Gość 11.12.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Stoję właśnie przed decyzją wyboru ekipy. Mam 3 podobne oferty w podobnej cenie.Na co zwracać uwagę aby wybrać dobrą ekipę, o co pytać, jakieś potwierdzenia szkoleń, uprawnień, referencje, Co może sugerować że ekipa to potencjalni partacze albo dobrzy fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 11.12.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 najlepiej to brać ekipę, która robiła u znajomych (to są najlepsze referencje). Możesz ich poprosić o pokazanie budynków, które robili, albo jeszcze lepiej - właśnie robią - a potem pojechać pod wskazany adres i spytać sąsiadów (czy ostatnio tu coś robili - od kiedy, ile robili, kto do nich przyjeżdżał, jakim samochodem itepe, czy pili, albo kradli). W ten sposób sprawdzisz, czy podany przez nich adres referencyjny nie jest adresem domu znajomego szefa twojej ekipy. Jak wszystko się będzie zgadzać, można pogadać z właścicielem. A generalnie im więcej ci szef gada i "bajeruje" i zachwala siebie, tym bardziej ekipa podejrzana. Dobry fachowiec nie musi tyle gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 11.12.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Witam,Tomi - przepraszam ze nie na temat. Zapraszam do Klubu Budujacych "Trojmiasto i okolice". Spotkasz tam wspanialych ludzi i znajdziesz odpowiedzi na wiele pytan.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Dodam z własnego poszukiwawczego doświadczenia: -jeśli materiał np na ściany ustalony, to szukanie ekipy sposobem tak jak wyżej,-jeśli narazie wszystko w planach, to szukanie ekipy, która najlepiej potrafi zbudować z tego i tego, oczywiście "referencje" od znajomych i inwestorów obowiązkowo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 12.12.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Jestem właśnie na etapie poszukiwania ekipy, wczoraj była pierwsza rozmowa. Facet odpadł w przedbiegach, bo:1. spóźnił się (rozmowa w jego własnym domu),2. "musimy się pospieszyć, bo mam następnego klienta",3. w czasie naszej rozmowy po pokoju biegały i krzyczały jego dzieci (wiek około 8-10 lat).4. nie wiedział co to jest strop filigran (ale "to się zrobi"),5. miał swój sposób na fundamenty, ale jak go spytałam dokładniej to nie chciał nic powiedzieć,6. fundamenty chciał ocieplać od środka.A najlepsze to to, że był polecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 12.12.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 to fakt, polecany też się nie zawsze trafi najlepszymi polecała znajoma jednego wykonawcę, przekazałem mu przez nią projekt i chciałem się umówić i porozmawiać o wykoawstwieUmówiliśmy się u mnie w domu, przyjechał. Powiedział, że zrobi (co w sumie nie było zaskakujące), a gdy go zapytałem za ile, to odpowiedział, że - no, on to nie wie, bo by musiał sobie zrobić kosztorys.Jeszcze chwilę z nim pogadałem, bo był to znajomy 'biznesowy' koleżanki, która mi go poleciła i nie chciałem żeby miał potem do niej pretensje.No i zlecenia nie dostał. Miał projekt przez tydzien i nie ani nie chciało mu się zrobić kosztorysu (bo - panie! ile to ja już takich kosztorysów zrobiłem i klient się potem rozmyślał). Cały czas zastanawiam się po co wtedy chciał do mnie przyjechać. W końcu wziąłem ekipę, która robiła dom znajomym. Znajomi ostrzegali mnie, że ta ekipa kiepsko sobie organizuje czas. No i faktycznie zrobili mi dobrze (a przynajmniej teraz to tak wygląda), ale niemiłosiernie się z tym grzebali. Mieli skończyć 15.IX a skończyli wczoraj 11.XII (i jeszcze im tynki zewn. na wiosnę zostały).Dlatego można brać ekipę znajomych, która skończyła już u nich robić, a nie właśnie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Po "wykonaniu" stanu zerowego bylismy tak "zdołowani" przez ekipy, które mieliśmy że budowa stała 1,5 rok i nawet jechać mi się tam nie chciało, omal nie straciliśmy pozwolenia na budowę i też były to ekipy polecane, ale "polecenie" poleceniu nie równe, szukaliśmy i znależliśmy solidnego człowieka, kierownika budowy, który wybudował nam dom jak wiele innych już w naszych okolicach. Jeździliśmy z nim w różne miejsca, wiele budów poprawiał po "partaczach" wiele wybudował domów "pod klucz" słowem jest dobry w tym fachu i czystym sumieniem poleciłem go innym poszukującym wykonawcy. Może się mylę ale w mojej ocenie z lat 1999-2000 2/3 ekip budowlanych było FATALNYCH, czy to się zmieniło nie wiem pewnie tak ale w dalszym ciągu zanim się wybierze troche to musi potrwać, nie powinno się brać , bardzo taniej, bez "referencji", i bez sprawdzenia co o nich mówią inwestorzy, dla mnie to były podstawowe kryteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Witam, Tomi - przepraszam ze nie na temat. Zapraszam do Klubu Budujacych "Trojmiasto i okolice". Spotkasz tam wspanialych ludzi i znajdziesz odpowiedzi na wiele pytan. Pozdrowienia Przepraszam za lamerskie pytanie, a gdzie Was znaleźć na tym forum? Przyznam że na Forum jestem od niedawna bo dopiero, jak widać zaczynam realizację swoich marzeń o własnym domku. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 15.12.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Z tymi ekipami to same problemy. W sobotę spotkaliśmy się z drugą ekipą, tym razem z ogłoszenia. Pojechaliśmy na budowę, obejrzeliśmy. Zrobili na nas dobre wrażenie, budowa całkiem niezła. Jedyne do czego mogliśmy się przyczepić to zbyt grube spoiny-miejscami. Poza tym OK. Ale do czasu jak majster podał cenę. 65000 zł za 220m. Dom bez piwnicy, ba bez wykopów nawet, pokryty tylko papą. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 15.12.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Witaj Tomi,Podazaj nastepujacym sladem: Strona Glowna->dzial "O Was"->Klub BUDUJACY->poszukaj watku "GRUPA TROJMIASTO i OKOLICE". I juz jestes w domu. Zapraszam.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 65000zł , podaruj sobie tego wykonawcę. Najzwyczajniej chce Cię zrobić w balona. Niektóre ekipy sądzą, że jak mury rosną i widać postępy prac to musi to dużo kosztować, a po zatym inwestor na tym etapie ma jeszcze kasę więc można ją od niego wyciągnąć. Sądzę, ze nie powinieneś zapłacic więcej jak 20tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 15.12.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 65000...chyba oszaleli...................no chyba że to cena z materiałami, bo tego nie napisałeś. Zgadzam się z Tomi. Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 15.12.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 65000 bez materiałów sama robocizna. Macie rację, że szukają frajera, ale od czego jest forum. Poczytałam przed rozpoczęciem poszukiwań i wiem ile mogą zażądać. Mniejwięcej. A jako ciekawostka. Budowa tej samej ekipy: 170m2+ściany tójwartwowe z dachem z dachówką=54000, a mój 220m2 +ściana z maxa z papą na dachu=65000. Facet sam się przejechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 15.12.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 65000 bez materiałów sama robocizna. Macie rację, że szukają frajera, ale od czego jest forum. Poczytałam przed rozpoczęciem poszukiwań i wiem ile mogą zażądać. Mniejwięcej. A jako ciekawostka. Budowa tej samej ekipy: 170m2+ściany tójwartwowe z dachem z dachówką=54000, a mój 220m2 +ściana z maxa z papą na dachu=65000. Facet sam się przejechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 23.12.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 A ja się cieszę bo bedziemy budowac razem z sąsiadem( on tez się buduje), który ma firmę co buduje pod klucz. bardzo solidnie robi- czysto. Fajnie mieć fajnych sasiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.01.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Czy szukając wykonawców braliście pod uwagę tych z ogłoszeń (anonse, gratka) czy z polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 05.01.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Te 65000 to właśnie od faceta z ogłoszenia z Wyborczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 05.01.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 To do d..y z takim wykonawcą. Chyba, że stosuje przy budowie złote narzędzia. Nie dziwię się, że się ogłasza. Chyba nie może znaleźć chętnych (patrz --> frajerów). Chyba że .... wymagania sa bardzo wyrafinowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all 05.01.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 65000 bez materiałów sama robocizna. Macie rację, że szukają frajera, ale od czego jest forum. Poczytałam przed rozpoczęciem poszukiwań i wiem ile mogą zażądać. Mniejwięcej. A jako ciekawostka. Budowa tej samej ekipy: 170m2+ściany tójwartwowe z dachem z dachówką=54000, a mój 220m2 +ściana z maxa z papą na dachu=65000. Facet sam się przejechał To chyba miał jednak na myśli również materiały (lub naprawdę to był jakiś debil). Koszt moim zdaniem to około 20k PLN +/- 3000. Takich z materiałami osobiście nie brałem 9zawsze będą chcieli oszczędzać na materiałach, „bo to ich” – jak był wykonawca z materiałami (np. miałem takiego elektryka) to umawiałem się, że korzystam z jego rabatu w hurtowni i doliczy sobie kaskę za dowożenie tego na budowę (niby drożej, ale przy innych negocjowaniu ceny „od punktu” przypomniałem mu, że zarabia jeszcze na materiałach). Wyszło w sumie ok. i faktury miałem. Ja brałem ekipę tę samą, która budowała u sąsiada. Kolejne ekipy polecone przez „inne budowy”, ale zawsze znajome budowy. Szczęśliwie udało się dobrnąć do końca. Ja stosowałem jeszcze taką zasadę – wpuszczałem gościa w maliny wcześniej drukowanymi „technikaliami” w kuratorze i czekałem na reakcję. Może to być coś w stylu (właśnie ) a fundamenty to oczywiście najlepiej ocieplić od środka? Itd., itd.... Jakaś weryfikacja wstępna musi być. Warto też wziąć gościa, który za dużo nie mądrzy się na temat „jak być powinno jego zdaniem”. Od tego jest projekt + kierownik budowy. Wykonawca jest wykonania roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 05.01.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 All - prawde mówisz. Też tak sądze, że w granicach 20 tys zl -/+ 5 tysięcy za usługi jest ok. Zbyt mało to albo ktoś jest wielkim szczęściarzem albo ekipa podejrzana. Natomiast w/w cena jest szaleństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts