Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrza - inspiracje

_ZBYCH_

Recommended Posts

Witajcie ludzie i inne zwierzęta.

Dyskutowanie w kółko o przewadze podwieszanego nad stojącym nie posuwa nas w kierunku wieczności. Żeby się troszkę otrząsnąć z cementu i odczyścić z bitumu, proponuję chwilę prawdziwej refleksji estetycznej. Nie, nie chodzi mi o kolor fug, ani o natychmiastowe opinie na temat chińskiego gresu polerowanego.

Jest takie słowo "inspiracja", które mnie bardzo ciekawi, bo zrobiło karierę w kolorowych pismach, a ostatnio na tym forum. Trudne słowo, żeby zacytować mistrzów - ja prosty miś musiałem sięgnąć do słownika. Inspirować, to znaczy pobudzać wyoraźnię, podsuwać nowe pomysły, prawda? Jest i inne słowo - "zrzynać", które znaczy tyle co naśladować, kopiować, kolokwialnie - ściągać. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie, bo już cały jestem skołowany, czy te słowa oznaczają to samo? Bo w tytule widzę "inspiracje" a jak czytam dalej to się okazuje, że chodzi o zrzynanie na całego. To tak, jak w reklamie zupek w proszku, które mają być "dobrym pomysłem" na obiad. Czy szanowne towarzystwo przypadkiem nie szuka gotowych recept, chcąc sobie oszczędzić tej przykrej czynności ruszenia głową i wyobraźnią? Ja wiem, że to boli, ale jak się będzie samemu w tym mieszkać, to chyba warto.

Miś

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drogi Misiu....

jesli Ty widzac fotografie np. łazienki zamieszczonej w internecie lub w pismie o wystroju wnetrz... "zrzynasz" jak to ładnie nazwałeś z niej wszystko ( :o ) - no cóz Twój problem... :wink:

(jest teraz takie słowo - hit na tym forum - brzmi "bez urazy :wink: " - wiec tez sobie pozwole to napisac :lol: )

ale uwierz mi na słowo, ze istnieja takie dziwne osobniki które - widzac coś - potrafia spojrzec krytycznym okiem - i wybrać albo to co

najbardziej sie w tej "inspiracji" podoba, albo polączyc pare pomysłow ze soba tworzac coś oryginalnego i ciekawego, lub też idee zawartą w "inspiracji - fotografi" rozwinąc do własnych potrzeb i możliwości (finansowych, "powierzchniowych "itp) :wink:

A tak serio już - bo ja rozumiem problem ktory poruszyles - nie sadze, ze np. forumowicze ślepo zrzynaja to co widza na fotkach, mysle ze wlasnie traktuja to jako inspiracje - albo zastosuja jakis detal, albo ogolnie pomysl ale zmieniony, albo łaczą te pomysly... (a moze po prostu lubia popatrzec i pomarzyć :wink:) ....

jakos tam wierze ze tak wlasnie jest :wink:

BTW ponoć wszystko juz bylo :wink: :lol: - w modzie , w wystroju wnetrz , w muzyce , w filmie i tak dalej - teraz chodzi o to zeby bazujac na tym co bylo - wymyslić coś "dla siebie" , rozwinąć , dopasować.... :wink:

Ha! tutaj Uchaczu Cie znalazlam, tropem z Hamerykanskich inpiracyj naprowadzona :) No to co - inspirujemy w Twojem wewontku, czy wzorce do kopiowania podajemy? A moze jedno i drugie...a moze róbta, co chceta, byle groch z kapusta z tego nie wyszedl 8)

No właściwie Zielonooka napisała już wszystko, dodam tylko, że wiele zdjęć, które obejrzałam na tym forum i na innych stronach zainspirowało mnie do wymyślenia, urządzenia, kilku własnych wnętrz.

Żeby coś wybrać trzeba niekoniecznie ściągać, ale dobrze się dowiedzieć, że takie rozwiązanie w ogóle istnieje. Pozdrawiam[/b]

A mnie sie Panie Uszaty Misiu bardzo podoba ten wewontek i sie z Panem mocno zgadzam. Okreslenie "zupka w proszku" oddaje celnie kwintesencje zagadnienia. Osobiscie uwielbiam pojecie instant we wnetrzu. To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie.

Przeglad szybkujchny lodowki z tygodnia i zawsze mozna wynalezc cos ciekawego.

To jak Adam Slodowy skrzyzowany z Mc Giverem, gdzie z opakowania po czekoladkach/tzw. bomboniera/ wycinamu sliczny obrazek, kolorowa szpulka na nici, szpileczki z odobnym lebkiem polaczone zgrabnie w misterną konstrukcje zapieta drutem ze szprychy rowerowej i przy odrobinie wyobrazni mozemy wyczarowac uroczy helikopter albo miotacz ognia ew. dvd.

Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody.

Inspirujmy sie wzajemnie bracia i siostry. Alleluja! Precz z kawiorem niech zyje barszcz bialy z Winiar - wszak smakuje jak domowy, ten dupek w reklamie tego nie wyczul to i my nie wyczujemy.

Ot, psia jego mac, koneser i smakosz.

:p :p :p :p

pozdrawiam

...To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie.

To jak Adam Slodowy skrzyzowany z Mc Giverem, gdzie z opakowania po czekoladkach/tzw. bomboniera/ wycinamu sliczny obrazek, kolorowa szpulka na nici, szpileczki z odobnym lebkiem polaczone zgrabnie w misterną konstrukcje zapieta drutem ze szprychy rowerowej i przy odrobinie wyobrazni mozemy wyczarowac uroczy helikopter albo miotacz ognia ew. dvd.

Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody....

Aaa, a nie mowilam, ze na wszystkim sie zna... 8)

No i ten wewontek Misiaczka mi sie tez bardzo podoba... :) Tylko co by tu wkleic, coby instant bylo

:roll:

...To tak jak wojskowa grochowka na szyszkach albo bigos w barze mlecznym a wszystko wystarczy zalac jedynie wrzatkiem i juz jest smacznie a jak, o w morde, wykwintnie.

Troche tego, troche tamtego a jak szwagier jeszcze pomoze to cudnosci sie zrobi , ze klekajcie narody....

Aaa, a nie mowilam, ze na wszystkim sie zna... 8)

No i ten wewontek Misiaczka mi sie tez bardzo podoba... :) Tylko co by tu wkleic, coby instant bylo

:roll:

wreszcie :lol:

a wklej cos z prowansji 8)

Zaraz Wam udowodnię, że Zielonooka nie napisała jeszcze wszystkiego.

spojrzec krytycznym okiem - i wybrać albo to co najbardziej sie w tej "inspiracji" podoba,

albo polączyc pare pomysłow ze soba tworzac coś oryginalnego i ciekawego,

lub też idee zawartą w "inspiracji - fotografi" rozwinąc do własnych potrzeb i możliwości (finansowych, "powierzchniowych "itp)

/quote]

Spróbuję rozebrać na czynniki pierwsze to co piszesz, bo to ciekawa mieszanka.

Pierwsze to nie inspiracja, tylko wybór. Przyjœć do sklepu i wybrać sobie na półce towar, który nam najbardziej odpowiada. Albo sięgnšć po najbardziej kolorowš zabawkę. To potrafi nawet dwuletnie dziecko.

Drugie to sztuka kolażu. Pozbierać te puzzle zewszšd, a potem ułożyć na nowo. Na przykład ršbnšć sobie witraże art deco w staropolskim dworku i poprawić szezlšgiem Le Corbusier'a.

Trzecie to adaptacja. Rzeczywiœcie sš tu dwie odmiany. Adaptacja cenowa: zobaczyć na zdjęciu opiekacz Porche'a a potem kupić na bazarku PRAWIE identyczny, tylko za 50zł. Adaptacja merytoryczna: zobaczyć Akropol, a w ogródku ustawić sobie gipsowš kolumnadę.

I wcišż nie ma żadnej inspiracji, tylko groch z kapustš.

Może ktoœ konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej...

...wreszcie :lol:

a wklej cos z prowansji 8)

Majka no to mi zadalas temat...musialabym sie przebranzowic troche...Lece na jakies wirtualne swiatowe kursy... :lol:

...

Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej...

Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje :)

odbijam piłeczke :wink: :lol:

Pierwsze to nie inspiracja, tylko wybór

nawet jak nazwiemy to "wyborem" a nie "inspiracja"- to w tym momencie czy "wybór" = "zrzynanie?" :wink: (w koncu wzielismy maly kawalek - ktory w polaczeniu z innymi juz nie "zciagnietymi" moze stworzyc cos kompletnie innego

- czesc posluzyla do stworzenia całości (i tylko ten detal jest wspolny) - dla mnie to inspiracja , no przynajmniej wydaje mi sie ze bardziej zasluguje na miano "inspiracji" niz "zrzynania" :wink:

Drugie to sztuka kolażu. Pozbierać te puzzle zewszšd, a potem ułożyć na nowo.

- drugie -"łączenie" wbrew pozorom nie jest to łatwie - z rozsypanych kawałków stworzyc spójna calosc (owszem, mozna wetknac bez sensu i wtedy sie zgadzam ze to groch z kapusta) ale mozna (i to mialam na mysli) polaczyc rozne rzeczy w cos nowego . Inna rzecz ze mozna łaczyc z wielu rzeczy "nie swoich" jak i coś "nie swojego" z tym co jesta naszego autorstwa (gdzie granica? :wink: )

Mozna to nazwac " czyms nowym" mozna" polaczeniem i grochem z kapusta " i jak jedno drugiemu udowodni ze jest inaczej?

- trzecie - nazywasz adaptacja - dla mnie "adaptacja" a "rozwinięcie pomysłu" sie róznia...(głownie zakresem swych działań) min jak zreczny drwal od artysty rzeźbiarza :wink:

piszesz o piramidzie i gipsowej atrapie w skali 1:100, nie wiem czemu akurat cos takiego - choc to też jest hmm...w jakims sensie inspiracja...

a co powiesz o przykladzie ze człowiek patrzył sobie na latające ptaki i ich skrzydla i pewnego dnia pokombinował i stworzył -najpierw np. latawiec, potem paralotnie itp. i zaczał latac?

to była inspiracja czy "zerżniecie" " systemu latania" od ptaków? :wink:

wg słownika:

inspiracja natchnienie, pomysł; wpływ; poddawanie, podsuwanie myśli, pomysłu, sugestia.

jezeli np. widze fotografie czerwonej łazienki - calej we szkle nowoczesnej , minimalistycznej

a biore z tego pomyslu sam kolor -bo mnie to "natchnelo" i robie przytulny "barokowy" pokoj kapielowy - z masą przedmiotów , puchatymi krzesłami itp - z pierwotnego pomyslu został tylko ten czerwony - to czy mnie ta pierwsza łazienka "zainspirowała" czy "zerznełam z niej"?

...

Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje :)

rany :o znaczy co robi :o

Wnetrza pokazuje...bo..rolet nie zaslania :)

...

to teraz moja wyobraźnia pracuje..................

8)

...

eee..myslalam ze swoje wnetrze- znaczy ...bogata osobowość :(

...

Noooo..pokoj ma duzy...zbiory w nim bogate...wiecej nie mowie, Majka reszte sobie dowyobraza :)

...

Noooo..pokoj ma duzy...zbiory w nim bogate...wiecej nie mowie, Majka reszte sobie dowyobraza :)

i jak sobie wyobraże to może dostanę natchnienie /inaczej inspiracje/ do............. a to sie jeszcze zobaczy :D