Piotr śląskie 25.08.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam wszystkich, mam powazny problem i nie wiem od czego sie zabrac. Mam budynek gospodarczy, który stoi po części na działce sąsiada i chciałbym go zlegalizowac bo słyszałem że do końca 2009 roku niby jest to bezpłatne ale czy mogę to zrobić biorąc pod uwage fakt że zadałem sprawe o rozgraniczenie a kawałek budynku stoi nie na moim gruncie???? Kilka dni temu mielismy odwiedziny inspektora budowlanego a z sąsiadami mamy spór o granice. POMOCY CO MAM ROBIĆ???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.08.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Art. 151. Jeżeli przy wznoszeniu budynku lub innego urządzenia przekroczono bez winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu nie może żądać przywrócenia stanu poprzedniego, chyba że bez nie uzasadnionej zwłoki sprzeciwił się przekroczeniu granicy albo że grozi mu niewspółmiernie wielka szkoda. Może on żądać albo stosownego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie odpowiedniej służebności gruntowej, albo wykupienia zajętej części gruntu, jak również tej części, która na skutek budowy straciła dla niego znaczenie gospodarcze.Z kodeksu cywilnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 25.08.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dziękuje za odpowiedżlecz sprawa jest troche bardziej skomplikowana bo z kolei sasiad ma część swojego budynku na moim gruncie, i tu wchodzi sprawa granic.Kiedys po prostu sąsiedzi zamienili sie tymi działkami na tzw "gębe" i nie ma żadnych prawomocnych dokumentów na to. Zadalismy sprawę o rozgraniczenie do urzedu miasta. Ale jak zrobić tą legalizację i czy w tym wypadku jest ona mozliwa.Sasiedzi uprzykrzają nam życie jak to tylko możliwe w 2007 sasiadka postawiła sobie płot na moin gruncie twierdząc że to jej, nie ma kamieni granicznych więc zadaliśmy sprawę o spokojne posiadanie ale sąsiadka płotu nie rozebrała jak nakazał jej sąd 2-iej instancji, a teraz nasłała inspektora budowlanego, co robić????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.08.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Co robić? Nasłać inspektora na nią. Znałem takiego PINB (osobę - szefa, a nie instytucję), który nie lubił pracować, oj nie lubił. Jak zrobić, żeby niewiele robić, a mieć wyniki (czytaj: statystykę)? Kontrolę "z doniesienia" rozpoczynał od rozejrzenia się po terenie... donoszącego sąsiada. Bez trudu znalazł jakąś komóreczkę, balkonik, tarasik, albo nieco przesunięty budynek... Oba postępowania były prowadzone równolegle, z większym naciskiem na to wykryte "we własnym zakresie". Donoszący przeklinał dzień, w którym przechodził blisko inspektoratu i jakiś czort podkusił go do wejścia, a nawet podzielenia się swoimi sąsiedzkimi obserwacjami. Kary, a czasami i decyzje rozbiórkowe dostawali obaj sąsiedzi... Jak to skończyło się? PINB wyleciał w końcu na pysk (donoszący okazał się posłem i zniewagi w postaci podejrzenia, że mógł popełnić samowolę nie zniósł), zajmuje się w tej chwili jakimś handlem w branży budowlanej, robi projekty, nadzory. Myślę, że znalazł swoje miejsce... ale poza nadzorem budowlanym. Poważnie: sąsiad zbudował na Twoim, Ty na jego. Wasza wina jest równa. Jeśli chodzi tylko o budynek gospodarczy, to represja, jeśli będzie,nie będzie zbyt dolegliwa. Dokonasz inwentaryzacji i innych działań nakazanych Ci przez PINB i powinno jakoś rozejść się po kościach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.08.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeśli nie ma rozgraniczenia albo jest w toku mądry nadzór oddali sprawę. Jesli zjawi sie u was inspektor to pierwsze co podpowiedzcie mu że nie ma rozgraniczenia że jest w toku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 26.08.2009 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tak ale to rozgraniczenie oddali sprawę którą i tak trzeba załatwić, lepiej predzej niz później. Rzeczywiście inspektor oddali to bo tak nam powiedział, ale co do skargi na sąsiada to powiedział że nie ma co odbijać piłki.Zobaczymy co pokaże to rozgraniczenie. Powiedzcie mi czy ja mogę robic w międzyczasie tą legalizację czy nie bo jak już pisałem do końca 2009 roku można ją zrobić i niby nic nie płacić, lecz w takim przypadku jak mój czy to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 " Króca bomba moło casu " Zachęcić sąsiada ,żeby przeprowadził legalizacje swojej zabudowy , też będzie potrzebował rozgraniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 26.08.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tu nie mozna już mówić o zachętach bo ten sasiad to "kochana'rodzinka" i tu trwa wręcz wojna. Zadałem o rozgraniczenie i sam musze ponieśc koszty tego rozgraniczenia a założe się że to i tak skończy się w sądzie bo ze złości sąsiad nie podpisze protokołu z tego rozgraniczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.08.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Powiedzcie mi czy ja mogę robic w międzyczasie tą legalizację czy nie bo jak już pisałem do końca 2009 roku można ją zrobić i niby nic nie płacić, lecz w takim przypadku jak mój czy to mozliwe Według mnie nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 26.08.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 28.08.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam ponownie i dziękuje za rady, rzeczywiście Inspektor Nadzoru Budowlanego z tych wszystkich dokumentów które mu przedstawiłem odpisał sasiadom że "nie widzi podstaw prawnych do wszczęcia postepowania administracyjnego".Jedynie muszę rozebrać garaż(21m) i wystąpić do urzędu o zezwolenie na postawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jedynie muszę rozebrać garaż(21m) i wystąpić do urzędu o zezwolenie na postawienie. Pyrrusowe zwycięstwo. Jedynie rozebrać garaż... Kpisz czy ironizujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jedynie muszę rozebrać garaż(21m) i wystąpić do urzędu o zezwolenie na postawienie. Gdzie to jest napisane ? Bo zapewne nie w decyzji Nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka49 28.08.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam u nas jest troche podobna sytuacja..A mianowicie na granicy działek stoi garaz tesciów-ktory wybudowany został na zasadzie samowoili budowlanej-czyli bez pozwolenia..Teraz tesciowa chce zapisac na nas jedną działke i zastanawiamy się czy ktos może doczepić sie o ten garaz, który widniej na wszystkich mapkach...Z gory dziekuje za odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr śląskie 28.08.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jesli garaż ma mniej niż 25m2 podstawy, wysokość ponoć nie istotna, to do starostwa przed postawieniem tego garażu trzeba wystapić o zezwolenie ale nie takie jak na budowe.Mój juz niestety stoi i żeby go zlegalizować musze go rozebrać lub podnieść nad ziemie, oczywiście opróznić z gratówa A NASTĘPNIE WYSTĄPIĆ O TO ZEZWOLENIE i ZNOWU GO POSTAWIĆ, wiem bo byłem u inspektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Na zawiadomienie można wybudować budynek gospodarczy do 25m2.GARAŻ wymaga pozwolenia na budowę - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts