Bobdzius 25.08.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam. Pozdrawiam wszystkich zapaleńców i nie tylko. Budujących i przymierzających się do budowy własnego M-rodzinny . Po wielkich i mniejszych perypetiach pierwsza łapa koparki przedarła się przez trawę w czerwcu, więc aby usytematyzować to co się działo będę musiał się cofnąć wstecz. Parę zdjęć posiadam, więc pojawią się one tutaj w najbliższym czasie. W następnym poście podam coś więcej dotyczące samego projektu, więc kto chce niech zagląda, napewno wszyscy będą tutaj mile widziani Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobdzius 26.08.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam.Projekt w ostatecznej wersji po wielu problemach zamknął się w zeszłym roku w grudniu. Jest to projekt indywidualny więc nie mogę chwilowo pokazać jego końcowego wyglądu, chociaż powstał u mnie w programie Arcon-a. Niestety jest on w innym miejscu i chwilowo do niego nie mam dostępu. Więc założenia w projekcie są takie. Domek całkowicie podpiwniczony, parterowy z powiększoną wykorzystaną maksymalnie częścią poddasza. pow zabudowy - 145,25m2 pow piwnicy - 76,09m2pow parteru - 73,12m2pow poddasza - 62,97m2- - - - - - - - - - - - - - - - - - -całkowita użytk. 212,18m2 Założenia techniczne:Wykonanie w technologi YTONG/Silka. Ściany piwnicy z bloczków SILKA 24 cm ocieplonych styropianem 12cm. Ściany pozostałe to bloczki YTONG 36,5cm. Budynek w sumie wykonany ma być w technologi energooszczędnej jednak nie pasywny. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i GWC. Ogrzewanie gazowe piecem z zamknietą komorą spalania. Mam zamiar upakować trochę elektroniki coś jakby w stylu "dom inteligentny" własnego pomysłu. Oczywiście na około drenaż opaskowy, oraz z uwagi na dosyć głębokie posadowienie -3m, kratki ściekowe w podłodze z odpompowaniem 2m w górę do kanalizacji właściwej. Szambo biodegradowalne najprawdopodobniej 3-komorowe z odprowadzeniem do rowu. Dodatkowo powstanie w fazie końcowej mała elektrownia wiatrowa na potrzeby zasilenia małych odbiorników (silników wentylacji, pompy cyrkulacyjnej i być może oświetlenia LED). Napewno da to jakieś oszczędności. Na dachu będą zamontowane solary własnego pomysłu do ogrzania ciepłej wody i wspomożenia ogrzewania CO. Na dalszym planie kominek z płaszczem wodnym lub powietrznym dla odzysku ciepła i dalszych oszczędności.Tyle w skrócie o Naszej chatce .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobdzius 26.08.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tak trochę od końca ale..... stan dzisiejszy http://www.mojalbum.com.pl/Zdjecie-U7NFYLDD-D.jpg i druga połówka... http://www.mojalbum.com.pl/Zdjecie-QBVMFCSG-D.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts