Jolcia 11.12.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Czy wiecie ile trwają formalności dotyczące przepisania działki na inną osobę? Co trzeba wtedy pozałatwiać i ile wynosi podatek od wzbogacenia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.12.2003 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Jolcia, Żeby sensownie odpowiedzieć, trzeba więcej faktów. "Przepisać" to znaczy darować czy sprzedać ? Kto jest właścicielem, jeśli bliski krewny, inaczej wyglada podatek (od spadków i darowizn, nie istnieje "podatek od wzbogacenia", w przypadku sprzedaży może być dochodowy, będzie też najpewniej podatek od czynności cywilnoprawnych). Jaka jest średnia wartość takiej ziemi w danej okolicy ?(podatki, opłaty notarialne i sądowe zależą od wartości działki) Możesz poprosić pobliskiego notariusza o wyjaśnienia i wyliczenie kosztów (i tak będziesz musiała załatwić "przepisanie" notarialnie) - notariusze to niekoniecznie krwiopijcy, ja spotkałem co najmniej kilku, którzy potrafili i chcieli doradzić ludziom w takich sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolcia 11.12.2003 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Właścicielem ziemi jest moja babcia, a ziemia ma być darowana. Niestety nie wiem jaka jest jej wartość. Będzie to darowizna, tak? Jaki procent trzeba zapłacić od wartości ziemi? Jeśli chodzi o takie sprawy jestem zupełnie zielona, więc proszę o cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts