Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dzielic działkę?

anklos

Recommended Posts

Mam działkę 1500m. Działka ma wydane WZ. Szerokośc działki to 25 m a długośc to 60 m. Nie mam odpowiednich funduszy na rozpoczęcie budowy. Zastanawiam sie czy podzielic działkę na dwie po 750 m i jedna część sprzedać. Dostałabym za ta działkę ze 100 tys to mogłabym może stan surowy postawić. Potem spzredalabym mieszkanko za rok i miala na wykończenie. Boję sie ze taka działka 750 m bedzie troszkę mała, ale bedzie miała wymiary 25 na 30 wiec chyba taka ustawna? Sama nie wiem. Musiałabym jeszce załatwic od sasiadki służebnośc drogi aby dojechac do tej drugiej działki .

Jeśli się da to ok. A czy tak zrobić to musisz sobie sama odpowiedzieć. Ludzie sie budują na takich działkach i żyją. Działka 1500 m2 to duża działka. Jeśli nie jesteś zapalonym ogrodnikiem to dla ciebie będzie za duża. Jeśli lubisz przestrzeń i niestraszne ci koszenie trawy przez conajmniej 2 godziny tygodniowo to nie dziel i zostaw sobie całość.

No dzięki za informację. Dobrze,że znalazłam to forum bo jestem calkiem zieolna.Miałam działkę z decyzją o budowie zagrodowej czyli budynek mieszkalny i gopodarczy. Napisalam teraz o wydanie warunków zabudowy na dwa domki jednorodzinne. Jeżeli dostanę to wtedy dopiero dziele działke i jescz rzaz wystepuję o warunki dla każdej nowopowstałej działki jak rozumiem. Kurcze ile to zachodu.

Hm wystepuje o wydanie WZ na wybudowanie 2 domów potem dzile działkę na dwie??? Dlaczego starci wazność. Sąsiadka maiła działkę 3000 m wystapila o warunki zabudowy na 4 domki i podzileila potem działkę.

Prawidłowo zrobiła. Ustalenia WZ w sprawie wielkości działek przy podziale zastępowały ustalenia planu. Przy sprzedaży przenosiła WZ na odpowiednie wydzielone działki z opisanymi miejscami, gdzie mogą być zbudowane domki. Powtarzanie procedury o wydanie nowych WZ jest bez sensu, "stare" natomiast muszą być zmienione w zakresie np. numerów i granic nowych działek.

P.S. Skoro, jak czytam, już na jedną działkę WZ na zabudowę zagrodową dostałaś, to staranie w tej gminie (inny wątek) o podobny "zagrodowy" WZ na działkę "pod lasem" raczej zakończy się niepowodzeniem. Kilka domów w jednej zagrodzie - to jeszcze można sobie wyobrazić, ale dwie zagrody do tego samego gospodarstwa w różnych miejscach? Wątpliwe.

Dostałam WZ na zagrodową w Leźnie ale teraz wystapilismy o zmiane tych warunkow na mieszkaniową nie zagrodową. 4 lata temu jak wystepowalismy o WZ nie chcieli nam dać bo nie było jeszce obok działek budowlanych tylko gopodarz miał pole i swoje budynki gopodarcze. teraz on wytyczył drogę i podzielil częśc pola i dostał WZ pod budowe jednorodzinną.Dlatego wystapilismy o zmiane bo łatwiej jest spzredać z WZ pod budowe jednorodzinna niż zagrodową. Mielismy ogloszenei o sprzedaż działki ale jak ludzie słyszeli ze zagrodowa to rezygnowali.Teraz gdy dostaniemu pod budownictwo jednorodzinne to juz nie będe miała zagrodowej wiec tam w lubelskim moge sie starac.Mi nie zalezya by tam wybudowac wielką chate wystarczyłaby mi altanka typu wieżyca 35 m.