MCB 25.08.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam! Proszę o poradę.Na poddaszu mam położony styropian 43/40 acustic.Na tym ma być 60mm wylewki z miksokreta. Niestety gdzieniegdzie przebiega instalacja centralnego odkurzacza. Rury mają ok. 50-60mm i w związku z tym wystają z warstwy styropianu.Dodatkowo w pobliżu słupów na stropie leżą deski grubości 40mm. Styropian dochodzi do tych desek. Od góry nie są niczym zakryte. Czy po wylaniu wylewka nie popęka w tych miejscach?A może popękają rury centralnego odkurzacza? Zazbroić? Czy też może dołożyć 2cm styropianu nad rurami i deskami? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.08.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 W jakim celu te deski, jaki rodzaj stropu ?Jeżeli nie będzie można nic zrobić z tymi deskami dać styropian 2 cm na deskach i rurach. Siatka do wylewek obowiązkowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 25.08.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 W jakim celu te deski, jaki rodzaj stropu ? Deski znajdują się pod słupami. Nie pamiętam jak to się fachowo nazywa. Ich zadaniem jest rozłożenie nacisku konstrukcji dachowej na strop. Strop monolityczny. Jeżeli nie będzie można nic zrobić z tymi deskami dać styropian 2 cm na deskach i rurach. - czy wobec tego 4cm wylewki w tym miejscu wystarczy. - czy nie będzie zbyt dużej różnicy ugięcia styropianu tam gdzie jest go 40mm i tam gdzie będzie tylko 20mm? Siatka do wylewek obowiązkowo . Planowałem wyłącznie włókna. W wylewce nie będzie ogrzewania. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.08.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Deski to podwaliny, przy stropie żelbetowym monolitycznym można by zlikwidować. Teraz wystarczy zaimpregnować i dać izolacji mniej , może byc pianka gr 5mm , nad rurami też.Jeżeli są włukna to zbrojenia z siatki nie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 25.08.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jak będzie osiadać wylewka 6cm na styropianie 43/40mm? Czy od razu po wylaniu czy też znacznie później? Boję się o nierównomierność osiadania i możliwość przełamania wylewki na deskach i rurach. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.08.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Deski to podwaliny, przy stropie żelbetowym monolitycznym można by zlikwidować. Ja tam ekspertem nie jestem, ale w moim projekcie mam strop teriva, ale pod podwaliną - belkę żelbetową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 25.08.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Belek nie ruszam. Tak było w projekcie i tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 25.08.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam! Proszę o poradę. Na poddaszu mam położony styropian 43/40 acustic. Na tym ma być 60mm wylewki z miksokreta. Niestety gdzieniegdzie przebiega instalacja centralnego odkurzacza. Rury mają ok. 50-60mm i w związku z tym wystają z warstwy styropianu. Dodatkowo w pobliżu słupów na stropie leżą deski grubości 40mm. Styropian dochodzi do tych desek. Od góry nie są niczym zakryte. Czy po wylaniu wylewka nie popęka w tych miejscach? A może popękają rury centralnego odkurzacza? Zazbroić? Czy też może dołożyć 2cm styropianu nad rurami i deskami? MCB przy deskach może popękać z rurami nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 26.08.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Drewna nie zalewamy betonem. Izolujemy od betonu (papa izolacyjna 2x; nie folia). (woda + drewno=ambaras) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 26.08.2009 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Drewna nie zalewamy betonem. Izolujemy od betonu (papa izolacyjna 2x; nie folia). (woda + drewno=ambaras) ??? Czyli jak - w miejscu podwalin nie dajemy wylewki??? Wg mnie na całym stropie trzeba dać styropian. Tak się składa, że jest on grubości podwalin. Wobec tego na koniec przykrywam podwaliny oraz pozostałe wystające ze styropianu elementy (instalacja centralnego odkurzacza, rury c.w.u. itp) styropianem grubości np. 2cm (izolacja akustyczna). Na całość folia budowlana a potem wylewka 6cm. zbrojona włóknami. Po wykonaniu wylewkę zakrywam folią. Nie podlewam. A może jednak na te 43/40mm styropianu dać jeszcze dodatkowe 4-5 "zwykłego" podłogowego a na to suchy jastrych? Ostatnia chwila na zmianę. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Drewna nie zalewamy betonem. Izolujemy od betonu (papa izolacyjna 2x; nie folia). (woda + drewno=ambaras) ??? Czyli jak - w miejscu podwalin nie dajemy wylewki??? Wg mnie na całym stropie trzeba dać styropian. Tak się składa, że jest on grubości podwalin. Wobec tego na koniec przykrywam podwaliny oraz pozostałe wystające ze styropianu elementy (instalacja centralnego odkurzacza, rury c.w.u. itp) styropianem grubości np. 2cm (izolacja akustyczna). Na całość folia budowlana a potem wylewka 6cm. zbrojona włóknami. Po wykonaniu wylewkę zakrywam folią. Nie podlewam. A może jednak na te 43/40mm styropianu dać jeszcze dodatkowe 4-5 "zwykłego" podłogowego a na to suchy jastrych? Ostatnia chwila na zmianę. MCB Wszędzie dylatacja od ścian. Dodatkowe 4 - 5 cm styropianu wydaje się zbędne . tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 26.08.2009 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dylatacja już jest. Dodatkowa warstwa potrzebna, ponieważ muszę osiągnąć docelową łączną grubość podłogi 11cm. Bez tego ostatni stopień schodów może stać się naprawdę ostatnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dylatacja już jest. Dodatkowa warstwa potrzebna, ponieważ muszę osiągnąć docelową łączną grubość podłogi 11cm. Bez tego ostatni stopień schodów może stać się naprawdę ostatnim Dobrze ,że ktoś pamięta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.08.2009 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Po sprawdzeniu cen zorientowałem się, że wersja z suchym jastrychem będzie znacznie droższa od wersji z wylewką.Wobec tego będzie wylewka. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.08.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Po sprawdzeniu cen zorientowałem się, że wersja z suchym jastrychem będzie znacznie droższa od wersji z wylewką. Wobec tego będzie wylewka. MCB Przepraszam jaka wersja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.08.2009 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Wersja pierwotna: - 43/40 styropian "acustic"- folia- wylewka zbrojona włóknami 60mm Wersja alternatywna: - 43/40 styropian "acustic"- 40mm styropian "podłoga"- suchy jastrych (np. http://www.polskigips.pl/?id=58 ) MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts