Zołza 26.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 tak sie zastanawiam czy ktoś z Was ma aronię na ogrodzie, wiem że jej owoce są dobre dla osób wymęczonych psychicznie i fizycznie ma ktoś doświadczenia w jej uprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 26.08.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Aronia zawiera spore ilości witamin (głównie C i P) i składników mineralnych potas, wapń, magnez, żelazo więc niby fajnie. Z drugiej strony mocno obniża ciśnienie krwi. Dla nadciśnieniowców dobra. Przy moim z lekka zapaściowym ciśnieniu, omijam dużym łukiem, poza tym smak nie za bardzo mi odpowiada.Rośnie na byle czym i suchym i mokrym, byle trochę słońca miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 26.08.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 U mnie rośnie krzew. Obecnie ma jakieś 3 metry wysokości i 4 szerokości. Przesadzany był dość duży i mieliśmy wątpliwości czy się przyjmie. Ale okazało się, że bez problemu. Co roku obsypany jest masą owoców. praktycznie nie nawożony, podlewany tylko przez deszcze. owoce są bardzo cierpkie ale po dodaniu odpowiedniej ilości cukru robi się z nich przepyszny sok. Idealne źródło witamin na zimę. No i oczywiście surowiec na wino i nalewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 26.08.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 też mam aronię trzy krzaczki: tak jak pisali poprzednicy - krzew na trudne warunki - nie chorujący a przy tym ładny, a jesienią wygląda przepięknie - liście przebarwiają się na czerwono . Ja akurat lubię nietypowe smaki. I nalewka jest .... rewelacyjna (chociaż początkowy kolor nie wygląda zachęcająco ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 27.08.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Też mam 4 krzaczory. Kompletnie się nimi nie interesuje (w sensie nie dbam) a rosną pięknie i masa owoców, aż gałązki uginają się do ziemii.A poza tym słyszałem, że to jedna z niewielu roślin, które wogóle nie przyswajają zanieczyszczeń z gleby, owoce w 100% czyste - czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 27.08.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 To bujdy. To zywa roślina, wciąga wszystko to, co inne gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts