Mis Uszatek1719499023 01.06.2006 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witajcie ludzie i inne zwierzęta. Dyskutowanie w kółko o przewadze podwieszanego nad stojącym nie posuwa nas w kierunku wieczności. Żeby się troszkę otrząsnąć z cementu i odczyścić z bitumu, proponuję chwilę prawdziwej refleksji estetycznej. Nie, nie chodzi mi o kolor fug, ani o natychmiastowe opinie na temat chińskiego gresu polerowanego. Jest takie słowo "inspiracja", które mnie bardzo ciekawi, bo zrobiło karierę w kolorowych pismach, a ostatnio na tym forum. Trudne słowo, żeby zacytować mistrzów - ja prosty miś musiałem sięgnąć do słownika. Inspirować, to znaczy pobudzać wyoraźnię, podsuwać nowe pomysły, prawda? Jest i inne słowo - "zrzynać", które znaczy tyle co naśladować, kopiować, kolokwialnie - ściągać. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie, bo już cały jestem skołowany, czy te słowa oznaczają to samo? Bo w tytule widzę "inspiracje" a jak czytam dalej to się okazuje, że chodzi o zrzynanie na całego. To tak, jak w reklamie zupek w proszku, które mają być "dobrym pomysłem" na obiad. Czy szanowne towarzystwo przypadkiem nie szuka gotowych recept, chcąc sobie oszczędzić tej przykrej czynności ruszenia głową i wyobraźnią? Ja wiem, że to boli, ale jak się będzie samemu w tym mieszkać, to chyba warto. Miś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house of 02.06.2006 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Misiu, a Tobie co? Lepiej odpocznij jak to robi Twoj kuzyn. http://www.youtube.com/watch?v=Olqyw_u3G0c&search=Uszatek# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.06.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Drogi Misiu.... jesli Ty widzac fotografie np. łazienki zamieszczonej w internecie lub w pismie o wystroju wnetrz... "zrzynasz" jak to ładnie nazwałeś z niej wszystko ( ) - no cóz Twój problem... (jest teraz takie słowo - hit na tym forum - brzmi "bez urazy " - wiec tez sobie pozwole to napisac ) ale uwierz mi na słowo, ze istnieja takie dziwne osobniki które - widzac coś - potrafia spojrzec krytycznym okiem - i wybrać albo to co najbardziej sie w tej "inspiracji" podoba, albo polączyc pare pomysłow ze soba tworzac coś oryginalnego i ciekawego, lub też idee zawartą w "inspiracji - fotografi" rozwinąc do własnych potrzeb i możliwości (finansowych, "powierzchniowych "itp) A tak serio już - bo ja rozumiem problem ktory poruszyles - nie sadze, ze np. forumowicze ślepo zrzynaja to co widza na fotkach, mysle ze wlasnie traktuja to jako inspiracje - albo zastosuja jakis detal, albo ogolnie pomysl ale zmieniony, albo łaczą te pomysly... (a moze po prostu lubia popatrzec i pomarzyć ) .... jakos tam wierze ze tak wlasnie jest BTW ponoć wszystko juz bylo - w modzie , w wystroju wnetrz , w muzyce , w filmie i tak dalej - teraz chodzi o to zeby bazujac na tym co bylo - wymyslić coś "dla siebie" , rozwinąć , dopasować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ha! tutaj Uchaczu Cie znalazlam, tropem z Hamerykanskich inpiracyj naprowadzona No to co - inspirujemy w Twojem wewontku, czy wzorce do kopiowania podajemy? A moze jedno i drugie...a moze róbta, co chceta, byle groch z kapusta z tego nie wyszedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 02.06.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 No właściwie Zielonooka napisała już wszystko, dodam tylko, że wiele zdjęć, które obejrzałam na tym forum i na innych stronach zainspirowało mnie do wymyślenia, urządzenia, kilku własnych wnętrz. Żeby coś wybrać trzeba niekoniecznie ściągać, ale dobrze się dowiedzieć, że takie rozwiązanie w ogóle istnieje. Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.06.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 A mnie sie Panie Uszaty Misiu bardzo podoba ten wewontek i sie z Panem mocno zgadzam. Okreslenie "zupka w proszku" oddaje celnie kwintesencje zagadnienia. Osobiscie uwielbiam pojecie instant we wnetrzu. To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie. Przeglad szybkujchny lodowki z tygodnia i zawsze mozna wynalezc cos ciekawego. To jak Adam Slodowy skrzyzowany z Mc Giverem, gdzie z opakowania po czekoladkach/tzw. bomboniera/ wycinamu sliczny obrazek, kolorowa szpulka na nici, szpileczki z odobnym lebkiem polaczone zgrabnie w misterną konstrukcje zapieta drutem ze szprychy rowerowej i przy odrobinie wyobrazni mozemy wyczarowac uroczy helikopter albo miotacz ognia ew. dvd. Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody. Inspirujmy sie wzajemnie bracia i siostry. Alleluja! Precz z kawiorem niech zyje barszcz bialy z Winiar - wszak smakuje jak domowy, ten dupek w reklamie tego nie wyczul to i my nie wyczujemy. Ot, psia jego mac, koneser i smakosz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ...To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie. Przeglad szybkujchny lodowki z tygodnia i zawsze mozna wynalezc cos ciekawego. To jak Adam Slodowy skrzyzowany z Mc Giverem, gdzie z opakowania po czekoladkach/tzw. bomboniera/ wycinamu sliczny obrazek, kolorowa szpulka na nici, szpileczki z odobnym lebkiem polaczone zgrabnie w misterną konstrukcje zapieta drutem ze szprychy rowerowej i przy odrobinie wyobrazni mozemy wyczarowac uroczy helikopter albo miotacz ognia ew. dvd. Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody.... Aaa, a nie mowilam, ze na wszystkim sie zna... No i ten wewontek Misiaczka mi sie tez bardzo podoba... Tylko co by tu wkleic, coby instant bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.06.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie. to ja dorzuce to co wczoraj widziałam w sklepie " kotlety schabowe z soji" nada się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ...To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie. Przeglad szybkujchny lodowki z tygodnia i zawsze mozna wynalezc cos ciekawego. To jak Adam Slodowy skrzyzowany z Mc Giverem, gdzie z opakowania po czekoladkach/tzw. bomboniera/ wycinamu sliczny obrazek, kolorowa szpulka na nici, szpileczki z odobnym lebkiem polaczone zgrabnie w misterną konstrukcje zapieta drutem ze szprychy rowerowej i przy odrobinie wyobrazni mozemy wyczarowac uroczy helikopter albo miotacz ognia ew. dvd. Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody.... Aaa, a nie mowilam, ze na wszystkim sie zna... No i ten wewontek Misiaczka mi sie tez bardzo podoba... Tylko co by tu wkleic, coby instant bylo wreszcie a wklej cos z prowansji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 02.06.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Zaraz Wam udowodnię, że Zielonooka nie napisała jeszcze wszystkiego. spojrzec krytycznym okiem - i wybrać albo to co najbardziej sie w tej "inspiracji" podoba, albo polączyc pare pomysłow ze soba tworzac coś oryginalnego i ciekawego, lub też idee zawartą w "inspiracji - fotografi" rozwinąc do własnych potrzeb i możliwości (finansowych, "powierzchniowych "itp) /quote] Spróbuję rozebrać na czynniki pierwsze to co piszesz, bo to ciekawa mieszanka. Pierwsze to nie inspiracja, tylko wybór. Przyjć do sklepu i wybrać sobie na półce towar, który nam najbardziej odpowiada. Albo sięgnšć po najbardziej kolorowš zabawkę. To potrafi nawet dwuletnie dziecko. Drugie to sztuka kolażu. Pozbierać te puzzle zewszšd, a potem ułożyć na nowo. Na przykład ršbnšć sobie witraże art deco w staropolskim dworku i poprawić szezlšgiem Le Corbusier'a. Trzecie to adaptacja. Rzeczywicie sš tu dwie odmiany. Adaptacja cenowa: zobaczyć na zdjęciu opiekacz Porche'a a potem kupić na bazarku PRAWIE identyczny, tylko za 50zł. Adaptacja merytoryczna: zobaczyć Akropol, a w ogródku ustawić sobie gipsowš kolumnadę. I wcišż nie ma żadnej inspiracji, tylko groch z kapustš. Może kto konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ...wreszcie a wklej cos z prowansji Majka no to mi zadalas temat...musialabym sie przebranzowic troche...Lece na jakies wirtualne swiatowe kursy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje rany znaczy co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.06.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 odbijam piłeczke Pierwsze to nie inspiracja, tylko wybór nawet jak nazwiemy to "wyborem" a nie "inspiracja"- to w tym momencie czy "wybór" = "zrzynanie?" (w koncu wzielismy maly kawalek - ktory w polaczeniu z innymi juz nie "zciagnietymi" moze stworzyc cos kompletnie innego - czesc posluzyla do stworzenia całości (i tylko ten detal jest wspolny) - dla mnie to inspiracja , no przynajmniej wydaje mi sie ze bardziej zasluguje na miano "inspiracji" niz "zrzynania" Drugie to sztuka kolażu. Pozbierać te puzzle zewszšd, a potem ułożyć na nowo. - drugie -"łączenie" wbrew pozorom nie jest to łatwie - z rozsypanych kawałków stworzyc spójna calosc (owszem, mozna wetknac bez sensu i wtedy sie zgadzam ze to groch z kapusta) ale mozna (i to mialam na mysli) polaczyc rozne rzeczy w cos nowego . Inna rzecz ze mozna łaczyc z wielu rzeczy "nie swoich" jak i coś "nie swojego" z tym co jesta naszego autorstwa (gdzie granica? ) Mozna to nazwac " czyms nowym" mozna" polaczeniem i grochem z kapusta " i jak jedno drugiemu udowodni ze jest inaczej? - trzecie - nazywasz adaptacja - dla mnie "adaptacja" a "rozwinięcie pomysłu" sie róznia...(głownie zakresem swych działań) min jak zreczny drwal od artysty rzeźbiarza piszesz o piramidzie i gipsowej atrapie w skali 1:100, nie wiem czemu akurat cos takiego - choc to też jest hmm...w jakims sensie inspiracja... a co powiesz o przykladzie ze człowiek patrzył sobie na latające ptaki i ich skrzydla i pewnego dnia pokombinował i stworzył -najpierw np. latawiec, potem paralotnie itp. i zaczał latac? to była inspiracja czy "zerżniecie" " systemu latania" od ptaków? wg słownika: inspiracja natchnienie, pomysł; wpływ; poddawanie, podsuwanie myśli, pomysłu, sugestia. jezeli np. widze fotografie czerwonej łazienki - calej we szkle nowoczesnej , minimalistycznej a biore z tego pomyslu sam kolor -bo mnie to "natchnelo" i robie przytulny "barokowy" pokoj kapielowy - z masą przedmiotów , puchatymi krzesłami itp - z pierwotnego pomyslu został tylko ten czerwony - to czy mnie ta pierwsza łazienka "zainspirowała" czy "zerznełam z niej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 02.06.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje rany znaczy co robi ekshibicjonista???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje rany znaczy co robi Wnetrza pokazuje...bo..rolet nie zaslania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje rany znaczy co robi Wnetrza pokazuje...bo..rolet nie zaslania to teraz moja wyobraźnia pracuje.................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 02.06.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej... Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje rany znaczy co robi Wnetrza pokazuje...bo..rolet nie zaslania eee..myslalam ze swoje wnetrze- znaczy ...bogata osobowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.06.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... eee..myslalam ze swoje wnetrze- znaczy ...bogata osobowość Noooo..pokoj ma duzy...zbiory w nim bogate...wiecej nie mowie, Majka reszte sobie dowyobraza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... eee..myslalam ze swoje wnetrze- znaczy ...bogata osobowość Noooo..pokoj ma duzy...zbiory w nim bogate...wiecej nie mowie, Majka reszte sobie dowyobraza i jak sobie wyobraże to może dostanę natchnienie /inaczej inspiracje/ do............. a to sie jeszcze zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts