Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrza - inspiracje

_ZBYCH_

Recommended Posts

To co ja sobie wymyśliłam nie jest do kupienia w żadnym sklepie.

Czy zainspirowało mnie jakieś zdjęcie - tak. Chić bardziej materiał, faktura, cienie i światło...

Po kilku miesiącach odnalazłam nawet zastosowanie tego co wymyśliłam dokładnie w tym miesjcu, które wymyśliłam - i bardzo się ucieszyłam, bo okazało się, że to fizycznie możliwe.

Czy inspirowało mnie forum ? Też. Inspirowało mnie do "odnalezienia mojego detalu" i również do tego , że wiem czego nie chcę - co dla osoby "niewyrobionej wnętrzarsko" jest już bardzo dużym krokiem naprzód (i dlatego też zatrudniam architekta wnętrz - choć w tej jednej kwestii to ja zainspirowałam jego a nie odwrotnie)

O ile to wszystko powyżej mieści się w słownikowej definicji "inspiracja"?

Ostrożnie: człowiek to skomplikowana maszyna - nie wiadomo co w ogóle na niego wpływa, co go określa i co nim powoduje - a już na pewno nie wiadomo co go inspiruje ...:) Równie dobrze mogą to być "kotlety z soji" jak czyjeś brudne skarpetki ...

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i cd...:

Czyżbyśmy trafili na przypadek MESJASZA WSZECHWIEDZĄCEGO - i wiedzącego to czego ludzie szukają od wieku (a szczególnie marketingowcy) co powoduje, że....ktoś coś robi, wybiera, kupuje, chce posiadać lub nie........

sorki zielonka ale z tym inspirowaniem to bajdurzysz. Jak Ciebie, tworce,architekta w morde jeża, moga jakies zdjatka inspirowac ? Kobito zrzynasz nie inspirujesz sie.

Jeslii powiem , ze mnie sterczace cycki sasiadki spod "piatki" natchnely do wymyslenia opakowania odswierzacza powietrza, to bedzie to natchnienie, jesli powiem , ze wewontek mimilapy mnie natchnal , to juz zrzynam cudze.

Zyjemy w okreslonej rzeczywistosci i podlegamy wplywowi sztuki innych na nasze dokonania i robimy to podswiadomie - fakt, ale jak Ty mowisz , ze sie musisz naogladac cudzego , zeby sie zainspirowac, to jestes jak ten Pawlakowy Witia, co to zeby znienawidziec Kargulowe plemie musi sie najpierw napatrzyc do syta zeby w sumie potem i tak Jadźce Kargulowej dzieciaka zmajstrowac .

:p :p

Właśnie sobie uświadomiłam, że jeśli coś istniało wcześniej w przyrodzie niż sobi eto wymyśliłam to też to zerżnełam.... kurde, kurde....np. wanna...albo roślinka w ogrodzie.... a co z moim KOTEM ???????????????? Zainspirowało mnie schronisko ...i zerżnęłam KOTA !!! No i stało się - wiedziałam, że ja też w końcu coś zerżnę...:):):):):):)

zerżnęłam KOTA !!![/b] No i stało się - wiedziałam, że ja też w końcu coś zerżnę...:):):):):):)

Rozumiem zerznelas, ale czemu kurde KOTA ???? Fuj!

Mięciutki i puchaty - nawet sama nie wiedziałam, że go zerżnęłam ( bo i nie wiedziałam, że jest dość nieruchawym wystrojem wnętrza:):) teraz uż wiem :):))

...

Może kto� konkretnie opowie co i jak go zainspirowało. Czekam dalej...

Misiu Uchatku powiem Ci w sekrecie, ze mnie to pewien pan po sasiedzku, wieczorowa pora, inspiruje :)

rany :o znaczy co robi :o

Wnetrza pokazuje...bo..rolet nie zaslania :)

ale mnie zainspirowalas AnSi :lol:

lece po lornete 8)

No to się będziemy inspirować, umówmy się - ja z przodu, a Ty z tyłu - OK?

A zupełnie poważnie mówiąc, to ja mam zamiar poprosic o pomoc w aranżacji przyszego domu fachowca. Sama nie za bardzo potrafię wyobrazić sobie co, z czym, w jaki sposób połączyć, żeby sensowne, spójne wnętrze (i zewnętrze) stworzyć. Wiem, czego nie lubię i nie chcę mieć w domu, wiem też, co mnie inspiruje (np. późnojesienne i zimowe pejzaże, zamglone wrześniowe pola, bieszczadzkie wyludnione wsie), ale to chyba za mało, żeby przekuć to w projekt :-?

sorki zielonka ale z tym inspirowaniem to bajdurzysz. Jak Ciebie, tworce,architekta w morde jeża, moga jakies zdjatka inspirowac ? Kobito zrzynasz nie inspirujesz sie.

Jeslii powiem , ze mnie sterczace cycki sasiadki spod "piatki" natchnely do wymyslenia opakowania odswierzacza powietrza, to bedzie to natchnienie, jesli powiem , ze wewontek mimilapy mnie natchnal , to juz zrzynam cudze.

Zyjemy w okreslonej rzeczywistosci i podlegamy wplywowi sztuki innych na nasze dokonania i robimy to podswiadomie - fakt, ale jak Ty mowisz , ze sie musisz naogladac cudzego , zeby sie zainspirowac, to jestes jak ten Pawlakowy Witia, co to zeby znienawidziec Kargulowe plemie musi sie najpierw napatrzyc do syta zeby w sumie potem i tak Jadźce Kargulowej dzieciaka zmajstrowac .

:p :p

Po pierwsze 2112wojtku mój nick brzmi "zielonooka" a nie "zielonka" - niby drobiazg , ale jakbym chciala by mowiono do mnie "zielonka" to taki bym sobie wybrała nick... :-?

Na literówke mi to nie wyglada...a raczej na zamierzone napisanie - czemu służace... nie wiem (i akurat nie jest to tematem)

Dwa - pisze ogólnie (skąd teoria ze personalnie o sobie?), (np w zdaniu - przykładzie pisze o łazience i wtraciłam takie słowko "jesli" - które to , czytane ze zrozumieniam, zmienia - moim zdaniem - sens wypowiedzi , niz gdyby go nie bylo...)

Trzy - ale zeby było jasne - to tak, sa pewne realizacje które mnie inspiruja ( i jesli mowie tu np. o wybitnych dziełach architektury - co ma za znaczenie czy widzane na "zywo" czy na fotografi? :o :-? ) -

Skad pomysł ze sa to akurat watki mimi.???? :o Skąd pomysł ze sa to jakiekolwiek zdjecia zamieszczane np na tym forum :-? :o

Skad tez glebokie twoje przekonanie ze z widoku kanapy wymysle tez kanape a nie np. drzwi do pokoju? albo elewacje budynku? :wink:

Cztery - rozumiem ze inspirowac moga cycki sasiadki a juz np. fotografia budynku "Falling water" nie? :lol:

A jesli fotografia tego budynku zainspiruje mnie do wymyslenia tego odswierzacza do powietrza to juz bedzie ok? Czy jednak musza to byc koniecznie te cycki?

Zyjemy w okreslonej rzeczywistosci i podlegamy wplywowi sztuki innych na nasze dokonania i robimy to podswiadomie - fakt, ale jak Ty mowisz , ze sie musisz naogladac cudzego(...)

aha...to widocznie pisze cos poza swoja swiadomoscia... bo sobie nie przypominam zebym kiedykolwiek napisala takie zdanie... :-?

Po pierwsze 2112wojtku mój nick brzmi "zielonooka" a nie "zielonka" - niby drobiazg , ale jakbym chciala by mowiono do mnie "zielonka" to taki bym sobie wybrała nick... :-?

Na literówke mi to nie wyglada...a raczej na zamierzone napisanie - czemu służace... nie wiem (i akurat nie jest to tematem)

............................................

?

Sluchaj no zielonka ale sie wsciekals kobieto :D niepotrzebnie! Zadna tam literowka , moja klawiatura nie znosi double "o" :p .

Ty tak powaznie? O ja Cie przepraszam, ze tez Wy artysci tacy nabzdyczeni na wlasnym punkcie. A gdzie miejsce na autoironie? A gdzie przestrzen samokrytyczna otwarta na interlokutorow i dystans tworczy? A gdzie czytanie miedzy wierszami?

Ja wiem , ze Cie cycki damskie pewnie nie inspiruja/mimo wszystko z wielkiej literki jak widzisz, chociaz Tobie sie nie zdarza jak sie wkurzysz hi,hi :p / . Coz ja moge , kiedy mi sie wszystko kojarzy a juz z pewnoscia najmocniej mnie inspiruje - ot przypadlosc :p.

PS Falling water mnie sie przykro kojarzy, wybacz ale wolalby Standing i nie koniecznie water.

:lol:

...Jeslii powiem , ze mnie sterczace cycki sasiadki spod "piatki" natchnely do wymyslenia opakowania odswierzacza powietrza, to bedzie to natchnienie...

:lol: :lol: :lol:

U mnie cycki mieszkają pod szóstką. :wink: Ale bronię się przed tą inspiracją: jakbym wycyklinował komuś takie góry na podłodze, to by mnie wyrzucił przez zamknięte okno. :lol: :lol: :lol:

]...U mnie cycki mieszkają pod szóstką. :wink: Ale bronię się przed tą inspiracją: jakbym wycyklinował komuś takie góry na podłodze, to by mnie wyrzucił przez zamknięte okno. :lol: :lol: :lol:

To dopiero bylaby inspiracja. Na miare cyckuf :) I kto wie - moze zapoczatkowalbys jakis nowy trynd w cykliniarstwie :-? :)

U mnie cycki mieszkają pod szóstką. :wink: Ale bronię się przed tą inspiracją: jakbym wycyklinował komuś takie góry na podłodze, to by mnie wyrzucił przez zamknięte okno. :lol: :lol: :lol:

Boorg ja Cie chlopie rozumiem z tym cyklinowaniem ,ja np. przez te cycki nie zdecydowalem sie w domu na czeczotke - zbyt doslowne , lezalbym godzinami na parkiecie :D

...To dopiero bylaby inspiracja. Na miare cyckuf :) I kto wie - moze zapoczatkowalbys jakis nowy trynd w cykliniarstwie...

Niestety, takie trendy już istnieją. :( Nawet ich twórcy mają swoją nazwę (czy chlubną :wink: :o ): to szalenie popularni partacze... .

...boorg - a moj męż pyta kiedy masz wolny termin ...

A ma zamiar pozować, czy mam mieć wzorzec? :wink: :o :lol: Ale jak Twój męż za bardzo sie wczuje w to pozowanie, to mi grubości parkietu nie starczy. :lol: :lol: :lol:

...ja np. przez te cycki nie zdecydowalem sie w domu na czeczotke - zbyt doslowne , lezalbym godzinami na parkiecie...

Ja bez cycków i czeczotki całe dnie pieszczę podłogi - może byłoby miło, gdybyś podzielał moje zainteresowania. :lol:

No bardzo ciekawe glosy, tylko strasznie duzo. Od czego by tu zaczac...

"laczenie" wbrew pozorom nie jest to latwie - z rozsypanych kawalków stworzyc spójna calosc (owszem, mozna wetknac bez sensu i wtedy sie zgadzam ze to groch z kapusta) ale mozna (i to mialam na mysli) polaczyc rozne rzeczy w cos nowego . Inna rzecz ze mozna laczyc z wielu rzeczy "nie swoich" jak i cos "nie swojego" z tym co jesta naszego autorstwa (gdzie granica? :wink: )

Mozna to nazwac " czyms nowym" mozna" polaczeniem i grochem z kapusta " i jak jedno drugiemu udowodni ze jest inaczej?

Kiedy skleisz potluczony garnek, to kim jestes - garncarzem, czy klejarzem (a moze klejczym)? Jak kto sprytny i ma tupet, to wmówi wszystkim, ze garcarstwo jest passe, a klejarstwo - cool na maksa. Znamy to z telewizora. Udowodnic faktycznie trudno. Moze tak: jak nie starczy garnków, to z czego kleic?

czlowiek patrzyl sobie na latajace ptaki i ich skrzydla i pewnego dnia pokombinowal i stworzyl -najpierw np. latawiec, potem paralotnie itp. i zaczal latac?

Spójrzcie tylko - nie rozumiejac tez mozna dac dobry przyklad. Latanie u czlowieka opiera sie na zupelnie innej zasadzie niz u ptaków. Wlasnie dlatego to jest inspiracja a nie nasladownictwo.

To co ja sobie wymyslilam nie jest do kupienia w zadnym sklepie.

Czy zainspirowalo mnie jakies zdjecie - tak. Choc bardziej material, faktura, cienie i swiatlo...

Wlasnie to mialem na mysli. A czy zdradzisz szczególy?

Skoro masz juz swoje przemyslenia, to dlaczego rezygnujesz (i anSi tez) z samodzielnosci i zostawiasz to architektowi wnetrz? Boicie sie, ze bedzie "nieprofesjonalnie"? Ja bym tego nie oddal chocby mi doplacali.

Teraz powiem cos o sobie. Też dużo ogladąm i muszę się bardzo pilnować, żeby mi się nie zrobiła z mózgu bezksztaltna galaretka. Nie chodzi o szmirę, bo tą łatwo odrzucić, tylko o te piękne rzeczy, które uwodzą i zabijają fantazje, bo sa gotowe.

Musze jeszcze odpisac 2112wojtkowi - to fajny gosc, bo mnie popiera.