bomont 25.08.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam...w jakich odstępach rozmieścić stemple do podparcia deskowania takiego stropu ????....Deski calówki, krawędziaki 8x17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 25.08.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Pasy co pół metra, stemple co metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bomont 25.08.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za podjęcie tematu...może ktoś jeszcze się wypowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 25.08.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 pytasz sie o rzecz która powinien przeliczyć ktoś majacy papiery lubktos kto weźmie odpowiedzialność na siebie.kto na forum weźmie odpowiedzialność ?do kierbuda lub wykonawcy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bomont 26.08.2009 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak nie znasz tematu to bądż odpowiedzialny i nie zaśmiecaj terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.08.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Lenart ma rację - ktoś za to weźmie realną odpowiedzialność i na pewno nie będą to doradcy z Forum Muratora.... czasami warto posłuchać a nie się ciskać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 26.08.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 bomont napisał Jak nie znasz tematu to bądż odpowiedzialny i nie zaśmiecaj terenu nie rozumiesz że to porada a nie zaśmiecanie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.08.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 pytasz sie o rzecz która powinien przeliczyć ktoś majacy papiery lub ktos kto weźmie odpowiedzialność na siebie. kto na forum weźmie odpowiedzialność ? do kierbuda lub wykonawcy ! Kierbud przed wylaniem stropu podpisuje odbiór szalunku i zbrojenia od wykonawcy , to "jego broszka" więc najlepiej pytać kierbuda a nie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 26.08.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie wzięliście pod uwagę tego że autor sam może robić ten strop. A kierownik jak będzie młody szczawik to co poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bomont 26.08.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 lenart...jeżeli czytasz ze zrozumieniem to pojmiesz że ja nie pytałem kto to powinien policzyć albo zaprojektować (patrz temat).Proszę o opinie wykonawców ,którzy znają zagadnienie...jakby każdy miał takie podejście jak ty to forum takie jak to nie miało by sensu "przecierz można pójść do kierownika albo projektanta to po co pytać " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 26.08.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 miałem odpuscić, ale jeśli Ci ktos tu na forum powie ze co 2 m wystarczy, to ty go posłuchasz ? a jak później ten strop komuś się na głowę zwali i zabije co gorsza kilku ludzi to do kogo będziesz miał pretensję ? to sa za powazne sprawy zeby roztrzygać bez odpowiedzialności na forum !!! Forum jest od wszystkich innych spraw - jakie są technologie, jakie firmy, jakie orient. ceny, jakie rodzaje ocieplen, tynków, itd... Na forum dowiedziałem sie prawie wszystkich szczegółów, zweryfikowałem je w praktyce i teraz doradzam w tym co juz znam - ale nie w takich sprawach grożących smiercią lub zawaleniem stropu. Do projektanta poszłem z gotywymi szkicami domu ale do głowy by mi nie przyszło żeby na podstawie coś ktos powiedział lub zrobił - robić szczegóły - od tego jest projektant. Są granice porad na Forum poza które nie powinno się wychodzić chyba że tylko ku wiadomosci ,informacyjnie dla wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 26.08.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam...w jakich odstępach rozmieścić stemple do podparcia deskowania takiego stropu ????....Deski calówki, krawędziaki 8x17 U mnie był podobny metraż, tyle że betonu 12 cm. pasy i stemple co 90 cm kierbud był i nie miał żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 26.08.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 uff ! 12 cm a tu ma być 20 cm - prawie dwa razy tyleja miałem na garbach (tak - garby) prawie 25 cm a pomiedzy 10 cm, garby prawie co metr.znajomy robił praktycznie bez garbów - wyszło mu średnio około 20 cm.Ja miałem same stemple z bocznymi deskami praktycznie bez kanciaków na piachu,znajomy z kanciakami na chudziaku.Odpowiedzialność przyjał wykonawca w razie jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bomont 27.08.2009 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 miałem odpuscić, ale jeśli Ci ktos tu na forum powie ze co 2 m wystarczy, to ty go posłuchasz ? a jak później ten strop komuś się na głowę zwali i zabije co gorsza kilku ludzi to do kogo będziesz miał pretensję ? to sa za powazne sprawy zeby roztrzygać bez odpowiedzialności na forum !!! Forum jest od wszystkich innych spraw - jakie są technologie, jakie firmy, jakie orient. ceny, jakie rodzaje ocieplen, tynków, itd... Na forum dowiedziałem sie prawie wszystkich szczegółów, zweryfikowałem je w praktyce i teraz doradzam w tym co juz znam - ale nie w takich sprawach grożących smiercią lub zawaleniem stropu. Do projektanta poszłem z gotywymi szkicami domu ale do głowy by mi nie przyszło żeby na podstawie coś ktos powiedział lub zrobił - robić szczegóły - od tego jest projektant. Są granice porad na Forum poza które nie powinno się wychodzić chyba że tylko ku wiadomosci ,informacyjnie dla wiedzy. Można się załamać .....Jak ktoś napisz że należy taki strop podeprzeć jednym stemplem i pominąć zbrojenie to ja natychmiast pojadę na budowe i tak zrobie a póżniej będe go obwiniał że się zawaliło czy to jest forum dla przdszkolanek czy budowlane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.08.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 lenart...jeżeli czytasz ze zrozumieniem to pojmiesz że ja nie pytałem kto to powinien policzyć albo zaprojektować (patrz temat).Proszę o opinie wykonawców ,którzy znają zagadnienie...jakby każdy miał takie podejście jak ty to forum takie jak to nie miało by sensu "przecierz można pójść do kierownika albo projektanta to po co pytać " na razie niczego nie poddałeś pod zaopiniowanie więc się nie ciskaj przedstaw wizję wykonawcy, czy swoją, jeżeli to Ty szalujesz i dostaniesz opinie, zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 27.08.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja miałem strop 55 m2 12 cm gruby, wszystko na podciągach tylko ściany obrysowe.Dawałem pasy co ok 70-80 cm a stemple co 60 cm.Dodarkowo boczne płyty od podciągów też stemplowałem i to bardzo gęsto.Wiem że to zdecydowanie za gęsto ale masz strop 20 cm !!! to jest spory ciężar.A z własnego doświadczenia wiem że lepiej zszalunkami przesadzić niż później "srać w portki" przy zalewaniu. Mam konstrukcje na 12 słupach, które mimo wręcz przesadnego skręcenia śrubami fi 12 na samym dole chciały się rozjeżdżać, naszczęście miałem o co zrobić sztraby i wyszło git.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts