A_dam 24.08.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam!Jestem przed wylaniem posadzek chudym betonem. Znajomy dziś mi doradzał abym na zagęszczony piasek rozłożył folię budowlaną. Potem wylał posadzki (10 cm), znowu folia, styropian (10 cm), folia i właściwa wylewka (5 cm). W związku z powyższym mam pytanie. Czy jest sens rozkładać folię pod chudy beton wewnątrz budynku? Co o tym sądzicie? Czy to zbędny wydatek?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.08.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 nie ma sensu, zbędny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 25.08.2009 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja dawalem i mysle ze powinna byc. Folie mozna kupic na alllegro bardzo tanio. pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 pomijając temat folii ja się zapytam czy jest sens tak dzielić grubośc chudziaka na dwie warstwy a między nie wkłądać styropian? Czy to nie osłabia tegoż chudziaka? Czy nie lepiej dać jednorazowo 15cm betonu a te 10 cm styropianu dołożyć potem pod wylewkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 25.08.2009 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za odzew. Chudy beton ma mieć 10 cm. Ocieplenie 10 cm i na tym właściwa wylewka 5 cm. Ocieplenie i wylewka ma być zrobione później. Teraz chudy beton i budowa ścian nośnych, potem strop no i ścianki działowe. Mam jednak obawy, czy w przyszłości nie siądzie piasek nasypany do wnętrza fundamentów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.08.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jeżeli piasek nie był zagęszczany to nie ma co robić chudziaka. Folia pod chudziaka zbędna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jak dobrze zagęściłeś to nie siądzie. Jak źle to może siąść. Chyba źle zrozumiałem opisaną "technologie" robienia tej posadzki ale już zakumałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 25.08.2009 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Zagęszczałem warstwami zagęszczarką. Wcześniej obsypałem piaskiem ściany od zewnątrz. W kąty lałem wodę i ubijałem "dylem". Powinno być raczej dobrze, jednak obawy pozostają.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 25.08.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja folie pod chudziaka dawałem - wydatek raczej symboliczny. Czy słusznie ją dawałem to nie wiem. Argumenty za dawaniem folii które zasłyszałem to: folia oddziela beton od piasku (podsypki) i piasek nie wyciąga tak wody z betonu. Drugi (moim zdaniem bezsensowny) - jest to chociaż jakaś minimalna izolacja przeciwwilgociowa. Przy wydatku 60gr/m2 (cena z allegro) niema się co zastanawiać - będą większe i "droższe" dylematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts