bogdanŻYWIEC 25.08.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam , czeka mnie remont dachu pokrytego blachą trapezową lakierowaną ,no własnie lakierowaną z orginalnego lakieru niewiele pozostało i w związku z tym faktem mam pytanie czy malować dach czy zrobić nowe pokrycie np:dachówką bitumiczną cenowo wyszło by prawie na to samo a jezeli nowe pokrycie to moje pytanie jak łaty i kontrłaty czy może bezposrednio do blachy ,albo wystarczą tylko poziome łaty może ktoś doradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam , czeka mnie remont dachu pokrytego blachą trapezową lakierowaną , no własnie lakierowaną z orginalnego lakieru niewiele pozostało i w związku z tym faktem mam pytanie czy malować dach czy zrobić nowe pokrycie np: dachówką bitumiczną cenowo wyszło by prawie na to samo a jezeli nowe pokrycie to moje pytanie jak łaty i kontrłaty czy może bezposrednio do blachy ,albo wystarczą tylko poziome łaty może ktoś doradzic. Oj kolega coś przekłamuje. Cenowo na pewno nie będzie to samo. Ostatnio słyszałem o malowaniu dachu 1x chlorokałczuk + miejscowe poprawki podkładem z materiałem i robocizną 10 zł/m2 - małopolska Pod dachówkę bitumiczną musi byc pełne krycie , blacha trapezowa odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdanŻYWIEC 26.08.2009 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam niestety nie jest inaczej koszt przynajmniej u nas usunięcia resztek starej powłoki + malowanie podkładem utwardzalnym + lakier dekoracyjny według fachowców którzy ogladali dach to wydatek w okolicach 30 zł za metr kwadratowy a pisząc dachówka nie miałem na myśli tz gontu bitumicznego tylko dachówka bitumiczna w płytach nowośc w firmie ONDULINE http://www.onduline.com.pl/?id=0800 którą montuje się na ruszcie z łat z tąd było moje pytanie skoro blacha trapezowa moim zdaniem w pełni zapewnia wentylacje nowego pokrycia to czy celowe jest montaż pałnej kratownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Rzeczywiście myślałem o gącie bitumicznym.Osobiście nie przepadam za ONDULINE . Jeżeli blacha miałaby pozostać to poziome łaty na blachę powinny wystarczyć, tylko że będziemy mieli teraz obciążenie blach liniowe. Przy małym trapezie blacha może sie załamywać.Jaki to trapez ? Co ile podparty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdanŻYWIEC 26.08.2009 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 trapez to blacha t 18 grubość 0.75 mm rozstaw łat co 40 cm, bo blacha zoztała położona na łatach po dachówce cementowej.Ja również nie przepadałem za onduline ale trochę zmieniłem zdanie patrząc na swój dach a dach sasiada który ma położone płyty faliste ozduline w kolorze czerwonym, jakieś 15 lat temu oprócz troszki zazielenienia od strony północnej wyglada znakomicie nawet nie stracil nic z koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 27.08.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Mam podobnie też trapez po 13 latach kolor znikł ,umyłem całość karcherem maluję śnieżką na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts