przypadki znacznego kombinowania betoniarni lub kierowców.

betka jak chodzi o geodetę to przed zgłoszeniem budowy może wytyczyć wam budynek ale nie możesz ściągać humusu z działki (czyli musi tyczyć na trawie). Takie tyczenie bywa uznawane za gorsze, bo trudniej później koparce zdejmowac humus i kopać fundamenty jak juz ma paliki powbijane.

bettka gratulacje!!! Życzę dużo zdrówka dla dzidziusia i ciebie. Również powodzenia w budowie i jak najmniej stresów (najlepiej to wogóle, ale tak chyba się nie da :-) ). Renatamama3 my będziemy mieć dachówkę ciemny brąz niby firmy RuppCeramika ale pisze na niej Brass (to chyba firma brass, nie znam się na tym wogóle). Materiał już mamy, jako tako nie widzieliśmy żadnych problemów z tym materiałem (uszkodzenia itd), no ale decyzje odnośnie koloru musisz podjąć sama, bo elewacja itd to potem na wieki zostanie. Wiem jakie to trudne, bo też u nas ciężko było jakiś kolor konkretny wybrać, no ale w końcu zdecydowaliśmy się na ten jeden jedyny :-).

Dziękuję za dobre rady i miłe słowa:-) Termin porodu na początek lipca, oby nie wcześniej.

A jeśli chodzi o budowę, to szukamy kierownika. Najchętniej takiego, który nie tylko będzie stemplował dziennik ale i coś mądrego doradzi, wyjaśni, trochę pokieruje.

Do inwestorów z wodą z beczkowwozów: ile to kosztuje? I skąd bierze się wodę do napełnienia beczkowozu? Od sąsiadów za opłatą?

Widziałam kilka wpisów nt. kolorów dachu i elewacji, ja też mam ten dylemat a nasz projekt-gotowiec nie przewiduje wizualizacji, znacie może jakieś programy, gdzie można prostą wizualizację zrobić? Nie chodzi mi dokładne odcienie dachówki, tylko o ogólne wrażenia estetyczne, waham się między tradycyjną czerwoną dachówką a grafitową.

bettka nie wiem jaki masz projekt, ale może poszukaj sobie w projektach archonu podobnego i tam czasami jest kolorystyka elewacji, albo coś w tym stylu (pod zdjęciem) to może coś pokombinujesz z kolorkami. Może nie jest to idealny program i są lepsze, ale warto przynajmniej troche z kolorkami pokombinować.

betka jak chodzi o geodetę to przed zgłoszeniem budowy może wytyczyć wam budynek ale nie możesz ściągać humusu z działki (czyli musi tyczyć na trawie). Takie tyczenie bywa uznawane za gorsze, bo trudniej później koparce zdejmowac humus i kopać fundamenty jak juz ma paliki powbijane.

Niby tak, ale robi się ławice jakieś 3 metry dalej i przenosi się tam poszczególne punkty. Właśnie niedawno coś takiego przerabiałem. I wpis w dzienniku budowy też jest jak trzeba.

Moja skromna rada rozpytać przed zakupem betonu w okolicy, która betoniarnia lepsza - bo w kwestii betonu dostałam dwa przykazania

po pierwsze nie oszczędzać na tym etapie - po tym jak się komu podoba to można i ciąć koszty

po drugie ważne żeby beton był dobrej jakości i panowie dowożący byli ok bo potem te 55 złoty pzełoży się na koszt pracy pompy i samochodu . u nas wylany chudziak jak podkład mąż zamówił z nie najtańszej betoniarni ale sąsiad który ma z tańszej mówi że miał do czynienia z różnymi tanimi betoniarniami ale ta budzi respekt całość roboty zajęła gościowi 10 minut. przy pracy pompy podobno goście z tej betoniarni nie jedno potrafią i sprawność przekracza wyobrażenia mojego kierownika budowy. Koszt pompy to 160-190 za godzinę więc tu szybko się "schowa te 50 złoty".

A z opowieści sąsiadów budujących to u kilku były przypadki znacznego kombinowania betoniarni lub kierowców.

Nie chodzi o to żeby była najtańsza.Ale patrząc na odległości betoniarnia oferująca beton za 290 zł za m3 jest najbliżej nas. Te po 225 mają dalej (są to już ceny z pompą, do 2 ceny trzeba doliczyć koszty przejazdu, ale i tak wychodzi znaczna różnica). W końcu będziemy zamawiać w tej tańszej firmie, ale głównie dlatego,że jest on sprawdzony, bo firma w której pracuje mąż zawsze tam zamawia.

Z wieści budowlanych- nie mamy jeszcze wykopanych całych fundamentów bo jest tam strasznie dużo kamieni :(

Zbrojenia są już natomiast powiązane :) Sama się nauczyłam to robić.

Plan jest taki,że w środę zalewamy fundamenty.